Diana Grigore
3846 vizualizări 27 iun 2018

Aşa cum lăsase să se înţeleagă încă de marţi, UDMR a picat la pace cu Puterea şi nu va susţine moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. ”Vom participa la dezbaterea moţiunii de cenzură. Vom avea şi noi de spus acolo ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute şi vom spune acolo punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, VOM FI ABSENŢI. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, să nu ştiu ce. Nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului”, a promis Kelemen Hunor.

Liderul maghiarilor a negociat marţi dimineaţa cu preşedintele PNL Ludovic Orban, care a încercat să-l convingă să sprijine dărâmarea guvernului. Orban mai discutase cu Kelemen pe 20 mai, dar cele două părţi au înţeles diferit întâlnirea. Orban, ca pe o negociere, Kelemen, ca pe o şuetă la cafea

”Nu am negociat,” a explicat acum câteva zile preşedintele UDMR ”I-am spus atunci d-lui Orban că vreau să ştiu ce se întâmplă DUPĂ moţiunea de cenzură, presupunând că există şansa de a schimba Guvernul, vreau să ştiu pe ce majoritate se bazează, cu semnături. Cine va fi premierul, susţinut de o majoritate, cu cele peste 200 de semnături, aşa cum se face în ţări civilizate. Apoi am vrut să văd programul de guvernare, să ştim ce se face cu ţara, cine sunt miniştrii portofoliilor importante – Finanţe, Interne, Apărare, Educaţie, Transporturi, Dezvoltare regională, Economie şi care sunt acţiunile pe termen scurt şi mediu pentru jumătatea de mandat – fiscalitate, educaţie, dezvoltare infrastructurală, să ştim în ce direcţie se duce ţara. Sunt chestiuni simple, oneste, transparente.”

În schimb, se pare că a negociat mai avantajos cu ALDE. La trei ore de la discuţia cu Ludovic Orban, Kelemen Hunor s-a întâlnit cu Călin Popescu Tăriceanu. După discuţii, avansa deja varianta abţinerii de la vot, însă a amânat anunţul până consultarea cu parlamentarii maghiari. ”Abţinerea e o posibilitate,” a admis marţi Kelemen. ”Decizia formală legată de moţiunea de cenzură o vom lua mâine dimineaţă, dar matematic, aritmetic, în acest moment lucrurile sunt FOARTE CLARE. Indiferent cum calculăm, ei au majoritate. Până când această majoritate există, există şi Guvern.” 

Calin Popescu Tariceanu si Kelemen Hunor

Deşi Ludovic Orban mai spera marţi seara într-o minune, amintind într-o emisiune televizată proverbul ”Nu aduce anul ce aduce ceasul”, n-a dovedit decât că îşi merită porecla INCONŞTIENTUL VESEL dată de Traian Băsescu. UDMR nu va vota alături de Opoziţie nici de această dată.

”Moţiunea de cenzură este un instrument esenţial în ceea ce priveşte controlul guvernului şi chiar este mai mult - se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moţiunea de cenzură,” a declarat miercvuri dimineaţă Kelemen Hunor, ”dar ca să se întâmple acest lucru, e nevoie ceva mai mult decât o critică, mai mult sau mai puţin coerentă, trebuie şi o viziune despre viitor, un lider, un program de guvernare, o listă de miniştri cu care poţi să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipseşte în acest moment”.

 

Citește și: