Diana Grigore
204 vizualizări 23 iul 2019

„Am spus că avem şi noi câteva observaţii legat de text, dar principiile şi direcţia pot fi asumate, vor fi asumate şi de noi. Aceste observaţii au fost scrise pe hârtie şi i le-am înmânat domnului preşedinte Iohannis astăzi, aşa cum am promis. La ce mă refer, un singur lucru vreau să subliniez, chestiunea ordonanţelor de urgenţă. Noi am spus că trebuie să facem un pas mai curajos şi mai hotărât şi că trebuie să eliminăm din Constituţie instituţia OUG. Legiferearea se face în Parlament şi dacă vrem stat de drept, atunci legiferaera trebuie adusă în forul legislativ. Noi considerăm că nu e nevoie de OUG. Putem păstra în Constituţie pentru situaţii excepţionale, în caz de război şi catastrofe naturale, în rest se poate legifera în regim de urgenţă în Parlament. Trebuie voinţă politică şi disciplină. În cazul în care se va face amendarea Cosntituţiei noi credem că trebuie să dispară instituţia OUG”, a declarat Kelemen Hunor, la Cotroceni, după semnarea Acordului politic privind parcursul european al României.

Liderul UDMR a afirmat că Parlamentul a votat sau respins unele ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern chiar şi după lapte ani.

„Poate reuşim să creştem credibilitatea Parlamentului. De multe ori OUG adoptate de Guvern sunt discutate, votate sau respinse în Parlament după trei, patru sau cinci ani. Au fost cazuri în care am votat şi după 7 ani”, a subliniat Hunor.

UDMR susţine, însă, prevederile din Pact referitoare la parteneriatul strategic cu SUA.

„Legat de statul de drept şi consolidarea parcusului eruopean sunt principii asumate de UDMR, dar trebuie să vorbim şi de problema securităţii în această regiune, de parteneriatul strategic cu SUA. Vom susţine cele două chestiuni extrem de importante. De aceea am venit astăzi cu colegii mei, am semnat acest Acord politic”, a afirmat Kelemen Hunor.

Pe 13 iunie, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele PNL Ludovic Orban, al USR, Dan Barna, PRO România, Victor Ponta şi liderul PMP, Eugen Tomac, au semnat, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Klaus Iohannis anunţase atunci că lista rămâne deschisă pentru partidele care nu au semnat şi se răzgândesc.

Citește și: