Liviu Dadacus - Mediafax
729 vizualizări 15 oct 2017

CExN al PSD a votat, vineri, ca Paul Stănescu să preia funcţiile de vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe să preia ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, şi Marius Nica să preia ministerului Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb.

În cursul serii de joi, foştii miniştri au demisionat, deşi toţi membrii CExN şi-au manifestat susţinerea pentru aceştia şi au lăudat la unison activitatea lor.

Demisiile au survenit ca urmare a declaraţiilor publice făcute de Tudose, care a avansat posibilitatea de a-şi da demisia dacă din Guvern nu pleacă miniştrii cu probleme la DNA şi care afectează, astfel, „relaţia cu Bruxelles-ul”, respectiv Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

„Social-democraţii nu au renunţat la cele două colege. Ele au luat decizia de a-şi prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situaţii care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD şi CExN în unanimitate şi-au arătat susţinerea pentru ele”, a spus Dragnea vineri, într-o declaraţie de presă susţinută în comun cu Tudose.

„Ce am avut de spus, am spus, ce-a fost de făcut, s-a făcut. Sunt foarte mulţumit de noua structură”, a comentat lapidar şi premierul, care a arătat că luni va trimite „actele” la Iohannis cu noile propuneri.

Tudose a declanşat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunţat că nu este „într-un moment fericit” al relaţiei cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona şi de a declanţa astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relaţiei dintre Dragnea şi premierul Grindeanu.

Mai mult, Tudose a anunţat că va face "o mini remaniere" care va viza mai mulţi miniştri "cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene” şi că va avea o discuţie "bărbătească" cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid.

Abordând o poziţie de forţă în relaţia sa cu Dragnea, înainte de întâlnirea „informală” de la partid, Tudose s-a văzut la Cotroceni cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre remanieri şi posibilitatea de a "semna actele" în cursul săptămânii trecute.

După şedinţa CExN a PSD de joi seara, care a durat 6 ore şi s-a încheiat cu demisiilore miniştrilor Shhaideh, Plumb şi Cuc, în ciuda sprijinului acordat de toţi membrii CExN, precum şi după şedinţa CExN de vineri, când s-au votat noile propuneri de miniştri, tensiunile din PSD par a se fi aplanat, cel puţin pentru moment.

Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, întrucât Tudose a semnat „actele” încă din cursul dimineţii de vineri, iar Rovana Plumb va deveni preşedintele Comisiei pentru Afaceri europene, post vacantat prin excluderea lui Ponta din partid. Cuc rămâne simplu deputat.

După CExN de vineri, Dragnea l-a indicat pe preşedintele Klaus Iohannis drept „duşmanul comun”. El a anunţat că refuză să meargă la depunerea de jurământ a noilor miniştri şi va intra în Palatul Cotroceni abia după alegerile prezidenţiale, susţinând că nu mai are încredere că şeful statului nu se implică politic. Mai mult, Dragnea l-a invitat pe Iohannis să devină membru PSD dacă mai vrea să vorbească despre PSD.

La rândul său, Tudose s-a limitat la a preciza că are o relaţie „instituţional-corectă” cu preşedintele Iohannis, fără a-l ataca.

Întrebat dacă a discutat cu Iohannis despre cele trei nominalizări înainte de CExN al PSD, Tudose a negat şi a evitat să se propunţe asupra unui eventual scenariu în care şeful statului ar refuza vreo propunere.

„Cred că luni le voi înainta, voi anunţa că vin propunerile şi să stabilim împreună calendarul depunerii jurământului. Nu am vorbit cu domnia sa încă. Nu există un <<plan B>>, nu am plecat de la premisa că respinge propunerile”, a spus Tudose.

Dacă preşedintele Iohannis va accepta toate propunerile şi va semna decretele de numire, ceremonia de depunere a jurământului de către cei trei noi miniştri ar putea avea loc chiar în cursul serii de luni. În cazul în care preşedintele va refuza una sau mai multe propuneri, social-democraţii vor fi nevoiţi să se reunească din nou în CExN şi să decidă calea de urmat.

Citește și: