Anca SIMINA
1399 vizualizări 26 nov 2014
La câteva zile după ce a negat într-o postare pe Facebook orice implicare în dosarul "Bica" - "nu ştiu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate" - Elena Udrea a arătat astăzi, într-un interviu acordat "Adevărul LIVE", spre "colegi" din Guvernul Boc pe care i-ar fi avertizat că "la ANRP se vorbeşte de fapte de corupţie la adresa preşedintei" instituţiei, dar care ar fi răspuns "că lucrurile sunt OK". Elena Udrea nu a precizat însă nici cine sunt colegii cărora le-a semnalat posibile fapte de corupţie şi nici la ce perioadă se referă.
 
"În vremea în care făceam parte în Guvernul Boc, am semnalat că la ANRP se vorbeşte de fapte de corupţie la adresa preşedintei. Am spus că am auzit că acolo se întâmplă fapte de corupţie. Reacţia insituţiilor şi a colegilor a fost că eu mă înşel şi că lucrurile sunt ok. Sunt dintre cei acre au semnalat că este grav, ilegal, ce se întâmplă la ANRP. Nu dau numele colegilor, dar vorbim de colegii din Guvernul Boc", a spus Udrea, adăugând că nu neagă "relaţia de prietenie" cu Alina Bica.

În accepţiunea sa, acestea o vizau însă exclusiv pe Crinuţa Dumitrean, preşedintele ANRP la acea vreme, numită de Emil Boc la recomandarea politică a liderului PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean. În dosarul retrocedării ilegale care a prejudicat statul cu peste 60 de milioane de euro în 2011, procurorii invocă însă, printre altele, o declaraţie de martor potrivit cătreia Bica şi Dumitrean "acţionau concertat" în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.
 
Arestată la rândul său preventiv în aceeaşi cauză, Crinuţa Dumitrean a fost numită şefa ANRP şi implicit a CCSD în octombrie 2009, cu 10 luni înainte ca Alina Bica să ajungă titulară a aceleiaşi comisii ca reprezentantă la acea vreme a Ministerului Justiţiei la care era secretar de stat, numit cu sprijin politic pe filiera Elena Udrea, după cum susţin surse din PDL. Cele două au fost colege în Comisie din august 2010, momentul numirii lui Bica, până în decembrie 2011, la demisia lui Dumitrean.
 
Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în care se iau deciziile finale legate de titlurile de despăgubire pa baza titlurilor de proprietate emise de autorităţi locale pentru imobile şi terenuri revendicate funcţionează din 2005 în cadrul Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie arondată Cancelariei Primului-Ministru. Din acest motiv, numirile în cele 7, 9 şi în prezent 11 posturi de membri sunt făcute prin decizie a prim-ministrului, de regulă la recomandarea politică a unui lider din partid sau a unui ministru.
 
Aşa cum arăta comisia în martie 2011, la momentul la care omul de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, a fost despăgubit cu prioritate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, susţin procurorii DNA, cel puţin trei dintre membri erau conectaţi cercului lui Cocoş, alţi trei nucleului de putere Oltean-Boc. Detalii despre dosar, AICI.
 
La acel moment, PDL se afla la guvernare împreună cu UNPR şi UDMR, în Guvernul Boc 3. În plan politic, în martie 2011, Elena Udrea şi Ioan Oltean îşi anunţau public susţinerea pentru candidatura lui Emil Boc la şefia PDL, contracandidat atunci de Vasile Blaga.
 
Crinuţa Dumitrean a fost înlocuită de Boc în decembrie 2011, cu procurorul Dorina Danielescu, găsit ulterior incompatibil de ANI.

Citește și: