Departamentul Social - Mediafax
1596 vizualizări 26 dec 2018

Ministrul Justiţiei a anunţat că joi, va trimite preşedintelui Klaus Iohannis documentele pentru finalizarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general şi l-a acuzat pe Augustin Lazăr că trage de timp până când i se termină mandatul sau se pensionează.

"Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3. ”În opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 19 aprilie

Ministrul Justiţiei a anunţat că va retrimite preşedintelui cele cinci propuneri de procurori refuzate de şeful statului, printre care şi cea a Adinei Florea pentru şefia DNA.

"Pe 27 decembrie, trimit la preşedintele Republicii, finalizez procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, după cum trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că nu au avut adeverinţa de la CNSAS, când la scurt timp, chiar CNSAS a spus nu era nevoie. Deci, revin cu celelalte cinci propuneri".

Chestionat dacă o propune din nou pe Adina Florea, Toader a repetat: "Pe ceilalţi cinci, toţi. Arătându-i că nelegalitatea arătată de preşedinte nu a existat şi nu există. Preşedintele a făcut cum de regulă face, întâi dă răspunsuri şi apoi spune să mă documentez. A făcut această declaraţie înainte de a cunoaşte demersul la instanţa de contencios administrativ, este posibil ca preşedintele să se fie edificat între timp".

În prezent, Adina Florea este procurorul-şef adjunct al Secţiei de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a respins pe 28 noiembrie sunt:

- Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef DNA

- Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

- Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

- Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

- Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Şeful statului a motivat respingerile precizând că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate.

Ministrul Justiţiei i-a cerut joi, din nou, preşedintelui instanţei supreme, Cristina Tarcea, explicaţii referitoare la decizia luată în Colegiul de conducere al ÎCCJ privitoare la alcătuirea completurilor de 5 judecători, decizie infirmată apoi de Curtea Constituţională.

"Eliberarea s-a decis de către instanţa de judecată, suspendarea executării pedepsei pentru unii deţinuţi condamnaţi în completuri nelegal constituite. Instanţa a procedat în acest sens pentru că aşa a statuat CCR. Am convingerea că preşedinta ÎCCJ va putea da explicaţiile, în niciun caz eu. Suspendarea exceutării pedepsei s-a dispus de către instanţa de judecată în baza deciziei CCR ca urmare a nelegalităţii completurilor. Numai preşedinta ÎCCJ poate explica care au fost argumentele şi contra-argumentele avute în cadrul şedinţei colegiului de conducere de a nu respecta legea," spune Tudorel Toader.

Miercuri seară, el o ironiza pe Facebook pe Cristina Tarcea în legătură cu posibilele explicaţii.

"Aşteptăm să vedem ce ne va spune preşedinta ÎCCJ despre suspendarea executării pedepselor pentru Udrea, Bica, Şova... etc... etc, suspendare dispusă de către instanţele de judecată în urma deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecatori ? PS: Sper să ne spuna că procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii; Sper să "nu ne spună" că îşi dă demisia "de onoare"!”

Ministrul Justiţiei va cere Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor o situaţie a deţinuţilor eliberaţi provizoriu ca urmare a suspendării executării pedepsei.

"Voi cere ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor -n.r.) să vedem câţi deţinuţi au fost provizoriu eliberaţi ca urmare a suspendării pedepsei, unii pot primi informaţii de la directorul ANP, dar alţii se află în penitenciare din străinătate şi directorul ANP nu are de unde să ţină o asemenea evidenţă, el îmi va comunica într-un termen foarte scurt şi eu vă voi face cunoscut numărul şi categoria de infracţiuni," a declarat Tudorel Toader, care îşi păstrează opţiunmile privind o eventuală amnistie.

"Am vorbit eu de un draft? V-am spus eu de foarte multe ori că râmân valabile răspunsurile date la această problematică? V-am spus. Şi astăzi vă dau acelaşi răspuns. Tot ceea ce în precedent am afirmat cu privire la amnistie, graţiere, rămâne şi este valabil şi astăzi. Dacă nu ţineţi minte - şi este în natura umană să uităm - ne documentăm şi nu îl întrebăm pe acelaşi , de fiecare dată când îl întâlnim, aceeaşi problematică," a repetat joi ministrul într-o conferinţă de presă.

Procurorul general Augustin Lazăr consideră că solicitarea de revocare anunţată de Tudorel Toader ignoră legea, recomandările instituţiilor europene şi are un conţinut strict politic.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunţul public al ministrului Justiţiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa “tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanţa de contencios a “evaluării” procurorului general, efectuată cu depăşirea atribuţiilor legale ale ministrului justiţiei, precum şi a legalităţii documentului intitulat “Raport de evaluare,” transmite procurorul general.

Augustin Lazăr precizează că articolele 39 alineat (1) şi alineatul (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte că „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...) se face de o comisie compusă din procurori, membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puţin de tribunal, desemnaţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general susţine că demersul ministrului justiţiei ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum si ale Raportului MCV.

"Solicitarea de revocare din funcţie a primit aviz negativ din partea CSM, garantul independenţei justiţiei, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului Justiţiei ”nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de Curtea Constituţională a României”.

Având în vedere cele expuse, Augustin Lazăr consideră că demersul ministrului Justiţiei, cu conţinut strict politic, este de natură ”să afecteze încrederea publică în capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini rolul constituţional".

 

Citește și: