121 vizualizări 21 iul 2011

Deputatul PNL Horea Uioreanu consideră că votul PDL în cazurile Ridzi şi Păsat "a atras anatema asupra Parlamentului" în Raportul CE privind justiţia din România, apreciind ca "nedrept" gestul preşedintelui Traian Băsescu de a considera întregul legislativ ca fiind "neconvingător".

"Preşedintele Traian Băsescu s-a folosit de raportul pe justiţie elaborat de CE pentru a se răfui cu mai vechii săi neprieteni, presa şi Parlamentul. Probabil că domnia sa nu a citit atent raportul şi nu a remarcat faptul că legislativul de la Bucureşti este criticat pentru voturile date de PDL în cazurile Ridzi şi Păsat. Votul PDL în cazurile Ridzi şi Păsat a atras anatema asupra Parlamentului. Mi se pare nedrept gestul domnului preşedinte de a considera întregul legislativ ca fiind «neconvingător»", a arătat Horea Uioreanu într-un comunicat de presă transmis joi şi citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că în raportul CE se menţionează faptul că, de la ultima evaluare a Comisiei, "Parlamentul a votat împotriva începerii urmăririi penale pentru acuzaţii de corupţie împotriva unui fost ministru, actualmente membru al Parlamentului, a refuzat să aprobe cererile de percheziţie în cadrul unei alte anchete, aflată în curs, şi a refuzat arestarea preventivă a unui alt membru al Parlamentului".

"Doresc să-i reamintesc preşedintelui Traian Băsescu faptul că, în ambele cazuri, parlamentarii aparţinând PDL i-au dat cu flit şi fie nu s-au prezentat la vot, fie au votat împotriva solicitării parchetului. Deputaţii portocalii nu au dat curs cererii domniei sale de a da un vot în favoarea justiţiei şi de a permite extinderea cercetării penale şi a percheziţiei informatice în cazul Monicăi Iacob-Ridzi, împotriva căreia existau cinci capete de acuzare, cum ar fi abuz în serviciu şi fals intelectual, în dosarul organizării Zilei Naţionale a Tineretului din 2009. La fel au procedat parlamentarii PDL şi în cazul lui Dan Păsat, acuzat de şantaj şi corupţie", a explicat Horea Uioreanu.

Deputatul PNL a subliniat că Raportul CE cere Parlamentului "să acorde un sprijin politic puternic în combaterea corupţiei", dar cei care nu au dorit să lase justiţia să-şi facă treaba şi să decidă în două cazuri de corupţie "au fost tocmai parlamentarii PDL".

"Îl rog pe domnul preşedinte Traian Băsescu ca, începând din viitoarea sesiune parlamentară, să-i strunească mai bine pe supuşii săi portocalii, astfel încât orice parlamentar bănuit de corupţie să poată fi cercetat şi judecat. Chiar arestat, dacă e cazul", a conchis Uioreanu.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de justiţia din România.

Documentul recomandă ca România să dovedească un istoric de decizii de management în sistemul judiciar adoptate în mod transparent şi obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ, solicită măsuri pentru intrarea în vigoare a noului Cod Civil şi cere României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul CE relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul, arătând însă că nu este de acord întru totul cu aprecierea legată de Parlament, care a susţinut asumările de răspundere ale Guvernului pe legile privind justiţia.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: