Clarice DINU
21162 vizualizări 5 nov 2015

Ordonanţa prin care Victor Ponta poate să renunţe fără niciun fel de consecinţă la titlul de doctor, obţinut cu o teză dovedită plagiat de două comisii universitare şi albită de una politică,  a fostdenunţată de mediul academic din România. „Este o hoţie ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze şi trebuie denunţată. (...) Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanţă de urgenţă se legiferează în favoarea unui singur om, şi acela prim ministru”, a susţinut profesorul universitar Andrei Cornea, care consideră că - prin adoptarea unei astfel de măsuri - România arată că nu este de fapt stat de drept. „Mâine, poimâine ne trezim cu ordonanţă de urgenţă prin care să renunţi la certificatul de naştere, cum îmi zicea cineva zilele trecute”, a afirmat universitarul Radu Gologan. După adoptarea ordonanţei, mai mulţi profesori universitari din România şi din străinătate au semnat o petiţie online în care cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa actului normativ.

Ce explicaţii a dat Ministrul Educaţiei, într-un interviu Gândul

Nu am discutat despre ordonanţă cu dumnealui (Victor Ponta - n.r.), am discutat în mod firesc despre problemele care au fost ridicate ca fiind de importanţă în cadrul audierilor prin care orice ministru trece prim comisiile din Cameră şi Senat, şi bineînţeles, am menţionat şi această problemă care a fost ridicată la nivelul comisiei, în opinia mea considerând că în cadrul unei audieri ar trebui să punem accentul pe problemele de interes general”

„În primul rând, vreau să fac o precizare foarte importantă: ordonanţa nu are o singură prevedere, ordonanţa are şase prevederi care privesc sistemul de educaţie. Deci, alături de aceste prevederi, existând o solicitare de renunţare la titlu, solicitare care a generat o presiune, presiune mai mare decât s-ar fi cuvenit poate, pot să înţeleg, din partea mass-media şi a mediului academic, a trebuit să ne concentrăm pe identificarea de soluţii pentru rezolvarea unei probleme care a apărut independent de voinţa Ministerului Educaţiei

„Pe 23 decembrie, am transmis către toate universităţile din România, către rectorii din universităţi, intenţia ministerului de a promova această ordonanţă de urgenţă. Cele 13 universităţi care asigură conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor şi-au dat acordul în mod expres cu privire la oportunitatea şi necesitatea acestor măsuri

„În condiţiile în care nu exista un cadru legal, se cerea un răspuns şi nu aveai niciun răspuns, a trebuit să identificăm soluţia. La momentul respectiv, dată fiind şi perioada scurtă de timp în care a trebuit să luăm această decizie, care decizie a fost bazată şi pe acordul Consiliul Naţional al Rectorilor, prin consultarea cu colegii care au o pregătire juridică a fost identificată această formă din perspectiva posibilităţii renunţării la un drept personal. Trebuie să vă spun că sunt şi alte solicitări de renunţare la un titlu ştiinţific. Sunt chiar trei”

„Nu poţi să renunţi la titlul de doctor pentru că ordonanţa spune că procedura de revocare va fi promovată printr-un ordin de ministru. Până când nu apare această procedură de revocare aprobată prin ordin de ministru nu poţi renunţa. Iar această procedură de revocare aş vrea să o iniţiez după ce Ministerul Educaţiei s-a asigurat că şi Parlamentul are aceeaşi viziune. Dacă va avea o opţiune diferită şi va anula această iniţiativă, sigur că procedura de revocare rămâne fără obiect”

”În ultimii 15 ani s-au validat 53.000 de teze de doctorat. Sigur că mai este perioada 1990-2000 în care n-aş vrea să mă hazardez cu un număr exact, dar numărul este ceva mai redus”

Citește și: