Dana Stanila
1528 vizualizări 25 sep 2017

”Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Menţionăm că lista candidaţilor nominalizaţi pentru negocieri de aderare ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astăzi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare”, precizează MAE.

”Demersurile specifice diplomaţiei româneşti din ultima perioadă, îndreptate spre un dialog de substanţă cu statele membre ale organizaţiei şi cu structurile Organizaţiei, au urmărit să facă cunoscute atuurile şi argumentele României de natură să genereze consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre”, mai precizează MAE.

Noua poziţie a Ungariei vine după ce, pe 8 septembrie, informa oficial în Consiliul OCDE, de la Paris, că nu susţine cererile României şi Croaţiei de a adera la organizaţia economică.  În cazul României, oficialii de la Budapesta au motivat retragerea sprijinului de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş. În ceea ce priveşte Croaţia, motivul care stă la baza deciziei este legat de investiţiile Ungariei în această ţară şi diferendul privind compania MOL, precum şi comportamentul autorităşilor croate faţă de directorul societăţii.

Citește și: