Alexandra PELE
Victor Rotariu
78532 vizualizări 6 feb 2012

Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este varianta de premier pe care preşedintele Traian Băsescu ar urma să o anunţe la ora 20:00, au declarat pentru gândul şi Mediafax surse din PDL. Înainte de anunţul şefului statului, coaliţia se întâlneşte la Palatul Victoria pentru a discuta despre susţinerea noului cabinet.

Andreea Esca, CTP, Claudiu Pândaru şi Cristian Hostiuc, într-o dezbatere LIVE Ştirile Pro TV despre demisia lui Boc şi noul premier al României dorit de Traian Băsescu

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, fiind demis în 2007 de premierul liberal în urma unui scandal legat de sechestrarea a doi cetăţeni români în Irak. Tăriceanu şi-a motivat decizia prin faptul că Ungureanu a greşit când l-a anunţat de acest lucru mai întâi pe preşedintele Traian Băsescu, îl loc să îl anunţe direct pe premier.

Şeful SIE a fost considerat de liberali un apropiat al Cotroceniului, mai ales că preşedintele Traian Băsescu a refuzat propunerea de înlocuire a acestuia cu Adrian Cioroianu, situaţia de la Externe fiind reglementată abia în aprilie 2007, în momentul în care PD a fost dat afară de la Guvernare şi a fost investit un nou guvern PNL cu susţinere PSD în Parlament.

Emil Boc a anunţat, în această dimineaţă, că şi-a dat demisia din funcţia de premier. "Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului", a anunţat Emil Boc în şedinţa Executivului. Premierul a mulţumit românilor pentru "eforturile făcute" şi a subliniat că "nu se agaţă de putere".

Liderii formaţiunilor reprezentate în Parlament participă la întâlnirile cu Traian Băsescu, la Cotroceni. Până acum mesajele sunt următoarele: USL vrea anticipate şi demisia lui Traian Băsescu, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor vor premier politic. PDL este ultima formaţiune care a intrat la discuţii, potrivit lui Sorin Frunzăverde partidul urmând să suţină premier independent şi guvern politic.

URMĂREŞTE AICI DISCUŢIILE DE LA COTROCENI DINTRE TRAIAN BĂSESCU ŞI PARTIDELE POLITICE

Urmăreşte, în continuare, desfăşurarea LIVE a evenimentelor:

 

UPDATE 20:51 S-a încheiat şedinţa liderilor coaliţiei de guvernământ, de la Palatul Victoria. Discuţiile privind noul cabinet vor continua mâine, de la ora 10:00, în Parlament.


UPDATE 20:48 Liderii USL au anunţat că nu vor vota guvernul Ungureanu.


UPDATE 20:47 Ungureanu începe marţi dimineaţă consultările cu partidele coaliţiei pentru formarea Cabinetului.


UPDATE 20:31 CITEŞTE AICI cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu dar şi primul discurs al lui Mihai Răzvan Ungureanu în calitate de premier desemnat.

Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE


UPDATE 20:23


UPDATE 20:15 Preşedintele Traian Băsescu a anunţat faptul că premierul desemnat este Mihai Răzvan Ungureanu. Preşedintele a precizat că a avut discuţii privind depunerea mandatului de premier de către Emil Boc încă din decembrie anul trecut.


UPDATE 20:02 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că dacă se ajunge la alegeri anticipate, USL va propune reducerea cu 5% a CAS pentru angajator, blocarea PNDI şi introducerea unei TVA diferenţiate la produsele agricole.


UPDATE 19:34 Liderii coaliţiei s-au reunit la Palatul Victoria pentru a urmări declaraţia preşedintelui Traian Băsescu şi pentru a discuta despre noul Guvern. Emil Boc este şi el prezent.


UPDATE 19:05 Şeful SIE Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizarea pentru funcţia de premier pe care ar urma să o anunţe Traian Băsescu luni seara la ora 20:00, au declarat pentru Mediafax surse politice.


UPDATE 18:57 Liderii coaliţiei se întâlnesc în această seară, la ora 19:30. La ora 20:00 preşedintele Traian Băsescu va anunţa premierul desemnat, conform unor surse PDL.


UPDATE 18:49 Vasile Blaga, preşedintele Senatului, a declarat că va avea loc în această seară, în coaliţie, o discuţie asupra noului Guvern, urmând ca marţi la ora 10:00 să aibă loc şedinţa colegiului director al PDL.


UPDATE 18:42 Teodor Baconschi, prim-vicepreşedinte PDL, a declarat la ieşirea de la discuţiile ţinute la Cotroceni că nominalizarea noului premier va fi făcută de preşedintele Traian Băsescu în această seară.


UPDATE 18:36 Parlamentarii PDL au fost convocaţi la Parlament marţi dimineaţă pentru a participa la şedinţe în comisii în vederea unor eventuale audieri ale candidaţilor de miniştri, conform unor surse oficiale, citate de Mediafax.


UPDATE 18:19 Experienţa unui tehnocrat într-un Guvern politic: "Eşti luat de prost. Am fost transformat într-o paiaţă"


UPDATE 17:57 Primul discurs al lui Cătălin Predoiu, în calitate de premier interimar: "Cetăţenii trebuie serviţi indiferent de situaţia politică". "Naţiunea aşteaptă un alt fel de de a face politică. Aşteaptă rezolvări la probleme concrete", a adăugat el.


UPDATE 17:09

Într-un comentariu postat pe blogul Financial Times demisia lui Boc este considerată a fi ceea ce s-ar putea dovedi

"o manevră politică disperată orchestrată de preşedintele Traian Băsescu".


UPDATE 16:50 Minorităţile au declarat la consultări că susţin un premier politic şi că resping varianta anticipatelor. "Această importantă funcţie (de premier n.r.) este politică şi nu poate fi lăsată pe mâna unui tehnocrat", a precizat deputatul Mircea Grosaru pentru Mediafax.


UPDATE 16:36 Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele, la Cotroceni: "Susţinem în continuare actuala coaliţie".


UPDATE 16:20 Ministru tehnocrat şi Guvern politic - aceasta este varianta pe care o susţine PDL, a anunţat prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde. "Cred că soluţia va fi un Guvern condus de un prim ministru independent, chiar dacă are background politic". Frunzăverde a anunţat, totodată, şi noul război în PDL. El a susţinut la o televiziune de ştiri că Elenei Udrea ar trebui să i se ia fondurile de la minister şi să se dea în teritoriu. Vom reveni cu amănunte.


UPDATE 15:52 Lideri minorităţilor naţionale au ieşit de la discuţiile cu Traian Băsescu, susţinute la Palatul Cotroceni. În acest moment discuţiile continuă între preşedinte şi liderii UNPR.


UPDATE 15:50 Premierul interimar, Cătălin Predoiu, a convocat, de urgenţă, o şedinţă de Guvern, la ora 17:00, conform unor surse citate de Mediafax.


UPDATE 15:21 Ce a scris Elena Băsescu pe Twitter despre demisia lui Boc. Ce imagine a postat europarlamentara.


UPDATE 15:10 Au început discuţiile la Palatul Cotroceni. Primii invitaţi la discuţii de către preşedintele Traian Băsescu sunt liderii minorităţilor naţionale.


UPDATE 15:05 Ion Iliescu a declarat că situaţia politică din prezent este similară cu cea din 1991, când a demisionat guvernul Roman. Fostul preşedinte a adăugat că viitorul lui Traian Băsescu la Cotroceni va fi decis de viitorul Parlament, rezultat în urma alegerilor anticipate.


UPDATE 15:00 Analiştii grupului financiar austriac Erste, care deţine BCR, susţin că demisia premierului Emil Boc nu ar trebui să ducă, în mod normal, la creşterea costurilor de împrumut ale României. Singura condiţie, apreciază ei, este respectarea acordului actual semnat cu FMI, CE şi Banca Mondială.


UPDATE 14:55 Fostul consilier prezidenţial şi ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu a postat, în urmă cu puţin timp, pe profilul său de Facebook o imagine, anunţând că persoana din poza parţial acoperită ar fi viitorul premier. Lăzăroiu îi invită pe cititori să descopere personajul.


UPDATE 14:50 Membrii delegaţiei PDL care vor participa la negocierile de la Cotroceni sunt: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Theodor Baconschi, Anca Boagiu, Ştefan Gheorghe, George Scripcaru, Mihai Stănişoară şi Sever Voinescu.


UPDATE 14:45 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat înaintea discuţiilor oficiale de la Palatul Cotroceni că UDMR susţine nominalizarea unui premier politic, nu un om care vine din lumea finanţelor sau din cea a multinaţionalelor.


UPDATE 14:35 PDL ia în calcul varianta cu Predoiu "definitiv", a declarat o sursă din conducerea PDL pentru gândul. Citeşte aici cum vrea PDL să convingă UDMR.


UPDATE 14:07 Ambasada SUA la Bucureşti susţine că "SUA vor continua să colaboreze strâns cu guvernul interimar, condus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu noul cabinet, din momentul în care acesta va fi numit", conform unui răspuns oficial la o cerere adresată de Mediafax.

Ambasada SUA la Bucureşti va susţine atât actualul guvern interimar, cât şi următorul cabinet


UPDATE 14:00 Liderii PSD s-au reunit într-o şedinţă la care a participat Ion Iliescu, dar şi liderii PNL Crin Antonescu, Mihai Voicu şi Eduard Hellvig, potrivit unor surse citate de Mediafax.


UPDATE 13:43 Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că, "foarte probabil", până la sfârşitul zilei, preşedintele Traian Băsescu va desemna o persoană la funcţia de premier şi va încerca să formeze un cabinet. "Este o chestiune de ore", adăugat el.


UPDATE 13:37 Liderii PDL susţin desemnarea unui premier tehocrat, după cum au declarat surse din partid pentru agenţia de presă Mediafax.


UPDATE 13:31 Declaraţii de presă la sediul PDL. Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL: "PDL consideră că gestul (de depunere a mandatului de către Emil Boc, n.r.) este unul de responsabilitate, un gest de care puţini oameni politici din România sunt capabili". "Coaliţia continuă să funcţioneze. Majoritatea există în continuare", a adăugat el.


UPDATE 13:23 Citeşte aici comentariul lui Cristian Tudor Popescu, "Băsescu îşi schimbă televizorul".


UPDATE 13:16 Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a confirmat, printr-un comunicat oficial, că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a-şi asuma funcţia de prim-ministru interimar. "Doresc să informez cetăţenii că instituţiile statului îşi vor continua în mod normal activitatea, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare", a precizat Predoiu.


UPDATE 13:10 Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedintele PDL, susţine că în momentul de faţă există două posibilităţi.


UPDATE 13:06 Emil Boc, al optulea cel mai dezbătut subiect pe Twitter, pe plan mondial.


UPDATE 13:00 Citeşte aici care este mecanismul declanşării alegerilor anticipate.


UPDATE 12:54 Liderii USL vor merge împreună la Cotroceni, de la ora 17.00, deşi invitaţia adresată de şeful statului era pentru discuţii separate cu partidele care formează Uniunea, respectiv de la ora 15:30 cu PC, de la ora 17:00 cu PNL, iar de la 17:30 cu PSD.


UPDATE 12:44 Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a anunţat că "nu văd niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea un impact asupra acordului". "Ne aşteptăm ca acordul să continue", a declarat Franks, citat de Reuters.


UPDATE 12:29 Presa internaţională: Premierul României şi-a dat demisia în urma scăderii popularităţii şi a protestelor.


UPDATE 12:24 Discuţiile de la Palatul Cotroceni, dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii partidelor parlamentare au fost reprogramate pentru ora 17:00.


UPDATE 12:20 Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei, a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Traian Băsescu.


UPDATE 12:09 Victor Ponta, liderul PSD, susţine că la discuţiile de la Palatul Cotroceni este mandatat să promoveze ideea de declanşare a alegerilor anticipate. "Din punct de vedere al Constituţiei s-a făcut primul pas: demisia guvernului actual".


UPDATE 11:55

Sondaj Gândul - Propune noul premier

 

 


UPDATE 11:42 CITEŞTE AICI LISTA posibililor candidaţi la funcţia de premier, conform unor surse PDL.


UPDATE 11:35 Imediat după anunţul oficial făcut de premierul Emil Boc privind depunerea mandatului leul s-a depreciat cu 0,1% faţă de euro. Ulterior a recuperat pierderea. Dealerii susţin că, atât timp cât viitorul Guvern va respecta angajamentele luate faţă de FMI şi CE şi nu vor exista derapaje în desfăşurarea acordului, influenţa asupra cursului va fi minimă.


UPDATE 11:26 Fostul premier desemnat, în decembrie 2008, Theodor Stolojan, nu este de acord cu demisia Guvernului Boc. "Curat românesc. Dacă ceva merge, atunci trebuie schimbat".


UPDATE 11:22 Preşedinţia a anunţat anularea, pentru moment, a discuţiilor dintre Traian Băsescu şi liderii opoziţiei, programate pentru ora 12:00, dar şi a celor cu PDL, programate pentru ora 13:00.


UPDATE 11:05 Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, nu crede în varianta unui guvern tehnocrat. "Personal, nu cred în ideea guvernului de tehnocraţi, pentru că dacă nu ai în spate, ca prim-ministru, un partid care să te susţină şi să fie un partid puternic sau o coaliţie de partide care să te susţină, este greu să faci echilibristică la Palatul Victoria şi să împaci toate speranţele, toate interesele şi toate nevoile de acolo".

Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să anunţe numele viitorului premier

UPDATE 11:00 Fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Elena Udrea a declarat, după ce Emil Boc şi-a anunţat demisia, că acesta "a făcut ce trebuie pentru ţară şi că se retrage ca să lase locul unui guvern mai bun". Udrea a precizat că vor avea loc "consultări cu preşedintele pentru a se stabili cine va fi noul premier al României".


UPDATE 10:54 La ieşirea de la şedinţa de guvern, Sulfina Barbu, ministrul Muncii, a declarat că este nevoie de un Guvern "care să aducă mai multă încredere românilor". Barbu nu a dorit să comenteze eventualele nominalizări, spunând doar că acest atribut, de desemnarea a premierului, îi revine preşedintelui României.


UPDATE 10:53 Victor Ponta, preşedintele PSD: "Se deschide calea către un proces de alegeri parlamentare care s-ar putea desfăşura la începutul primăverii. Acesta este mesajul ferm cu care vom merge la consultarile de la palatul cotroceni".


UPDATE 10:49 Ion Iliescu: "Este un prim pas realist de înţelegere a unei cerinţe clare, care a venit insistent în ultima vreme, inclusiv la manifestaţiile din Piaţa Universităţii. Însă, de fapt, cerinţa cea mai subliniată a fost demisia chiar a preşedintelui Traian Băsescu".


UPDATE 10:45 Crin Antonescu: "Este un fapt bun pentru România. Este o victorie a tuturor celor care de la începutul acestui an au protestat, cerând o schimbare. Este plecarea celui mai incompetent, mincinos şi corupt guvern pe care l-a avut România după 1989". "Este primul pas către soluţionarea crizei politice. Reprezintă deschiderea drumului către alegeri anticipate".

ÎNTÂLNIREA DE LA COTROCENI

Potrivit unor surse PDL, o parte din conducerea partidului a avut discuţii, duminică seară, la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu. Scenariul cel mai probabil, după cum au declarat ele, este ca după o demisie a lui Emil Boc funcţia de premier să fie preluată de un independent sau tehnocrat.

Preşedinţia a anunţat, săptămâna trecută, că şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări, luni, separat - opoziţia de la ora 12.00, iar puterea de la ora 13.00.

Temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, precum şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României.

DECLARAŢIA LUI EMIL BOC LA ŞEDINŢA GUVERNULUI

"Încă de săptămâna trecută, vă precizam că după plecarea FMi, Guvernul trebuie să treacă într-o altă fază politică. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului"

Cele mai importante declaraţii ale premierului:

-Am depus mandatul pentru că nu mă agăţ de putere.

-Ştiu că medicamentul pe care l-am administrat a avut un gust amar, dar România s-a însănătoşit din punct de vedere economic. Sper ca şi gestul meu să fie privit ca un semnal la ceea ce avem şi nu la dezbinare.

-Cred că acest guvern şi-a făcut datoria.

-Cred că este momentul să lăsăm locul unui nou guvern.

-Noi am fost aceia care am făcut curăţenie, care au făcut ordine în finanţele publice. Am însănătoşit economia ţării.

-Astăzi, România este stabiliă şi credibilă din punct de vedere economic. Trebuie să mergem mai departe.

-Aţi ştiut (către miniştri, n.r.) de prima dată că nu veniţi la un concurs de popularitate?Citește și: