Departamentul Social - Mediafax
4673 vizualizări 27 iul 2018

"În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale," se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Astfel, instituţia condusă de Tudorel Toader anunţă că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi că procedura va fi reluată.

Citiţi AICI proiectele de management ale celor patru candidaţi respinşi.

Practic, va urma o nouă perioadă de înscrieri şi apoi interviurile susţinute de următorii candidaţi.

Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Deşi luni, după expirarea termenului de înscriere la concurs, îşi exprimase satisfacţia că toţi cei patru candidaţi sunt valoroşi, ministrul Tudorel Toader a început imediat să lanseze semnale că - totuşi - ar putea să nu se oprească asupra nici unuia dintre ei. Cel puţin doi dintre procurorii înscrişi la selecţie au legături strânse cu fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Florentina Mirică a fost susţinută de Kovesi când a fost anchetată de Inspecţia Judiciară, iar Marius Iacob (care deţine funcţia de procuror şef adjunct al DNA) era perceput în sistem drept ”mâna dreaptă” a lui Kovesi.

Încă de dimineaţă, ministrul Justiţiei a dat de înţeles că îi va respinge pe toţi cei patru candidaţi. Această suspiciune a fost întărită de anunţul ministerului că decizia va fi făcută publică printr-un comunicat de presă, deşi este cunoscută apetenţa lui Toader de a vorbi în faţa microfoanelor televiziunilor.

"În mod evident, nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La orele 10.00, mă întâlnesc cu secretarii de stat, la orele 12.00, sper că finalizăm şi că vă putem anunţa rezultatele. Interviurile s-au desfăşurat potrivit procedurii, iar despre rezultate, despre impresii putem vorbi numai după ce finalizăm procedura,” a declarat vineri dimineaţă, Tudorel Toader. ”În mod firesc, regulamentar, există această posibilitate pe care eu am anunţat-o şi dacă vreţi, o repet. Este posibil să desemnăm un candidat, după cum, da, este posibil să nu desemnăm niciun candidat. Asta nu înseamnă o opţiune a mea, asta înseamnă cele două posibilităţi legale, până la urmă."

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce preşedintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, şeful statului punând în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vigoare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani.

Lideri PNL l-au criticat pe Tudorel Toader, spunând că procedura de selecţie a şefului DNA nu este legală

Preşedintele PNL Ludovic Orban solicitase joi, ministrului Justiţiei Tudorel Toader să trimită către CSM toate dosarele candidaţilor înscrişi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, pentru ca reprezentanţii Consiliul să dea aviz şi apoi preşedintele Klaus Iohannis să facă numirea.

”Am văzut că Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri. Numirea procurorilor DNA să fie făcută de CSM, nu de către Ministerul Justiţiei. Îi cerem lui Tudorel Toader să trimită toate dosarele candidaturilor şi CSM să decidă, prin acordarea avizului CSM acelui candidat pe care CSM îl consideră cel mai bun. Nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiţiei nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului, care să transmită nominalizarea preşedintelui pentru numirea în funcţie. Lăsarea la latitudinea CSM a candidatului poate să confere mai multă credibilitate candidatului şi să îndepărteze toate suspiciunile legate de deciziile care să aibă în spate argumente profesionale”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă joi la sediul partidului.

Ministrul Justiţiei i-a răspuns liderului PNL: "Este o declaraţie politică. Eu cred că dânsul ştie că realitatea juridică este alta, dar întrebaţi-l pe dânsul, când s-au făcut propunerile de modificare la legile justiţiei, ce opinie a avut vizavi de desemnarea procurorilor de rang înalt şi dacă nu cumva la ceea ce s-a împotrivit atunci susţine că ar fi bun astăzi", a declarat Tudorel Toader.

Senatorul PNL Iulia Scântei l-a acuzat pe Tudorel Toader că ar fi inventat o procedură de selecţie a procurorilor de rang înalt care NU ESTE LEGALĂ, deoarece rolul decisiv îl are ministrul numit politic, secondat de patru secretari de stat cu rol decorativ.

”Se impune însă o precizare,” atenţionează senatorul liberal. ”Dintre cei patru secretari de stat în funcţie la Ministerul Justiţiei, niciunul nu este procuror (ori fost procuror) ori psiholog, niciunul nu are expertiză în managementul unui parchet, prin urmare rolul lor la interviu este unul pur decorativ, iar recomandările lor nu au nicio valoare în adoptarea deciziei, tot ceea ce contează este PUTEREA DISCREŢIONARĂ de apreciere a ministrului Justiţiei."

Ministerul Justiţiei a anunţat că procedura de selecţie pentru funcţia de procuror şef al DNA se va repeta.

 

Citește și: