1016 vizualizări 14 oct 2009

Klaus Werner Iohannis, premierul propus de PNL şi se pare susţinut şi de PSD şi UDMR, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu. A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, ulterior devenind profesor de fizică la Liceul Samuel von Brukenthal din Sibiu. După Revoluţie a ocupat, mai întâi, postul de inspector şcolar general adjunct, apoi pe acela de inspector şcolar general al judeţului Sibiu.

În anul 2000, Klaus Iohannis, cetăţean român de etnie germană, a fost desemnat de către Forumul Democrat al Germanilor din România, drept candidat la alegerile de primar al municipiului Sibiu din partea FDGR. În acelaşi an, Iohannis a fost ales primar în al doilea tur de scrutin, lucrând cu un consiliu municipal majoritar PSD. Patru ani mai târziu a fost reales primar cu 88,7% din voturile electoratului sibian, 2008 fiind anul de debut al celui de-al treilea mandat al său, obţinut cu un scor de 83,2 la sută din voturi.

Klaus Iohannis a avut, de-a lungul timpului, abilitatea de a iniţia numeroase contacte cu investitori străini şi cu reprezentanţi ai Uniunii Europene. În mandatul său, Sibiul a devenit Capitală Europeană a Culturii pe anul 2007, alături de Luxemburg. În prezent, este preşedintele FDGR şi senator de onoare al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

La 28 decembrie 2007, i-a fost conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

După căderea guvernului Boc, Iohannis a fost propus de PNL pentru funcţia de prim-ministru al României - propunerea fiind susţinută de UDMR, PSD şi minorităţi - după ce, în urmă cu doi ani, Călin Popescu Tăriceanu îi propunea acestuia să candideze, din partea PNL, la funcţia de preşedinte al României.

Averea primarului

Potrivit Declaraţiei sale de avere, preluată de Monitorul de Sibiu, Iohannis deţinea, în august 2009, şase imobile, mai exact trei apartament şi trei case, situate în municipiul Sibiu. Toate acestea au fost cumpărate, nefiind moşteniri. Totodată, primarul Sibiului a depusese până la acea dată, în conturi BCR, peste 1,4 miliarde de lei vechi. Nu are maşină şi nici nu deţine acţiuni la vreo firmă.

Pedelistul Videanu: "Noi credem în indepedenţi? Domnul Iohannis a fost în campania electorală cu PNL-ul

Liderul PDL Adriean Videanu a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, despre propunerea lui Klaus Iohannis ca premier independent, că acesta a făcut campanie electorală cu PNL, menţionând că, deşi Emil Boc a fost tot primar, "are o dimensiune politică mult mai mare", scrie Mediafax. "Noi credem în indepedenţi? Domnul Iohannis a fost în campania electorală cu PNL-ul. S-au susţinut unii pe alţii la Sibiu", a spus Videanu. El a ţinut să precizeze că, pentru un premier, lucrurile sunt puţin diferite din punctul de vedere al economiei, faţă de administraţia locală. "Un om care ştie un pic economie ştie că (la Guvern, n.r.) este un pic diferit faţă de administraţia locală", a spus el. Despre faptul că şi premierul Emil Boc a fost primar, Videanu a ţinut să explice: "Domnul Boc are o dimensiune politică mult mai mare şi acest lucru l-a ajutat … să nu comparăm Clujul cu Sibiul, Sibiul are 30.000 de locuitori, Clujul are 300.000".

Citește și: