Anca SIMINA
1984 vizualizări 19 sep 2014

În topul naţional al banilor distribuiţi în 2014, an cu două runde electorale, Consiliul Judeţean Cluj se află pe locul al cincilea, cu 28,1 milioane de euro. I-au luat-o înainte doar Caraş-Severin, Prahova, Vâlcea şi Botoşani. 23 de milioane de euro dintre acestea au fost direcţionate, din analiza pe care gândul a făcut-o asupra contractelor locale, către două asocieri cu un numitor comun: compania ACI Cluj SA, controlată de mai mulţi antreprenori locali, printre care Dorin Aşchilean, menţionat într-una din declaraţiile-cheie ale dosarului "Uioreanu".

După arestarea lui Horea Uioreanu, pe 28 mai, prelungită şi până azi, licitaţiile la Cluj au fost îngheţate. Contractele semnate, deşi controversate prin dovezile prezentate de DNA în dosar, merg mai departe. În plus, milioane de euro atribuite pentru cumpărarea de pubele în programul de gestionare eco a gunoiului se cheltuiesc fără ca acestea să fie folosite în condiţiile în care restul proiectelor din program sunt blocate în faza de licitaţie.

În seria "Tu ştii ce mai fac banii tăi?", gândul, Ziarul Financiar şi Mediafax provoacă partidele la transparenţă în finanţarea campaniei, companiile la denunţarea presiunilor politice, instituţiile de control la urmărirea mai eficientă a scurgerilor de bani gri către partide şi parlamentarii la modificarea legii, prin întărirea ei.

Aşa cum am arătat în episodul-pilot al seriei "Tu ştii ce mai fac banii tăi?", oficial, de la începutul anului şi până azi, fiecare salariat din România a susţinut partidele mai mult simbolic, cu câte 0,77 de lei, prin subvenţia directă acordată de la buget. Neoficial însă, fiecare salariat a cotizat fără să ştie, de 107 ori mai mult, numai luând în calcul practicile-tabu ale presiunilor asupra companiilor pentru a plăti comisioane ilegale la acordarea contractelor cu statul. Aplicând procentul de 10% (consemnat de procurorii DNA în dosarul "Cosma" de la Prahova, dar ridicat chiar la 15% în dosarul "Uioreanu" de la Cluj şi până la 30% în declaclaţiile neoficiale ale oamenilor de afaceri) la totalul contractelor angajate numai în primele 8 luni ale anului de toate autorităţile locale, însumând 1 miliard de euro, s-ar ajunge la 100 de milioane de euro vărsaţi deja în conturi neoficiale de campanie.

În episodul următor, primul dedicat monitoritorizării cheltuielilor ascunse de campanie electorală, veţi putea vedea cât af fi trebuit principalii candidaţi la prezidenţiale să achite televiziunilor pentru spaţiul editorial de promovare pe care l-au ocupat, începând de la 1 septembrie.  

Două contracte de 23 de milioane de euro, o singură modalitate de "operare" descoperită de DNA: 15% pentru partid

Identificat de principalul martor din dosarul "Uioreanu", Răzvan Pop - fin şi fost şef de cabinet al liderului local liberal - drept unul dintre cei care i-ar fi dat şpagă preşedintelui CJ Cluj, Dorin Aşchilean a continuat să-şi deruleze afacerile cu instituţia şi după momentul arestării preventive a politicianului. Dacă ziua de 28 mai, în care Uioreanu a fost reţinut de DNA, a însemnat practic blocarea licitaţiilor la Cluj, contractele proaspăt încheiate, deşi condiţionate, aşa cum arată datele din dosar, de comisioane ilegale, s-au derulat mai departe.

Cel mai mare, finanţat prin Programul Operaţional Regional, dar cofinanţat din bugetul intern, în valoare de 11,8 milioane de euro se semnase de altfel în urma unei licitaţii la care asocierea condusă de firma sa, ACI Cluj (ACI CLUJ S.A. – S.C. NORDCONFOREST S.A. – S.C. ELECTROMONTAJ S.A.) a avut singura ofertă compatibilă cu caietul de sarcini ceilalţi 6 concurenţi fiind descalificaţi. Din datele dosarului "Uioreanu", procentul perceput de preşedintele CJ drept comision politic şi care urma să ajungă la PNL pentru finanţarea campaniei, ar fi fost de 15% din valoarea contractelor atribuite.

Despre modul concret în care "30.000 de lei în bancnote de câte 200 de lei" au ajuns de la Dorin Aşchilean în mâinile sale, pentru preşedintele Consiliului Judeţea, relatează, în dosar, chiar şeful de cabinet al demnitarului PNL. "Preşedintele m-a pus în legătură cu numitul Aşchilean Dorin, care a venit în vizită la CJ Cluj şi, după o discuţie purtată cu preşedintele în biroul acestuia, la care au participat numai cei doi, preşedintele Uioreanu m-a chemat şi mi-a cerut să mă înţeleg cu domnul Aşchilean asupa unei întâlniri ulterioare. Am convenit cu domnul Aşchilean ca, în aceeşi zi să merg la sediul ACI Cluj, ceea ce am şi făcut, undeva în jurul orei 15.00, unde Aşchilean mi-a dat un plic cu bani în care se afla suma de 30.000 de lei în bancnote de 200 de lei. Am revenit la birou şi i-am prezentat preşedintelui, nu mai reţin dacă în aceeaşi zi sau a doua zi, cuantumul sumei primite. Reţin precis că preşedintele a fost dezamăgit, probabil se aştepta la mai mult”, a arătat Răzvan Pop în declaraţia făcută la procuratură.


Infografic Dragoş Cîmpeanu

Compania ACI Cluj SA a ajuns aşadar în aprilie să semneze, ca lider de asociere, primul contract de lucrari din acest an pentru dezvoltarea Parcului Industrial TETAROM I (în valoare de 11,873,439.45 de euro cu TVA inclus), având singura ofertă admisă la licitaţie, iar o lună mai târziu a primit, în completare lucrări de execuţie pentru realizarea obiectivului de investiţii „Parc Industrial TETAROM IV”, în valoare de 10,245,713.60 de euro cu TVA inclus, în asociere cu S.C ELECTROMONTAJ SA, S.C. NORD CONFOREST SA şi SC ERBI PRODCOM SRL.

Infografic Gândul // Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

Pubele şi containere de gunoi fără utilizare: 3,8 milioane de euro

Sume mai mici, dar semnificative raportat la bugetele reduse de investiţii ale autorităţilor locale, au fost adjudecate, arată analiza gândul asupra contractelor tuturor autorităţilor locale din România, de Grădinariu Import Export SRL - o companie specializată în distribuţia de piese de schimb şi în importul de maşini, dar care la Cluj va furniza recipientele de colectare a gunoiului în programul de management integrat al deşeurilor -, de CECONI SRL şi de EUROPLAST ROMÂNIA SRL.

Aflată în proprietatea Mariei Grădinariu şi a lui Radu Grădinariu, un inginer care a intrat în afaceri în anii '90 cu ideea de a aduce Trabanturi şi Dacii din Germania, mai ales pentru piese de schimb, firma Grădinariu Import Export SRL se află în prezent pe în primii 90 de clienţi ai statului, rezultaţi din contractele locale, cu afaceri de 2,556,090 de euro încheiate numai în 2014 cu primăriile şi Consiliile Judeţene.

În 2012, alegerea companiei ca furnizor de maşini de gunoi în judeţul Iaşi, în acelaşi program de management al deşeurilor, a stârnit controverse politice. Primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita, lider PSD, reclama la acea vreme că firma ar avea legături politice cu liderul liberalilor ieşeni de la acea vreme, Relu Fenechiu, în prezent arestat în dosarul "Transformatorul". La Cluj, compania cunoscută în piaţa de profil şi ca furnizor al Rosal (firma care i-a aparţinut PDL-istului Silviu Prigoană) a primit un contract în valoare de 2,522,272.18 de euro cu TVA finanţat din fonduri europene, din bugetul de stat şi din bugetul local pentru "recipienţi de colectare a deşeurilor reciclabile, cu capacitatea de 1.100 litri".

Tot reciclarea gunoiului i-a adus contractul de 1,297,710.73 de euro cu TVA inclus şi companiei EUROPLAST ROMÂNIA SRL, furnizor de pubele din plastic, reprentantă în România a Europlast Austria. Pubelele şi containerele livrate de firmele menţionate vor rămâne însă în aer în condiţiile în care din mai licitaţiile CJ Cluj au fost blocate, restul lucrărilor rămânând în fază de achiziţie, fără câştigători desemnaţi.

Pe lista contractelor de peste un milion de euro cu CJ Cluj se numără, de asemenea Ceconi SRL, o firmă din Bixad, judeţul Satu Mare, administrată şi patronată de Ioan şi Dănuţ Cardoş. Compania consolidează, pentru 1,857,772.87 de euro, în urma unui contract încheiat fără licitaţie, zona afectată de alunecări de teren unde ar urma să fie amplasat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Cluj-Napoca, centru care nu va fi amenajat însă în următoarele luni în condiţiile blocajului din achiziţii.

Zad Tiara SRL, pe de alată parte, ultimul pe lista clienţilor administraţiei locale, este furnizorul de mere din judeţul Cluj, având contracte similare în Sălaj, Arad şi Caraş Severin, în valoare totală de  674,861 de euro.

Infografic Gândul // Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de Achiziţii Publice

ar fi apropiată a fostului şef al Corpului de Control al Prefecturii, Valerian Sălăvăstru, finul şefului liberalilor ieşeni, Relu Fenechiu. - See more at: http://www.7est.ro/exclusiv-7est/anchete/item/10593-10-milioane-de-euro-care-miros-cam-urat-cine-a-primit-contractele-pe-mega-proiectul-colectarii-deseurilor-din-judetul-iasi.html#sthash.2uWY2Bu5.dpuf
Radu Grădinariu şi Maria Clara Grădinariu.
Radu Grădinariu şi Maria Clara Grădinariu.

 

Citește și: