Sorina Ionaşc
15446 vizualizări 19 iun 2014

În prima sa declaraţie de presă după declanşarea scandalului în care este implicat fratele său, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că nu va interveni sub nicio formă în cazul lui Mircea Băsescu. De altfel, şeful statului a punctat faptul că relaţia de rudenie nu aduce niciun beneficiu în faţa legii.

"Faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte de plata în faţa legii. Sper ca varianta spusă de fratele meu să fie cea reală, dar cea în care voi crede este cea a justiţiei. Regret că s-a implicat într-un astfel de anturaj, cu consecinţele pe care le vedem", a declarat Băsescu.

ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A DECLARAŢIILOR ESTE DISPONIBILĂ AICI

Totodată, singurul reproş pe care şeful statului i l-a adus fratelui său a fost anturajul. "S-a implicat într-o zonă cu oameni în care n-ar fi trebuit să se implice. Regret că s-a implicat într-un astfel de anturaj, cu consecinţele pe care le vedem. Singurul lucru de care-l acuz deocamdată este anturajul", a mai spus preşedintele.

Cu ochii în lacrimi, Băsescu a mai spus că, indiferent că este vorba despre fratele său, justiţia va avea prioritate pentru el.

"Vă asigur că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei", a încheiat şeful statului.

Declaraţia lui Traian Băsescu este prima după scandalul în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, acuzat că ar fi luat bani de la Bercea Mondial pentru a-l ajuta cu dosarele sale. Mai mult, în acest context, premierul Victor Ponta i-a cerut demisia preşedintelui.

Gândul a transmis LIVE TEXT. Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui

"Închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei"

"Nu voi face niciun fel de intervenţie la nicio instituţie a statului pentru a-l proteja. Este major, este responsabil pentru faptele lui şi, dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă în faţa legii ca orice alt cetăţean. Eu nu-l acuz , dacă îl va acuza cineva, aceasta va putea fi justiţia. Lucrul pentru care îl acuz deocamdată este anturajul în care a intrat"

"Plec de la premisa că în faţa justiţiei, indiferent cum ne cheamă sau ce funcţie avem, toţi sunt egali. Iar faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte de responsabilitatea în faţa justiţiei şi a legii. Sper ca varianta pe care mi-a spus-o fratele meu să fie cea reală. Dar, sper. Varianta în care voi crede va fi cea a justiţiei"

"Nu mă voi transforma într-un avocat al fratelui meu. S-a implicat într-o zonă cu oameni în care n-ar fi trebuit să se implice. În zece ani nu am făcut nicio intervenţie în justiţie pentru nimeni"

"Vă garantez că nu a existat o astfel de intervenţie. Eu cunosc varianta fratelui meu încă de anul trecut, atunci când mi-a spus că este şantajat"

"Niciodata nu am avut cu fratele meu vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care acesta le avea. Există suspiciunea intervenţei mele în derularea justiţiei în acest caz sau cel putin aşa a fost lansată public aseară. Fac un apel public la orice poliţist, orice procuror şi judecător implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat vreo intervenţie a mea, s-o facă publică"

Scandalul Mircea Băsescu

Potrivit unor înregistrări făcute publice de Antena 3, miercuri seară, Mircea Băsescu ar primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare şi că şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.

Înregistrările au fost difuzate în prezenţa lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat că familia acestuia a decis să le facă publice în contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu, pentru un presupus trafic de influenţă.

Astfel, pe post au fost prezentate mai multe înregistrări audio ale unor discuţii ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii şi celor care le-au pus la dispoziţie, de Mircea Băsescu şi Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, care le-ar fi înregistrat pe ascuns. Înregistrările audio au fost prezentate împreună cu imagini filmate într-un birou, în care apărea fratele preşedintelui, discutând cu o persoană ce părea că înregistrează conversaţia, cu telefonul mobil sau cu o cameră ascunsă, şi nu apare în filmare.

Mircea Băsescu a declarat, joi dimineaţă, că a vorbit cu fratele lui, preşedintele Traian Băsescu, de când a început scandal legat de Bercea Mondial, şi că şeful statului este foarte supărat. El a adăugat că preşedintele ştia despre cazul lui Bercea Mondial, aşa cum "ştia toată ţara" şi că nu s-a intervenit la el pentru eliberarea acestuia.

"Este o mare eroare sau să-i spun răutate să amesteci preşedintele ţării într-o asemenea problemă (...) Este interpretarea lor că eu zic că preşedintele ştie. Preşedintele ştie despre un asemenea caz, cum să nu ştie. Ştia toată ţara şi să nu ştie preşedintele despre cazul Bercea Mondialu?", a spus Mircea Băsescu.

Întrebat dacă a vorbit cu fratele său de când a început acest scandal, Mircea Băsescu a spus: "Am vorbit, bineînţeles că este supărat, este foarte supărat. Este extraordinar de urât din partea postului Antena 3 că nu ne-a răspuns la telefon în timpul emisiunii şi că încerarcă să arunce, să amestece în mocirla asta creată de ei preşedintele ţării".

Jurnaliştii au spus că preşedintele nu a făcut nicio declaraţie de când a început acest scandal, Mircea Băsescu răspunzând: "N-avea pentru ce, că nu ştie nimic. Nu ştim nimic, nu am auzit nimic, trebuie să vedem şi noi interceptările alea, care, repet, au fost prezentate trunchiat, aiurea, care din 2012, care din 2011, care din 2013".

Mircea Băsescu a mai spus că nu a luat niciun ban de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi nici nu a încercat eliberarea acestuia. El a precizat că nu ştie nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpăţână îi datora familiei lui Bercea Mondial.

"Eu nu am luat bani, doamnă. Eu nu am luat niciun ban (...) Erau în biroul celălalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Băsescu se referă în înregistrare, n.r.), nici nu ştiu ce sumă era. Probabil că aşa am spus. Dar nu ştiu ce sumă era, pentru că era Marian Căpăţână cu plasa cu bani, la care mă şi refer, în biroul celălalat, aştepta să le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei", a mai spus Mircea Băsescu.

El a afirmat că nu a încercat să intermedieze eliberarea lui Bercea Mondial şi că îi sfătuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori să-i ajute să-l elibereze pe Sandu Anghel, să aibă încredere în justiţie.

Întrebat la ce s-a referit când a spus că a încercat să facă tot posibilul pentru a-l scoate pe Bercea Mondial din penitenciar, Mircea Băsescu a răspuns: "Nu să-l scot eu doamnă, să se ajungă la recurs. Tot timpul le-am spus la neamurile lui: «Băi, nu încercaţi să daţi bani la nimeni, pentru asta că mai rău îi faceţi lui Bercea, şi aveţi încredere că justiţia va rezolva problema». Ei tot timpul îmi spuneau că e nevinovat, «naşule, e nevinovat», şi eu spuneam «ok, dacă e nevinovat, justiţia va rezolva problema» (...) De fiecare dată le-am spus că nu pot să fac nimic, că eu nu cunosc nici judecători. Le-am recomandat avocat, l-am recomandat pe domnul Calafus, de aici din Constanţa, dar mai mult de atâta, nu aveam ce să le fac".

Mircea Băsescu a mai spus că înregistrarea video prezentată de Antena 3 "este o deturnare a adevărului, întrucât au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei". El s-a declarat nemulţumit şi de faptul că nu a putut să ia legătura cu televiziunea, în timpul emisiunii, precizând că atât el cât şi avocatul lui au sunat de mai multe ori, fără rezultat.

"Pot să vă spun că am încercat să intrăm, să sunăm, atât eu cât şi avocatul, la numărul de telefon la care vorbise avocatul înainte de a începe înregistrările. Eu am sunat de vreo patru-cinci ori, avocatul de vreo şapte-opt ori şi nu ne-a mai răspuns nimeni. În schimb, când a sunat fina, i s-a răspuns imediat, ba încă s-a dat pauză după ce a sunat, astfel încât să poate să discute ei, să o înveţe ce să spună. N-am ce să spun mai mult, vă spun că nu am luat bani, că n-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea", a adăugat fratele preşedintelui.

Citește și: