982 vizualizări 14 oct 2009

Klaus Werner Iohannis, premierul propus de PNL şi se paresusţinut şi de PSD şi UDMR, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu.A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai dinCluj, ulterior devenind profesor de fizică la Liceul Samuel vonBrukenthal din Sibiu. După Revoluţie a ocupat, mai întâi, postul deinspector şcolar general adjunct, apoi pe acela de inspector şcolargeneral al judeţului Sibiu.

În anul 2000, Klaus Iohannis, cetăţean român de etnie germană, afost desemnat de către Forumul Democrat al Germanilor din România,drept candidat la alegerile de primar al municipiului Sibiu dinpartea FDGR. În acelaşi an, Iohannis a fost ales primar în aldoilea tur de scrutin, lucrând cu un consiliu municipal majoritarPSD. Patru ani mai târziu a fost reales primar cu 88,7% dinvoturile electoratului sibian, 2008 fiind anul de debut al celuide-al treilea mandat al său, obţinut cu un scor de 83,2 la sută dinvoturi.

Klaus Iohannis a avut, de-a lungul timpului, abilitatea de ainiţia numeroase contacte cu investitori străini şi cureprezentanţi ai Uniunii Europene. În mandatul său, Sibiul adevenit Capitală Europeană a Culturii pe anul 2007, alături deLuxemburg. În prezent, este preşedintele FDGR şi senator de onoareal Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

La 28 decembrie 2007, i-a fost conferit Ordinul Naţional SteauaRomâniei în grad de Cavaler.

După căderea guvernului Boc, Iohannis a fost propus de PNLpentru funcţia de prim-ministru al României - propunerea fiindsusţinută de UDMR, PSD şi minorităţi - după ce, în urmă cu doi ani,Călin Popescu Tăriceanu îi propunea acestuia să candideze, dinpartea PNL, la funcţia de preşedinte al României.

Averea primarului

Potrivit Declaraţiei sale de avere, preluată de Monitorul deSibiu, Iohannis deţinea, în august 2009, şase imobile, mai exacttrei apartament şi trei case, situate în municipiul Sibiu. Toateacestea au fost cumpărate, nefiind moşteniri. Totodată, primarulSibiului a depusese până la acea dată, în conturi BCR, peste 1,4miliarde de lei vechi. Nu are maşină şi nici nu deţine acţiuni lavreo firmă.

Pedelistul Videanu: "Noi credem în indepedenţi? DomnulIohannis a fost în campania electorală cu PNL-ul

Liderul PDL Adriean Videanu a declarat, marţi seară, laRealitatea TV, despre propunerea lui Klaus Iohannis ca premierindependent, că acesta a făcut campanie electorală cu PNL,menţionând că, deşi Emil Boc a fost tot primar, "are o dimensiunepolitică mult mai mare", scrie Mediafax. "Noi credem înindepedenţi? Domnul Iohannis a fost în campania electorală cuPNL-ul. S-au susţinut unii pe alţii la Sibiu", a spus Videanu. El aţinut să precizeze că, pentru un premier, lucrurile sunt puţindiferite din punctul de vedere al economiei, faţă de administraţialocală. "Un om care ştie un pic economie ştie că (la Guvern, n.r.)este un pic diferit faţă de administraţia locală", a spus el.Despre faptul că şi premierul Emil Boc a fost primar, Videanu aţinut să explice: "Domnul Boc are o dimensiune politică mult maimare şi acest lucru l-a ajutat … să nu comparăm Clujul cu Sibiul,Sibiul are 30.000 de locuitori, Clujul are 300.000".

Citește și: