Mihaela Gidei
1323 vizualizări 20 iun 2019

„Condamnă pe inculpatul Voicu Mihai Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. (...) Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, se arată în minuta Înaltei Curţi. Decizia poate fi contestată.

Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA, pentru că, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene de partid şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, beneficiind de ajutorul lui Mogoş Dan Lucian Ştefan (secretar general), şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.

„Concret, „donaţiile” respective condiţionau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susţinerea politică pentru ocuparea unei funcţii de conducere într-o instituţie publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizaţiei de partid au fost determinaţi să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiţi la achiziţionarea de materiale promoţionale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiţi în scopul menţionat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însuşiţi de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA.”, preciza DNA la acel moment.

Orban: Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E suspendat din această calitate

Ludovic Orban a declarat, joi pentru Mediafax, că Mihai Voicu, condamnat de ÎCCJ la 3 ani de închidoare cu suspendare, nu mai este membru al PNL, această calitate fiindu-i suspendată, conform prevederilor statutului partidului.

„Vom aplica prevederile statutare. Având prevederi clare legate de situaţia aceasta, dacă un membru al PNL are o condamnare în instanţă este suspendat din calitatea de membru, îşi pierde calitatea de membru, pe care o dobândeşte numai dacă este achitat de instanţa de fond. Practic Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E o consecinţă directă, dar ca să fie clară probabil o să luăm act în reuniunea Biroului Executiv”, a afirmat Ludovic Orban, joi, pentru Mediafax.

Liderul PNL a adăugat că pierderea calităţii de membru al partidului nu duce automat la pierderea calităţii de deputat, în cazul lui Mihai Voicu. Acesta a mai spus că liberalii vor lua act de suspendarea lui Voicu, la următoarea şedinţă a Biroului Executiv al formaţiunii.

„În legătură cu mandatul său de deputat, faptul că nu mai este membru nu duce la pierderea calităţii de deputat. Până se va pronunţa decizia definitivă a instanţei, Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. Revine în calitatea de membru numai dacă este achitată. Dacă este condamnat şi în instanţa de apel atunci îşi pierde definitiv calitatea de membru al PNL şi nu se mai poate reînscrie până la reabilitare”, a conchis Orban.

Articolul 22, alineatul 4 din statutul PNL, referitor la modul în care este pierdută, prin retragere, radiere sau excludere, calitatea de membru al partidului, prevede că: „Fără a afecta prevederile alin 1.3, persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.

Foto: Mediafax Foto / Răzvan Lupică

Citește și: