Sorin Bogdan
Departamentul Politic
3310 vizualizări 1 nov 2018

Urmăriţi ÎN DIRECT şedinţa CSM, unde se află faţă în faţă procurorul general Augustin Lazăr, cu ministrul Justiţiei, care îi solicită revocarea.

 

Ai încurcat Lazării!

”Domnule profesor, e groasă omule! Ai încurcat Lazării!” scrie Traian Băsescu pe Facebook, încă de dimineaţă. ”Ţi-ai scufundat singur propriul raport de revocare a procurorului general. Pentru tărăboiul stârnit n-au mai rămas decât două soluţii: ori scuze publice cu recunoaşterea erorii, ori demisia.

P.S. Despre revocarea lui Augustin Lazăr nici nu mai poate fi vorba. Profesorul de gimnaziu Iohannis o să-i dea cu raportul în cap rectorului, profesor universitar, doctor şi veneţian Tudorel Toader, până când îl retrogradează la gradul de învăţător stagiar." 

 

Cine a încurcat-o să o descurce

Primul semnal că soarta lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei depinde de cum va ieşi din scandalul revocării procurorului general îl dă vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

”Să o clarifice. Cine a făcut-o, să o descurce. Au lansat-o, cine a lansat-o să o descurce. Am văzut că, de fapt, nu ar fi ăla şi ar fi ăla şi de ce s-a ajuns aici, nu ştiu de ce s-a ajuns aici. Nu comentez mai mult. Cine face să o descurce,” a declarat Iordache, pentru Mediafax. 

Doar că situaţia e mai încurcată decât pare. Săptămâna trecută, după ce a declanşat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că va publica documente din mapa de candidat/dosarul de candidatură al acestuia, dând de înţeles că vom avea o mare surpriză. Cum un astfel de secret nu putea fi ţinut prea mult, s-a aflat că ar fi vorba de o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în 2013 pe numele lui Klaus Iohannis, pe când acesta era primar al Sibiului, semnată de Lazăr.

 

Lazăr, într-adevăr, însă CRISTIAN, nu AUGUSTIN

Doar că surpriza cea mare a avut-o Tudorel Toader, fiindca era vorba de alt procuror: CRISTIAN Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală de la Parchetul General. Ministrul încearcă o ieşire stângace din încurcătură, sugerând că prezenţa în dosar a ordonanţei nu ar fi o întâmplare.

Ţapi ispăşitori sunt scoşi acum grefierii din Sibiu, care ar fi aruncat la grămadă în dosar tot ce au găsit semnat cu numele Lazăr, Augustin sau Cristian. Sindicatul Grefierilor din România pune lucrurile la punct: nici un dosar de candidatură nu se întocmeşte de vreun grefier. De altfel, pentru o parte din liderii PSD, nici nu contează a cui a fost eroarea, ci faptul că dezvăluie un viciu de sistem.

”Totul arată, la prima vedere, a aberaţie. În realitate, era un comportament tipic al promovărilor în funcţiile înalte din Ministerul Public pe bază de aranjamente făcute de cunoscători,” acuză liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae. ”Nici nu contează dacă era semnată ordonanţa de clasare de Lazăr Augustin, candidatul la funcţia de Procuror General sau de alt procuror, pentru că - dacă mă întrebaţi pe mine - aş fi tentat să cred că Lazăr a sunat de la Alba-Iulia la Parchetul General, unde el lucrase ca procuror detaşat mai mulţi ani înainte şi a rugat să i se scoată din lucrările mai vechi anumite lucrări. Nu cred că nu ştia cine semnase rezoluţia într-un dosar care trecuse şi pe la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia. Ideea era că în acea ordonanţă de clasare era vorba de Iohannis. Putea să fie semnată şi de procurorul Negulescu de la Ploieşti, important era că era vorba de Iohannis şi că apărea într-un dosar de candidatură.”

Şerban Nicolae, senator PSD

Dosarul putea să conţină şi tăieturi din ziar

Şerban Nicolae nu crede în corectitudinea alegerii lui Augustin Lazăr ca procuror general.

”Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că nici nu era foarte important, putea să fie acolo şi o colecţie de articole din ziarul România Liberă din anul 1950, pentru că decizia fusese deja luată şi era doar o aparenţă de legalitate. Erau făcute strict formal demersurile necesare prevăzute de procedură, să existe un CV, o declaraţie de acceptare a candidaturii, un plan managerial în care putea fi scris orice, pentru că în realitate, decizia era deja luată şi altcineva hotărâse. Nu cred nicio secundă că a fost o procedură corectă şi că Lazăr s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru acest post”, spune Nicolae, care crede cî Lazăr este ”o ruşine” pentru procurori..

”S-a dovedit, odată, cu preluarea funcţiei, că a avut un comportament de toată jena, cu declaraţii absolut aberante, necunoaşterea unor elemente profesionale de bază. Nici acum nu cred că dl Lazăr ştie că procurorii apără interesul general al societăţii, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Că asta scrie în Constituţie, când e vorba de Ministerul Public. El are impresia că este în slujba propriei instituţii, că procurorii îşi deservesc propriile interese, că sunt un fel de formulă sindicală a unei caste şi aşa se şi comportă. Am auzit la dl Lazăr că şi practica europeană este că procurorii şi conducătorii din Parchete, din Ministerul Public, au dreptul şi datoria să semnaleze nu ştiu ce lucruri. Procurorii nu au drepturi şi datorii, au atribuţii, ar fi trebuit să ştie după 36 de ani de profesie. Lazăr nu trebuia să fie nicio secundă Procuror General al României, pentru că este o ruşine.”

Ministrul Justiţiei să prezinte un temei legal al revocării

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, la propunerea căreia Augustin Lazăr a fost numit procuror general, arată că nu este îndeplinită niciuna dintre cele trei condiţii pentru declanşarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr şi îi cere lui Tudorel Toader să spună care este temeiul legal pentru acest demers.

”Revocarea procurorului general se poate face după una dintre cele trei condiţii prevăzute de lege. Singura condiţie pentru care domnul procuror general Lazăr ar putea să nu o mai îndeplinească la acest moment este activitatea sau calitatea activităţii sale manageriale. În 31 august 2017, ministrul Toader a cerut evaluarea activităţii manageriale la Parchetul General. Inspecţia judiciară a desăşurat controlul pe tot parcursul lunii septembrie, iar apoi CSM, pentru că aşa prevede legea, aprobă în întregime raportul inspecţiei judiciare, a cărei cocluzie este că managementul la Parchetul General, sub conducerea procurorului general Lazăr a fost unul eficient. Dacă managementul este eficient, dacă procurorul general Lazăr nu a fost sancţionat disciplinar, aceasta fiind o altă condiţie pentru a putea declanşa revocarea şi a treia condiţie este să nu mai fi îndeplinit acum condiţiile de la numire. Dacă niciuna dintre aceste trei condiţii nu sunt îndeplinite, eu îl invit public pe domnul ministru Toader să ne lumineze pe jurişti şi pe nejurişti, să ne spună care este temeiul legal pe care îşi întemeiază declanşarea procedurii de revocare a procurorului general”, a întrebat Raluca Prună în cadrul unei conferinţe de presă.

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei

”Aseară am fost la capătul al unei seri instigative în care ministrul Toader şi-a epuizat aceste capacităţi de instigator. Vreau să reiterez că procedura a fost legală, potrivit legii şi că acum trebuie să vorbim despre lucrul cu adevărat important. Suntem în faţa unui proces de declanşare a procedurii de revocare a procurorului general şi cred că ar trebui să ieşim din ceaţa în care ne-a aruncat domnul ministru Toader şi să discutăm despre temeiul legal al revocării. Noi credem că această procedură de revocare este lipsită de temei legal. Revocarea unui procuror de rang înalt, inclusiv a procurorului general nu se face după impresiile subiective ale unui ministru, ci după nişte condiţii care sunt definite de lege”, a adăugat Prună.

Procurorul general Augustin Lazăr anunţă joi dimineaţa, înainte de a intra la şedinţa CSM, că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale.

"S-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice şi o menţinere în suspans pentru a servi unei proceduri de revocare viciate. Aş dori să vă spun că la o singură lecturare a hotărârii CSM, vom vedea că Secţia de Procurori a verificat toate condiţiile legale impuse, experienţa de 10 ani, lipsa sancţiunilor şi era necesară şi este necesară şi acum un calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, CSM a constatat că erau îndeplinite toate condiţiile legale pentru numirea în mandat, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale." a declarat Augustin Lazăr.

Tot joi, Parchetul General aa precizat că Augustin Lazăr îndeplinea condiţiile de numire, având pe întreg parcursul carierei toate calificativele „Foarte bine” şi că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar.

"Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 rapoartele de evaluare obţinute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind „Foarte bine”. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror general aşa cum rezultă şi din hotărârea Secţiei pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016", se arată într-un comunicat transmis de Parchetul General.

Procurorul Cristian Lazăr, cel care a emis rezoluţia de clasare pentru Klaus Iohannis în 2014, consideră că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr.

”Cine a pus-o acolo trebuie să răspundă. Acest document nu avea ce să caute acolo,” a declarat Cristian Lazăr.

El precizează că a clasat plângerea unui petent, Marius Marinescu, făcută pe numele lui Klaus Iohannis. Prin acelaşi document, Cristian Lazăr a disjuns cauza cu privire la doi consilieri locali, Hans Klein şi Helmut Lerner, pentru conflict de interese.

Procurorul a mai menţionat că preşedintele Klaus Iohannis nu l-a favorizat în niciun fel pentru soluţia de clasare. ”Cu ce să mă favorizeze? Cu o funcţie pentru a cărei propunere nu o făcea el?” s-a întrebat, retoric, Cristian Lazăr, care precizează că a fost propus adjunct la Sectia de urmarire penală şi criminalistică la Parchetul General de fostul ministru Raluca Prună, cu avizul unanim al Secţiei de procurori a CSM.

 

Citește și: