Anca SIMINA
Andrei Luca POPESCU
9646 vizualizări 17 sep 2014

În judeţul Prahova, procurorii DNA au anunţat, la începutul acestui an, reconstituirea uneia dintre cele mai detaliate scheme de finanţare a PSD, indirect, prin contractele atribuite la nivel local de liderii din teritoriu ai partidului. Dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, vicepreşedinte al PSD, este urmărit penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu a descris, în linii mari, reţeta de finanţare ilegală în folosul partidului: pentru atribuirea contractelor cu statul, societatea care trebuia să câştige o anume lucrare, stabilită dinainte, avea de plătit în schimbul contractului câteva comisioane ilegale: „10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene – Mircea Cosma şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta (PSD, n.red.), sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare – pentru sprijinul acordat de Daniel Adrian Alixandrescu (director în cadrul CJ, n.red), precum şi 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între Răzvan Alexe şi Vlad Alexandru Cosma (deputat PSD, fiul lui Mircea Cosma, n.red.) – traficanţii de influenţă”.

Deşi patroni de firme care au lucrat în acest mecanism de corupţie au indicat procurorilor că ştiau că 10% din şpagă mergea la PSD, procurorii au ales să nu urmărească acest fir penal, viitorul urmând să spună dacă l-au abandonat sau îl păstrează într-un dosar penal separat.

Partidul câştiga astfel, din fiecare contract, de cel puţin trei ori: în mod direct, prin comisionul ilegal de 10% şi indirect, prin Vlad Cosma şi Mircea Cosma, contributori oficiali în conturile de partid atât prin cotizaţii, cât şi prin donaţii. Numai în 2012-2013, susţin procurorii DNA, Vlad Cosma şi Răzvan Alexe, o persoană cu notorietate în lumea interlopă din Ploieşti aflată adesea în prim-plan la lansările de candidaţi pe plan local ale PSD, au primit 1 milion de euro pentru a truca licitaţiile CJ.

Urmărit penal şi cercetat în libertate, Mircea Cosma a continuat în 2014, din postura de preşedinte al CJ, să gireze atribuirea contractelor din judeţul Prahova. Din analiza făcută Gândul asupra achiziţiilor locale de la 1 ianuarie şi până în septembrie rezultă că CJ Prahova ocupă al doilea loc la nivel naţional în funcţie de suma atribuită companiilor, cu peste 30,4 milioane de euro.

Gândul, Ziarul Financiar şi Mediafax continuă astăzi seria „Tu ştii ce mai fac banii tăi?” prin prezentarea locului pe care asfaltatorii de la Euro Construct Trading 98 îl ocupă în topul clienţilor Consiliului Judeţean Prahova, condus de Cosma, dar şi a modului în care firma Iridex, aparţinându-i unui fost senator PC cu legături politice la nivel înalt, a acaparat fondurile pentru ecologizarea gropilor de gunoi din judeţ. O serie editorială care provoacă partidele la transparenţă în finanţarea campaniei, companiile la denunţarea presiunilor politice, instituţiile de control la urmărirea mai eficientă a scurgerilor de bani gri către partide şi parlamentarii la modificarea legii, prin întărirea ei.

În episodul următor, veţi găsi grupul Iridex şi în lista beneficiarilor de contracte publice din Brăila, judeţ condus de un alt preşedinte CJ trimis în judecată pentru direcţionarea banilor de la stat câtre propriile firme şi de aici spre partid.

"Reţeaua Cosma" de adunat 1 milion de euro. Firmele, presate să dea 10% "pentru a încasa cu prioritate".

Folosindu-se de "metoda „subcontractării” şi "a actelor adiţionale”, reţeaua girată de Cosma - arată procurorii DNA - ajungea să se hrănească cu până la 50% din banii alocaţi de Consiliul Judeţean Prahova unui contract public de achiziţie, banii ajungând în conturile familiei Cosma, ale lui Răzvan Alexe şi ale directorului din CJ, toţi inculpaţi în dosar.

Denunţător a fost chiar unul dintre oamenii de afaceri presaţi să sponsorizeze ilegal partidul şi pe reprezentanţii săi pentru a câştiga contractele. Costin Gimi Palada, reprezentantul Cast SRL din Băneşti, judeţul Prahova le-a spus procurorilor că i-a dat lui Vlad Cosma, fiul şefului CJ Prahova, 10 procente din valoarea unui contract oferit de Consiliul Judeţean, condus de Cosma senior: „Am avut o înţelegere cu Vlad Cosma în sensul de a-i acorda acestuia un procent de 10% din valoarea lucrării pentru ca acesta să intervină la Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care era tatăl său, pentru a le încasa cu prioritate, din lucrările care fuseseră efectuate”. Detalii AICI.

Procurorii au detaliat şi trei metode prin care Mircea Cosma ajungea să primească direct presupusa şpagă de la firmele de construcţii care câştigau contractele publice, separat de circuitul şpăgii în care era implicat şi fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma.

1. Interpusul care vinde scump un teren ieftin

Şpaga indicată de procurori era mascată prin achiziţia de terenuri supraevaluate. Procurorii spun că Mircea Cosma a primit mită de la Nicolae Palada, patronul firmei CAST SRL din Băneşti, în schimbul câştigării mai multor contracte finanţate de Consiliul Judeţean. Procurorii spun că, în 2010, Mircea Cosma a achiziţionat prin interpuşi două terenuri agricole în suprafaţă totală de 7.500 metri patraţi, cu 9.000 de lei. Interpusul în prima tranzacţie a fost o secretară care muncea la biroul notarial al fiicei lui Mircea Cosma. Terenurile au fost revândute de secretară către Lucian Maxim, un apropiat al lui Cosma pentru suma de 11.000 lei. Acesta le-a vândut, la rândul său, companiei CAST SRL pentru suma de 200.000 lei. Banii ar fi ajuns în realitate la Mircea Cosma. Procurorii spun, însă, că în realitate terenurile sunt folosit de o companie la care este acţionară soţia lui Mircea Cosma.

2. Cumnata care acoperă şpaga

O altă presupusă şpagă documentată de procurori este legată de două terenuri în suprafaţă totală de 10.000 metri pătraţi. Potrivit DNA, această tranzacţie ar fi trebuit să acopere o mită de 700.000 lei. Irimescu Vasilica Silvia, cumnata lui Mircea Cosma, sora soţiei sale, a cumpărat în 2010 două terenuri la preţul de 25.000 lei. Acesta era preţul trecut în acte. În realitate, preţul plătit a fost de 50.000 lei. Cumnata lui Cosma a revândut apoi terenul către Cast SRL, compania abonată la contractele CJ, cu suma de 700.000 lei. Aceasta a fost suma trecută în acte. Din această sumă au fost plătiţi efectiv doar 350.000 lei.

3. Subcontractarea fictivă a lucrărilor

Consiliul Judeţean condus de Mircea Cosma supradimensiona bugetul unei lucrări. Firma era apoi obligată să subcontracteze lucrările către o firmă deţinută de către Răzvan Alexe, mâna dreaptă a deputatului Vlad Cosma. În realitate, firma lui Alexe nu executa niciun fel de lucrări, ci doar încasa banii. „În acest context am fost pus în legătură cu Alexe Răzvan, prieten cu Vlad Cosma, astfel încât prin firma Marconstruct, coordonată de Alexe Răzvan şi căreia trebuia să  subcontractez fictiv lucrări câştigate de SC Cast, să îi plătesc „comisionul” 10% la care adăuga şi TVA” a relatat denunţătorul Palada Costin Gimi – reprezentant al SC Cast SRL Băneşti, unul dintre cei trei oameni de afaceri care au denunţat la DNA practicile reţelei Cosma.

Cu aceste practici, în conturile lui Mircea Cosma şi ale fiului său Vlad Cosma s-au strâns, în perioada 2012-2013, 1 milion de euro. Pe de altă parte, atât Mircea Cosma cât şi fiul său se află pe lista oficială a sponsorilor direcţi ai PSD care au cotizat sau au donat, după caz, mai mult de 10 salarii minime brute la nivel naţional în anul 2013, an fără miză electorală. Preşedintele CJ Prahova figurează în registrele oficiale, publicate în Monitorul Oficial cu o donaţie de 10.000 de lei făcută partidului, o cincime din cât a câştigat de la Consiliul Judeţean în decursul întregului an. Fiul său, pe de altă parte, a cotizat cu 22.000 de lei, echivalentul indemnizaţiei de deputat pe 5 luni. Dincolo de donaţiile sau cotizaţiile propriu-zise, politicienii cu funcţii publice implicaţi în organizarea campaniilor plătesc în mod direct sau prin firmele proprii diverse servicii, de la publicitate până la materiale publicitate şi „voluntari” cooptaţi în acţiunile electorale.

Dosarul „Cosma-Păvăleanu” include însă, între altele 141, şi o firmă-cheie anchetată în acelaşi caz. Este vorbe despre Coneco Serv SRL, o companie specializată oficial în achiziţii de site-uri web şi montaj de structuri metalice specifice industriei de telecomunicaţii cu un rol esenţial într-un circuit financiar amplu care implica, din informaţiile anchetatorilor, şi comisioane încasate la negru pentru lucrări publice. Circuitul a fost dezvăluit în aprilie de o serie de investigaţii ale Rise Project care au arătat, cu datele din dosarul fiscal de la Ministerul Finanţelor al Coneco Serv ce legătură există între această companie, grupul Asesoft fondat de deputatul PSD Sebastian Ghiţă şi firmele apropiate lui Mircea Cosma. Jurnaliştii Rise Project au refăcut astfel traseul a 10 milioane de lei veniţi de la societăţile componente ale grupului Asesoft (Asesoft Internaţional, 2KTelecom, AccesNet International, Teamnet Business şi Divasoft), intraţi în contul intermediarului Coneco Serv, pompaţi, în cuantum de peste 5,5 milioane de lei în alte patru companii parte a unei platforme de firme-“fantomă”(Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard şi Narsam Invest), de unde erau scoşi „la pungă”. O parte din sume se întorceau la sursă. Detalii AICI şi AICI. Aceeaşi platformă de firme-„fantomă” era alimentată, susţin anchetatorii, şi de firmele grupării Cosma. În acest fel s-au scos, potrivit informaţiilor din dosar, 90 de milioane de lei cash.

Asfaltatorii din Prahova în an electoral

Gândul a analizat  ce direcţie au luat în anul electoral 2014 banii gestionaţi de Mircea Cosma la consiliul Judeţean. Cei mai mulţi din banii contractaţi anul acesta au ajuns în întreţinerea şi plombarea de drumuri, în amenajarea unei intersecţii, dar, mai ales, în ecologizarea gropilor de gunoi, o direcţie în care consiliile judeţene s-au întrecut în acest an să absoarbă bani europeni, direcţionându-i inclusiv spre presa locală cu care au legături vechi.

În Prahova, beneficiarii contractelor încheiate în an electoral sunt 12 firme sau asocieri, între care se numără şi două dintre cele trei care au reclamat obligaţia de a plăti 10% din valoarea contractului pentru partid şi o treime pentru reţeaua din jurul familiei Cosma. Este vorba despre firmele de construcţii CAST SRL şi CONI SRL cu 250.600 de euro, respectiv cu 194.800 de euro.

Marii câştigători ai anului în judeţul lui Cosma sunt însă Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, a căror companie, Euro Construct Trading 98, apare, din analiza Gândul asupra contractelor locale, în top 10 al clienţilor statului după ce şi-a adjudecat construcţia pasajului subteran de la Piaţa Sudului din Bucureşti şi un act adiţional pentru reabilitarea unei linii de tramvai din Sectorul 3.

EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL a încheiat în Prahova, în asociere cu ECOVIABLE INGINERIE SRL, un contract de 19,8 milioane de euro cu TVA inclus pentru construirea unei staţii de tratare mecano-biologice a deşeurilor biodegradabile în Ploieşti. Asociatul Euro Construct, o companie de consultanţă, îi apaţine lui Teddy Robert Lebrun, cetăţean francez, cooptat în 2010 ca manager de proiect pentru achiziţiile de software prin fonduri POSDRU la Centrul Naţional de Dezvoltare a învăţământului Profesonal şi Tehnic, din subordinea Ministerului Educaţiei. La licitaţia la care au participat 10 competitori, oferta Euro Construct Trading 98 a fost singura admisă ca fiind compatibilă cu caietul de sarcini.


Infografic Gândul // Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

Foşti sponsori de partid ecologizează gropile de gunoi

În aceeaşi schemă a ecologizării gropilor de gunoi a intrat şi al doilea mare contract atribuit de CJ Prahova în 2014. Este vorba de închiderea depozitului neconform din Ploieşti şi execuţia lucrărilor la staţiile de transfer din Buşteni, Urlaţi, Drăgăneşti şi Valea Doftanei. Un contract de 7,1 milioane de euro cu TVA inclus adjudecat de grupul IRIDEX în asociere cu URBAN ELECTRIC SRL.

Patronat, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de fostul senator PC Corneliu Pascu - ales de două ori în Parlament pe liste comune cu PSD şi apropiat al lui Dan Voiculescu - şi de Valentin Feodorov, grupul Iridex a primit lucrarea pentru închiderea „depozitului neconform din Ploieşti” şi construirea altora noi în condiţiile în care gunoiul din municipiu este strâns de mai mulţi ani de firma de salubrizare a aceluiaşi fost deminitar - Servicii Salubritate Bucureşti (SSB).

O altă investigaţie Rise Project a arătat legăturile din trecut ale grupului IRIDEX cu Sebastian Ghiţă, actual deputat PSD şi unul dintre cei mai puternici oameni din partidul de guvernământ dată fiind relaţia sa apropiată cu premierul Victor Ponta: în mai 2005, Mircea Cosma, Corneliu Pascu împreună cu societatea lui, Iridex Group, Sebastian Ghiţă, unchiul său, Domente Vasile, şi Nicolae Oprea, fostul viceprimar al Ploieştiului şi tatăl actualului senator PSD, Radu Oprea – un alt asociat de-al lui Ghiţă au devenit oficial parteneri în firma Ecoprod Energy din Ploieşti, radiată apoi în 2008. Detalii despre evoluţia Ecoprod Energy, transferată în prezent din Prahova în Buzău şi patronată de Vasile Domentre, AICI.

Din contractele primite anul acesta de la stat, Iridex s-a instalat, pe cont propriu, în afara asocierilor cu alte companii, pe locul 38 în topul clienţilor statului la nivel local, cu 9 milioane de euro câştigate din patru contracte, fără a pune la sociteală afacerea din Prahova, parafată în asociere.

Astfel, SC Iridex Construcţii SRL se ocupă în egală măsură în acest an de furnizarea de alimente în programul „Cornul, mărul şi laptele” pentru Consiliile Judeţene Suceava (PSD) şi Mehedinţi (PSD) şi construieşte staţii de transfer pentru managementul integrat al deşeurilor la cererea CJ Brăila (PSD). PRECIZARE

Rapoarte anterioare de donaţii ale partidelor consacră Iridex Construcţii drept sponsor oficial al partidelor care au făcut parte până acum câteva luni din USL. În 2008, spre exemplu, înainte de naşterea alianţei, Iridex Construcţii apărea în documentele oficiale cu 30.000 de lei daţi la PNL, cu  20.000 la PSD şi 10.000, suplimentar, Alianţei PSD-PC  şi cu alţi 30.000 de lei la PC. În virtutea bunelor relaţii cu Dan Voiculescu, o bună parte din trustul de presă al familei sale Jurnalul Naţional, Income Magazin şi Intact Images s-a instalat multă vreme în clădirea Iridex de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

Peste 20 de milioane de euro date în lipsa concurenţei reale

Un milion de euro, ca urmare a unei achiziţii fără licitaţie, doar prin cerere de ofertă, a obţinut PRAGOSA ROMÂNIA SRL, o firmă deschisă în Prahova de un grup portughez de construcţii şi o sumă similară, dar pentru asistenţa tehnică în programul de management al deşeurilor RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL, o filială din Târgovişte a unei companii daneze cu legături cu Mohammad Murad, omul de afaceri care deţine lanţul hotelier Phoenicia.

Sume mai mici au fost atribuite Hill International SRL (503,766.42 de euro pentru asistenţă tehnică în supervizarea proiectului de management al deşeurilor), ROMAIR CONSULTING SRL (348,438.28 de euro, prin negociere fără anunţ de participare, pentru asistenţă tehnică pe durata execuţiei aceluiaşi proiect), CAST SRL şi CONI SRL din fonduri interne pentru prombări de drumuri judeţene şi amenajarea unei intersecţii, EUROTOTAL COMP SRL (55,195.39 de euro pentru serviciile de curăţenie în sesdiul CJ), UNION CO SRL (31,026.83 de euro pentru furnizarea de cartuşe pentru imprimantele CJ), DAM FISCALITY SRL ( 9,102.73 de euro pentru audit fiscal în acelaşi proiect de management integrat al deşeurilor) şi C&D PERFORM CONSULT SRL pentru consultanţă în restaurarea şi consolidarea unei clădiri istorice.

Programul de management al deşeurilor a însumat, în final, până la această dată, 28,8 milioane de euro din cele 30,4 atribuite de CJ Prahova. Cei mai mulţi bani, 21,3 milioane de euro, s-au adjudecat în ultimele trei luni, adică între campania pentru europarlamentare şi cea pentru alegerile prezidenţiale. Mai mult de două treimi din sumă au ajuns să fie date fie prin proceduri directe şi discuţii cu o singură companie, fie prin licitaţii la care caietul de sarcini s-a dovedit în final compatibil cu o singură ofertă.Infografic Gândul // Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

 

 

Citește și: