Sorina Ionaşc
Clarice DINU
40979 vizualizări 21 aug 2012

Curtea Constituţională(CCR) a invalidat astăzi, cu 6 voturi la 3, referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, desfăşurat în din 29 iulie. Decizia va fi comunicată Parlamentului şi publicată în Monitorul Oficial, după aceea Băsescu putând să revină la Cotroceni.

Magistraţii au primit de la Guvern datele referitoare la numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale după ce au fost actualizate, 34.654 de persoane fiind radiate. Totodată, potrivit cifrelor furnizate de Guvern, sunt peste 3 milioane de români cu drept de şedere în străinătate, iar 512.379 au cărţi de identitate expirate.

Judecătorii Curţii Constituţionale sunt la a patra şedinţă în care este dezbătută problema referendumului pentru demiterea preşedintelui, termenul pentru luarea unei decizii fiind amânat de trei ori. Dacă iniţial CCR hotărâse ca verdictul să fie dat pe 12 septembrie, ulterior termenul a fost devansat pe 31 august şi 21 august.

Gândul a transmis  LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor.

UPDATE 19:23

UPDATE 18:50

UPDATE 17:46 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că sesiunea extraordinară a parlamentului va fi convocată în 24 de ore de la primirea deciziei Curţii Constituţionale privind referendumul.

UPDATE 17:35 Crin Antonescu şi Victor Ponta susţin o declaraţie de presă.

UPDATE 16:53 

UPDATE 15:54 Premierul Victor Ponta susţine o declaraţie de presă la ora 16,00

UPDATE 15:47 Liderii USL se reunesc la Palatul Victoria.

UPDATE 15:17 Reacţia ambasadei SUA după decizia Curţii Constituţionale.

UPDATE 15:13 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a susţinut că democrat-liberalii îşi declară disponibilitatea de a coopera cu toate forţele politice în sprijinul interesului naţional, precizând că este timpul ca războiul politic să înceteze, iar forţele politice să colaboreze.

UPDATE 14:45 Crin Antonescu a declarat că nu se va retrage din politică, aşa cum promisese iniţial, cerându-i lui Băsescu să demisioneze.

UPDATE 14:24 Peste 200 de persoane care au protestat, marţi, în faţa sediului Curţii Constituţionale s-au mutat în Piaţa Universităţii, după ce, Curtea Constituţională a referendumul pentru demiterea preşedintelui nu este valabil şi Traian Băsescu va reveni la Cotroceni.

UPDATE 14:14 Puiu Haşotti susţine că "în mod categoric" Crin Antonescu nu are motive să se retragă din politică.

UPDATE 14:01 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine o conferinţă de presă, la ora 15.00

UPDATE 13:59 Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat că decizia CCR este "antinaţională", "împotriva realităţii şi a cifrelor", iar de acum încolo "Curtea Constituţională să coabiteze cu Traian Băsescu", pentru că USL nu poate face acest lucru.

UPDATE 13:55 Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, scrie, pe Twitter, că decizia CC de a nu valida referendumul din 29 iulie trebuie acceptată.

UPDATE 13:30 Senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat că Parlamentul va stabili, potrivit hotărârii din 6 iulie, "calea de urmat", aceasta putând fi că preşedintele este demis cu majoritatea celor prezenţi la vot, cvorumul de prezenţă nefiind obligatoriu.

UPDATE 13:17 Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, marţi, pentru Mediafax, că PDL respectă decizia CC, Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni şi este preşedinte ales al României până în 2014, arătând că nu va fi nicio problemă de coabitare între şeful statului şi Guvern.

UPDATE 13:09 Crin Antonescu va face o declaraţie de presă, astăzi, la ora 14.30, la sediul central al PNL.

UPDATE 13:00 Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

UPDATE 12:43 Curtea Constituţională a invalidat referendumul. Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni.

UPDATE 12:30 Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu scrie pe Facebook că USL îi este convenabilă o amânare la CCR.

UPDATE 11:36 Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului au transmis o adresă Curţii Constituţionale, exprimând punctul de vedere juridic privind referendumul.

UPDATE 10:30 Câteva zeci de persoane protestează în faţa sediului CCR, cerând validarea referendumului.

UPDATE 10:13 Judecătorul Valentin Zoltan Puşcaş a spus, la intrarea în sediul CC, că, din punctul său de vedere, Curtea Constituţională va lua marţi o decizie privind referendumul.

UPDATE 10:01 Judecătorii CCR s-au reunit în şedinţă

UPDATE 9:57 Judecătorul CC Tudorel Toader a declarat că este posibilă amânarea unei decizii a Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a şefului statului.

Citește și: