Clarice DINU
18776 vizualizări 27 nov 2014

UDMR rupe coaliţia cu PSD la nici două săptămâni de la prezidenţialele în care Victor Ponta a pierdut cursa pentru Cotroceni.

„Am făcut un calcul şi am constatat că şi fără noi guvernul Ponta are majoritate, deci stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru CRU care va avea loc pe 13 decembrie este ieşirea de la guvernare”, a declarat Kelemen.

Şeful UDMR a precizat că la alegeri Uniunea a primit „un mesaj foarte clar din partea alegătorilor”.

”Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare”, a afirmat Kelemen, precizând că în turul II al prezidenţialelor 80% dintre maghiarii din România au votat cu Kelemen Hunor.

Întrebat dacă CRU, care va avea loc la Târgu Mureş, ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că "orice este este posibil", dar nu crede că se va întâmpla.

"Considerăm necesar dialogul, în continuare, cu toate forţele politice, cu cei care guvernează şi cu cei care au avut votul cetăţenilor în 2012 de a guverna pînă în 2016. Cred că, în continuare, vom susţine demersurile care, pentru fiecare cetăţean, inclusiv pentru maghiarii din România, înseamnă un pas înainte, înseamnă creşterea nivelului de trai, a salariilor, locuri de muncă, stabilitate economică. În acelaşi timp, vrem să menţinem ceea ce am obţinut în 25 de ani în ceea ce priveşte drepturile maghiarilor şi acest lucru înseamnă un dialog permanent cu toate forţele politice", a spus Kelemen.

„Nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog”

Cât priveşte o colaborare cu opoziţia PNL, şeful UDMR a precizat că „nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog”. "Am înţeles că PNL nu doreşte să guverneze, nu există o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, există stabilitate politică şi guvernamnetală, nu trebuie să ne gândim la alte posibilităţi, pentru că nu există o astfel de dorinţă din partea nimănui, din partea noastră în niciun caz", a arătat Kelemen.

Ieşirea UDMR de la guvernare nu pune, matematic, probleme PSD. Social-democraţii au asigurată majoritatea alături de UNPR, PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu şi minorităţi, respectiv 345 de parlamentari din 572. Victor Ponta va fi nevoit, după retragerea maghiarilor, să ceară un vot de încredere parlamentului pentru noua echipă pe care o vrea la Palatul Victoria.

 

Citește și: