601 vizualizări 14 mai 2019

„Haosul generat de Liviu Dragnea în politica României din Orientul Mijlociu (care a fost, în mod tradiţional, una remarcabilă) dovedeşte că diplomaţia nu trebuie niciodată coordonată de persoane care mizează doar pe viclenia naturală a unui cârciumar teleormanean, fiind însă analfabete în chestiuni de istorie şi relaţii internaţionale. Faptul că Dragnea a încălcat orice normă instituţională, anunţând decizii vitale pentru Orientul Mijlociu fără să consulte diplomaţii de carieră şi ţeful statului - decidentul real în chestiuni de politică externă - a compromis credibilitatea României atât în mediile diplomatice, cât şi în lumea arabă. Şi spun asta fără a ajunge măcar la problema de fond - mutarea unei ambasade - ci limitându-mă doar la procedură: anunţ la televiziune, fără consultări prealabile pe canale diplomatice, fără analiză de riscuri şi oportunităţi, fără solicitarea unui aviz al profesioniştilor. Cine mai poate miza pe un parteneriat diplomatic stabil cu România, dacă deciziile de politică externă se iau aşa în ţara noastră?”, a scris Ovidiu Raeţchi, marţi, pe Facebook.

Liberalul precizează că liderul PSD este „instabil emoţional”.

„Dar dacă Liviu Dragnea, în mod vădit instabil emoţional (considerând că este urmarit de agenţi străini care îl privesc urât şi vor să îl asasineze - un sindrom psihotic clasic) consideră într-o zi că ar fi picant să anunţe la televiziune, în exclusivitate, retragerea din Uniunea Europeană şi NATO, pentru că roşiile noastre sunt cele mai bune? Dacă îi se năzare lui Dragnea - cum a păţit cu asasinii de la Athenee Palace - că un stat străin îi poartă sâmbetele şi dă fuga la televizor să rupă relaţiile cu acesta?”, a completat Raeţchi.

El mai spune că faptul că Liviu Dragnea a întors ieri politica în chestiunea Ierusalimului, în încercarea de a obţine sprijinul statelor arabe pentru „o poziţie nepermanentă a României în Consiliul de Securitate ONU, dovedeşte aceeaşi naivitate de amator”.

„După modul în care România a acţionat în chestiunea ambasadei de la Ierusalim - premierul Dăncilă anunţând în extaz mutarea acesteia, pentru ca ulterior să spună că a fost o opinie personală, iar MAE susţinând vreo doi ani de zile că face o analiză pe subiect - nu mai suntem consideraţi un actor diplomatic predictibil şi credibil. Faptul că Dragnea a întors ieri politica în chestiunea Ierusalimului, încercând acum să obţină sprijinul statelor arabe pentru o poziţie nepermanentă a României în Consiliul de Securitate ONU, dovedeşte aceeaşi naivitate de amator: nimeni nu are încredere în el, senzaţia este că ar încerca să folosească poziţia României la ONU tot pentru negocieri impredictibile şi infantile, nu vom fi sprijiniţi atâta timp cât Dragnea încerca să se implice în politica externă”, a mai spus deputatul PNL.

Nu în ultimul rând, liberalul precizează că liderul PSD a reuşit să irite şi Israelul prin promisiunile sale nerespectate.

„Mai mult, prin promisiuniile asumate şi nerespectate, Dragnea a reuşit să irite şi Israelul. Toată politica noastră în Orientul Mijlociu, toată credibilitatea noastră au fost pulverizate de credinţa lui Liviu Dragnea că poate trage pe sfoară şi poate duce de nas pe toată lumea, aşa cum face în PSD. Nu a reuşit, în mod evident, pentru că nivelul diplomaţilor şi al liderilor străini e la ani lumină de nivelul Dăncilă. Iar România va plăti din nou pentru erorile unui singur om. Este esenţial ca Liviu Dragnea să se nu se mai implice în politica externă a României şi în achiziţiile de armament. Are suficiente dosare penale cărora să se dedice, pentru a-şi pregăti apărarea”, a conchis Ovidiu Raeţchi.

Reacţia acestuia vine după ce ambasada Palestinei la Bucureşti a anunţat, după întâlnirea de luni dintre ambasadorul Fuad Kokaly şi liderul PSD, Liviu Dragnea, că decizia lui Liviu Dragnea este că guvernul României nu va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ambasada Palestinei mai precizează că, în cadrul întrevederii, domnul Liviu Dragnea a dat asigurări că susţine cooperarea bilaterală dintre cele două state şi chiar doreşte să identifice noi zone de interes comun, având în vedere relaţia indisolubilă şi de lungă durată pe care cele două state o împărtăşesc alături de popoarele lor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat anul trecut, în luna aprilie, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Pe 25 martie el a spus că că este necesară o discuţie pe această temă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi luată o decizie.

Citește și: