104 vizualizări 24 aug 2011

Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu susţine că premierul Emil Boc poate concura la un loc în Cartea Recordurilor pentru "numărul de biruri noi aplicate celor mai săraci", referindu-se la proiectul de ordonanţă prin care statul ar urma să impoziteze cheltuielile în exces cu diurnele.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de cabinetul parlamentar al deputatutului Horea Uioreanu, Emil Boc merită să intre în istorie, "deoarece a reuşit să demonstreze că imaginaţia românului nu are limite", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform comunicatului citat, "găselniţele premierului în materie de biruri noi aplicate celor mai săraci dintre contribuabili poate concura chiar şi pentru un loc în Cartea Recordurilor".

În opinia lui Uioreanu, cel mai nou proiect de modificare a Codului fiscal demonstrează "foamea de bani a "Executivului".

"Impozitarea «diurnelor în exces», prin introducerea lor în categoria veniturilor salariale, va diminua şi mai mult leafa unor angajaţi ai statului cărora atribuţiile de serviciu le impun să facă deplasări mai multe. Acelaşi tratament li se va aplica şi celor care vor fi detaşaţi în interes de serviciu. Limita legală peste care se va aplica măsura impozitării diurnei va fi stabilită, conform proiectului, prin Hotărâre de Guvern", arată Uioreanu.

Potrivit acestuia, în locul acestei măsuri, premierul ar putea limita numărul şi durata deplasărilor în străinătate ale şefilor de instituţii bugetare, locale sau centrale.

"Aşa s-ar realiza economii mult mai mari decât prin impozitarea diurnelor şi ar şti că cei desemnaţi să conducă instituţiile statului pot fi găsiţi la birou mai mult timp decât în prezent, când «turismul în interes de serviciu împreună cu familia şi finii», mai ales peste hotare, a ajuns practică de stat. Exemplul care îmi vine în minte este cel al vizitei la New York a Guvernului «Boc şi familia» din toamna anului 2010", susţine deputatul liberal.

În opinia acestuia, din proiectul de ordonanţă prin care statul ar urma să impoziteze cheltuielile în exces cu diurnele acordate angajaţilor din instituţiile publice care sunt delegaţi sau detaşaţi în altă localitate în interesul serviciului se poate deduce "doar dorinţa domnului Emil Boc şi a PD de a sărăci şi mai mult categoria bugetarilor".

"Nu cred că, în plin avânt al economiei, gaura din bugetul de stat făcută de diurnă este imensă, mai ales în condiţiile în care diurnele pentru personalul de execuţie din instituţiile de stat nu sunt deloc mari, iar decontarea cazării este limitată de numărul de stele al instituţiei hoteliere. În acest ritm de inventare a impozitelor, aşteptăm ca pensionarilor să li se impună impozit pe cuponul de pensie şi pe formularul de reţetă", conchide Uioreanu.

Statul va impozita cheltuielile în exces cu diurnele acordate angajaţilor din instituţiile publice care sunt delegaţi sau detaşaţi în altă localitate în interesul serviciului şi va deduce integral aceste cheltuieli pentru veniturile din activităţi independente, potrvit unui proiect de ordonanţă.

Nivelul legal pentru cheltuielile cu indemnizaţiile pentru personalul din instituţiile publice va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, iar baza de impozitare va fi extinsă pentru partea care depăşeşte această limită, se arată în nota de fundamentare a proiectului care aduce modificări Codului Fiscal.

În prezent, la determinarea venitului net anual din activităţi independente este deductibilă cheltuiala în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice.

Premierul Emil Boc a declarat recent că "niciun leu" nu va fi tăiat din ceea ce este achitat în prezent, urmând însă ca, prin legea bugetului pe 2012 şi în funcţie de evoluţia pieţelor internaţionale, să fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor.

Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: