Ana Petrescu
898 vizualizări 2 apr 2019

„Am trimis o scrisoare colegilor europarlamentari pentru a condamna ceea ce eu consider ca fiind o imixtiune de nepermis în mersul unei anchete judiciare perfect legitime şi legale din Romania. Nu putem accepta dubla măsură, dublu standard şi nu putem accepta să vedem un dublu limbaj din partea unor lideri europeni mai ales când vine vorba de statul de drept şi de principiile acestuia”, a scris Renate Weber, marţi, pe Facebook, ea ataşând şi conţinutul scrisorii.

Redăm integral scrisoare trimisă de europarlamentarul ALDE Renate Weber:

„Dragi colegi,

Câţiva dintre liderii noştri şi-au exprimat recent îngrijorările cu privire la ancheta care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi şi au solicitat, nici mai mult nici mai puţin, ca ancheta să fie oprită şi toate măsurile luate împotriva doamnei Kovesi să fie înlăturate. Nu ştiu care sunt probele din dosar şi nu trebuie să ştiu, în această etapă procesuală, legal şi normal, ancheta având caracter confidenţial, nu public. Dar ştiu că respectarea independenţei magistraţilor, inclusiv a procurorilor, implică să nu faci nimic din ce ar putea fi considerat presiune asupra lor. Mai mult, potrivt legislaţiei din România măsurile procedurale ale controlului judiciar pot fi revizuite de un judecător. Cazul doamnei Kovesi va fi tranşat de un judecător independent de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data de 3 aprilie.

Postările de pe Twitter şi Facebook ale preşedintelui Tajani şi ale altor lideri de grup, inclusiv ideea de a discuta cazul acesta în Conferinţa Preşedinţilor de mâine, în aceeaşi zi în care cazul doamnei Kovesi va ajunge în instanţă, ar putea fi văzută ca o imixtiune în activitatea sistemului judiciar din România. Nu de puţine ori membrii CSM au considerat că politicienii care fac declaraţii publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interferează cu sistemul judiciar, punând presiune pe judecători şi procurori.

Aceeaşi interpretare a fost făcută şi de către Comisia Europeană în câteva rapoarte MCV, considerând ca poziţiile publice ale unor politicieni în timpul unor investigaţii sunt inadmisibile. Acelaşi raţionament trebuie să se aplice şi de această dată, indiferent de unde sunt politicienii, ce rang au în ierarhia Parlamentului European ori cine este acuzatul! Dragi colegi, de 29 de ani lupt neîncetat pentru independenţa sistemului de justiţie din ţara mea, din societatea civilă în primii 18 ani şi ca om politic în ultimii 11 ani. Vă rog să respectaţi acest prinicipiu, al independenţei justiţiei, altfel, apelul dumneavoastră pentru respectarea statului de drept ar fi, în cel mai bun caz, unul duplicitar”.

Scrisoarea Renatei Weber vine în contextul în care Antonio Tajani a afirmat, vinerea trecută pe Twitter, că este îngrijorat de veştile privind punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, precizând că PE susţine candidatura acestei la şefia Parchetului UE şi că va ridica problema la reuniunea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor.

Aceleaşi îngrijorări le-a transmis şi Comisia Europeană, purtătorul de cuvânt al CE Margaritas Schinas afirmând, săptămâna trecută, că e crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European, printre care se număr şi Laura Codruţa Kovesi, să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie.

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Citește și: