46635 vizualizări 20 nov 2014

Gyorgy Frunda a declarat, într-un interviu la la RFI, că  "în mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării". Aceasta, a spus el, ar rezolva problema suprapopulării penitenciarelor.

„Penitenciarele româneşti sunt suprapopulate şi că această problemă trebuie rezolvată. În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracţiuni mici, cotidiene şi care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială şi prin asta să rezolve şi problema suprapopulării penitenciarelor”, a spus Frunda.

El a comentat că legea care era în Parlament trebuia respinsă, politic neexistând, în acest moment, altă soluţie.

„Cred că nu era politic altă soluţie decât respingerea acestui proiect de lege, pentru că populaţia îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanţilor PSD care sunt în puşcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnaţi. De aceea, această lege trebuia respinsă, e o decizie politică corectă”, a spus Frunda. 

În opinia sa, „infracţiunile de corupţie, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile de viol, omor, tâlhărie, toate acestea trebuie exceptate de la graţiere şi trebuie graţiaţi doar cei care au săvârşit infracţiuni uşoare, furturi mici, alte infracţiuni de intenţie sau din culpă, care pot fi graţiate”.

„Acest proiect trebuie supus dezbaterii publice, trebuie să se facă absolut deschis, transparent, trebuie discutat cu ONG-urile care apără drepturile omului, trebuie ascultaţi judecătorii, avocaţii, experţii în domeniu, trebuie ascultată societatea civilă şi pe urmă trebuie intrat cu proiectul respectiv în Parlament”, a mai spus Frunda. 

Citește și: