Gandul.info
Cristina ANDREI
1958 vizualizări 23 sep 2017

„Suntem dezamăgiţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri, preferndu-se în schimb declaraţiile în scopuri de politică internă'', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe.

France Presse mai precizează şi că preşedintele României a decis săptămâna aceasta anularea a două întrevederi formale pe care trebuia să le aibă cu lideri din Ucraina, inclusiv primirea la Cotroceni a preşedintelui Parlamentului ucrainean, în scopul de a livra „un puternic semnal de protest” faţă de noua Lege a educaţiei din ţara vecină, care limitează drastic dreptul minorităţilor de a învăţa în limba maternă. 

Joi, Iohannis a transmis că a hotărât sa-şi contramandeze vizita în Ucraina programată pentru luna octombrie, după adoptarea, de către Rada Supremă, a noii Legi a educaţiei.

„O tematică neplăcută, această evoluţie din Ucraina, cu legea educaţiei. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuţii cu preşedintele Poroşenko, ultima discuţie pe această temă am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei care, fără să anunţe partenerii - şi suntem partenerii Ucrainei - a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi, practic, această lege dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Pe noi ne doare acest lucru”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Prin urmare, preşedintele Klaus Iohannis a anulat vizita în Ucraina, dar şi vizita pe care preşedintele Parlamentului ucrainean urma să o facă la Bucureşti.

„Avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, ca să subliniem că ne preocupă. Acum vă daţi seama că această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit şi întreaga abordare, după părerea mea, trebuie pusă în discuţie În consecinţă, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina şi am contramandat şi primirea preşedintelui Parlamentului, care se anunţase pentru sfârşitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidenţiale este un semnal extrem, extrem de dur", a mai spus Iohannis.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis atât pe căile diplomatice, cât şi verbal, direct preşedintelui Ucrainei, pe care şeful statului român l-a întâlnit pe holurile clădirii ONU.

„Întâmplarea a făcut că l-am întâlnit pe preşedintele Poroşenko pe holurile ONU şi normal că ne-am salutat şi i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus şi direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educaţiei şi că sunt foarte neplăcut surprins de această evoluţie, în condiţiile în care domnia sa avut o abordare, cel puţin faţă de mine, foarte deschisă, când a venit vorba despre românii din Ucraina. Deci, am transmis această abordare pe care o am şi pe căi diplomatice şi, iată, şi direct preşedintelui Poroşenko. Şi-a continuat drumul foarte îngândurat şi sper să reuşim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina perspectiva totuşi să-şi continue învăţământul în limba română”, a conchis Iohannis.

O reacţie destul de vehementă au avut şi alţi actori politici şi instituţii din România: „Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina", arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul Afacerilor Externe a mai anunţat că tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina.

„Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică", se arată în acelaşi comunicat.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu este deloc de acord cu această măsură şi că se aşteaptă ca MAE să aibă o reacţie rapidă "şi să înceapă discuţiile şi cu ambasadorul Ucrainei de aici şi la nivel de Guvern".

„Trebuie să facem toate eforturile să se remedieze, pentru că nu este un tratament corect pentru comunitatea românească care trăieşte în Ucraina. Este foarte multă nemulţumire în urma acestei măsuri şi eu cred că Ministerul de Externe şi toţi cei din statul român care au competenţe în politica externă trebuie să se activeze rapid", a spus Dragnea.

De asemenea, premierul Mihai Tudose, în şedinţa de Guvern, a cerut „implicare" pentru rezolvarea acestei situaţii.

„Aş dori să vă implicaţi în situaţia deosebită din Ucraina. Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală, acolo ni s-au închis toate", a spus Tudose.

O reacţie a venit şi din partea preşedintelui executiv al PMP, Eugen Tomac, care a declarat că cere Guvernului să facă de urgenţă demersurile necesare pentru a stopa închiderea şcolilor româneşti din Ucraina.

„Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti, desfiinţând dreptul a jumătate de milion de români din Bucovina de Nord, Maramureşul istoric şi Basarabia de Sud (regiunea Odessa) la educaţie în limba maternă. Cerem Guvernului României sa facă demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă Guvernul Ucrainei, pentru stoparea acestui proces stalinist de deznaţionalizare a comunităţii româneşti. În acelaşi timp, cerem Ministerului de Externe să iniţieze de urgenţă discuţii cu Înaltul Comisariat pentru Minorităţi în vederea efectuării unei vizite la Kiev pentru stoparea procesul de închidere a instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română', a afirmat Eugen Tomac, potrivit unui comunicat de presă.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, pe 5 septembrie, o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE.

 

Citește și: