Anca SIMINA
6456 vizualizări 13 dec 2014

Decizia lui Victor Ponta de a include în noul Guvern numai miniştri înregimentaţi politic este confirmată de doi dintre membrii actualului Cabinet care ar urma să îşi încheie mandatul în maximum două săptămâni. Primul care a anunţat-o astăzi oficial a fost ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, printr-un mesaj pe pagina personală de Facebook. „Am discutat astăzi cu prim-ministrul Ponta despre ceea ce urmează. Mi-a comunicat că îşi doreşte un nou concept: lipirea, din nou, a Departamentului pentru Energie la Ministerul Economiei şi numirea unui ministru politic”, a scris ministrul delegat pentru Energie.

O oră mai târziu, scenariul reconfigurării Ministerului Economiei aşa cum a funcţionat în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc a fost oficializat şi de Florin Jianu: „Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie şi va fi condus politic”.

Ulterior, al treilea ministru delegat a anunţat pe Facebook că pleacă din Guvern. Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, spune că decizia a fost luată în urma unei discuţii cu Victor Ponta.
 

Dacă refacerea portofoliului Economiei, în prezent gestionat de Constantin Niţă, răspunde solicitărilor lui Călin Popescu Tăriceanu, scoaterea miniştrilor apolitici din Guvern vine să calmeze tensiunile din PSD în condiţiile în care la şedinţa Consiliului Executiv de după alegeri, preşedinţii de filiale au cerut, prin vocea lui Gheorghe Nichita şi prin cea a lui Marian Oprişan, să nu mai fie puşi în faţa unei liste cu tehnocraţi „la televizor", ci să li se dea şansa de a se pronunţa asupra numelor viitorilor miniştri.

Guvernul Ponta 4 ar urma să fie conturat mâine în conducerea PSD şi prezentat Parlamentului luni, pentru a fi votat pe 21 decembrie, în aceeaşi zi cu învestirea preşedintelui Klaus Iohannis.

Jianu (Turism): „Guvernul viitor va conţine numai oameni politici”

Cooptat în urmă cu 10 luni în Guvern, în garnitura figurilor ministeriale noi, apolitice, Răzvan Nicolescu sugerează că a refuzat varianta compensării printr-o altă funcţie guvernamentală, urmând să rămână preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER). „Un lucru e cert: voi continua ca Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), mandatul pe care l-am primit de la Consiliul UE expirând în anul 2016. Această poziţie nu are nici un fel de legatură cu sistemul de administraţie din România”, adaugă Niculescu la plecarea din Guvern.


Sursa foto: Facebook

Intrat în guvern dinspre reprezentanţii patronatelor, Florin Jianu se arată, la rândul său, dezinteresat de o altă potenţială funcţie. „Guvernul viitor va conţine numai oameni politici. Eu nu sunt om politic (...) Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie şi va fi condus politic. Nu m-a interesat şi nu mă interesează nicio altă funcţie, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica rămâne o problemă a cărei rezolvare, deşi sunt matematician, îmi rămâne necunoscută", rezumă Jianu imaginea sa despre principiile construirii noului Guvern.

Sursa foto: Facebook

Plecările din Guvern ale miniştrilor tehnocraţi anunţate pe Facebook reprezintă o premieră în comunicarea la Palatul Victoria. În ambele situaţii, premierul Ponta a avut întâlniri cu titularii funcţiilor guvernamentale, lăsându-i însă să se "retragă" înainte de a pune pe masa PSD o schiţă de guvern din care numele lor lipsesc.

Petrescu, pe picior de plecare. PLR, în negociere pentru Economie şi Mediu

Într-o situaţie similară ar urma să fie, potrivit discuţiilor preliminare, şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Fosta consilieră a premierului nu a făcut însă, până la acest moment, niciun anunţ legat de plecarea sa de la Minister.

Absenţa miniştrilor tehnocraţi din viitorul Cabinet a fost anunţată în aceeaşi zi cu retragerea oficială a UDMR de la guvernare. Ministerele Culturii şi Mediului rămân astfel cu portofolii vacante. În noul Cabinet, UNPR, PC şi PLR ar urma să ia câte două porfotolii ministeriale şi, eventual, câte o funcţie de vicepremier, în timp ce miniştrii PSD urmează să fie votaţi duminică în şedinţa unui Comitet Executiv.

În acest moment, PC are ministerul Agriculturii, şi cel al Comunicaţiilor. Cei de la UNPR deţin ministerul de Interne şi cel pentru Relaţia cu Parlamentul. PLR a mers, la negocieri, pe cinci variante: Economie, cu condiţia comasării, Finanţe, Transporturi, Cultură şi Mediu. Ultimele discuţii, susţin surse politice, au conturat varianta instalării liberalilor la Economie şi la Mediu.

Pe de altă parte, printre miniştrii PSD care ar urma să plece din Guvern se numără ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Economiei şi Constantin Niţă. În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la sfârşitul lunii decembrie s-a cerut de asemenea remanierea lui Mircea Duşa, ministrul Apărării.

Citește și: