42 vizualizări 24 mai 2011

Deputatul PNL Horea Uioreanu afirmă că ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, "pare să trăiască într-o altă ţară" şi ar trebui fie să se informeze corect, fie să renunţe "la un mandat care se pare că îl depăşeşte" şi să îşi "mute «tabăra» de la ministerul pe care se pare că nu-l poate controla".

Conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de Biroul de presă al deputatului PNL Horea Uioreanu, "Valeriu Tabără pare să trăiască într-o altă ţară", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Că nu ştie preţurile reale ale produselor din piaţă nu e un bai prea mare (doar nu-şi închipuie cineva că domnia sa face piaţa...). Problema apare în momentul în care se arată extrem de optimist în ceea ce priveşte securitatea alimentară a românilor. Cu toate că federaţiile producătorilor din domeniul agriculturii atenţionează asupra unei iminete creşteri de preţuri ale produselor autohtone, domnul ministru continuă să afirme că aceasta nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Aceste declaraţii mă determină să mă întreb pe unde o avea domnul ministru «tabăra» şi cum de, în peregrinările domniei sale, nu a observat cât rău au făcut culturilor ploile din primăvară, determinând reducerea unora şi întârzierea dezvoltării altora, în special a fructelor? Cum de nu ştie domnul ministru că meteorologii au prognozat o vară secetoasă, iar sistemul de irigaţii este inexistent?", afirmă Uioreanu.

Conform sursei citate, "este foarte adevărat că România are potenţial agricol, dar acesta trebuie valorificat".

"Iar pentru a fi valorificat, ar fi cazul ca statul portocaliu, care de trei ani se tot laudă că va face şi va drege pentru ca ţara noastră să devină exportator de produse agricole, să implementeze un set de politici care să vină în sprijinul agricultorilor. Fermierii nu au nevoie de pomană, dar au nevoie ca de aer de o politică agricolă coerentă şi de respectarea termenelor de plată a subvenţiilor", susţine Uioreanu.

Deputatul liberal adaugă că producătorii români sunt "sufocaţi" de produsele de import.

"Cât despre afirmaţia că preţurile la producători sunt bune, vreau să-l informez pe domnul ministru că nu are deloc dreptate. Producătorii români sunt nevoiţi să lase din preţuri, uneori să vândă chiar în pierdere, fiind sufocaţi de produsele de import, mult mai ieftine, consistent subvenţionate de statele de provenienţă. Iar despre preţul de raft nici nu mai amintesc, produsele alimentare de bază scumpindu-se cel puţin săptămânal", afirmă Uioreanu.

El consideră că ministrul Agriculturii are două alternative: "fie se informează corect şi face declaraţii în cunoştinţă de cauză, fie renunţă la un mandat care se pare că îl depăşeşte şi îşi mută «tabăra» de la ministerul pe care se pare că nu-l poate controla".

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţa, zilele trecute, o majorare a preţurilor la produsele alimentare, în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteorologice, cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat de mai multe ori, în ultima perioadă, că nu sunt motive pentru o creştere semnificativă a preţurilor alimentelor în acest an.

"Cred că preţurile se vor menţine, inclusiv la grâu, carne şi legume-fructe, pentru că preţurile la producători sunt bune", spunea Tabără în aprilie. El afirma că prin "preţuri bune" înţelege acoperirea costurilor de producţie plus profit.

Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: