Cristina ANDREI
901 vizualizări 22 iun 2016

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că fuziunea cu PNL este una dintre variantele de negociere luate în calcul pentru alegerile parlamentare. Cei din PNL nu au negat această ipoeză şi au venit cu o condiţie: UNPR trebuie să adere la criteriile de integritate ale liberalilor.

„Este o discuţie. La ora aceasta, datorită faptului că se reaşează raportul de forţe în Parlamentul României – pleacă unii în administraţia locală, s-au încheiat alegerile locale, se reevaluează variante, se refac aranjamente pentru toamna care va să vie, toate partidele negociază cu toate partidele în Parlament. Bineînţeles că nici UNPR, a treia fosţă politică parlamentară, nu face excepţie. Liderul nostru a fost împuternicit să negocieze o alianţă parlamentară cu partidele parlamentare – PSD, PNL, ALDE. În acest moment se desfăşoară aceste discuţii'', a declarat Vochiţoiu pentru MEDIAFAX.

La rândul lor, lideri ai PNL au admis că fuziunea este o „posibilitate'', dar au insistat că una dintre condiţiile prime este ca UNPR să îşi asume criteriile de integritate, ceea ce ar duce la tragerea pe linie moartă a lui Gabriel Oprea.

Despre alianţele cu PSD pe care le au în teritoriu, Vochiţoiu a precizat că  ele rămân în picioare, dar că „poimâne trebuie să se închidă nişte majorităţi la nişte consilii judeţene - Timişoara, Caraş Severin şi Maramureş - şi, funcţie de ce stabilim la nivel central, acele înţelegeri se vor duce până la nivel local''.

„Mai departe, UNPR trebuie să asume majoritatea parlamentară şi să se rupă de PSD. Mâine vor anunţa ei dacă sunt de acord cu aceste condiţii, plus majorităţile locale unde ne ajută'', au precizat surse liberale pentru MEDIAFAX.

Alina Gorghiu: „Nu oferă nimeni nicio fuziune”

O decizie în privinţa fuziunii liberalilor cu UNPR va fi luată şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, de săptămâna viitoare, a spus Alina Gorghiu, care a ţinut să precizeze că există discuţii de colaborare cu toate partidele, în afară de PSD, în contextul în care „miza alegerilor parlamentare este foarte mare".

Gorghiu a susţinut, în acest context, că un simplu dialog PNL-UNPR devine o „dramă naţională", în timp ce o alianţă PSD-UNPR este privită cu ochi buni.

„Nu s-a luat o decizie în PNL, pot să vă confirm că avem discuţii cu toate aceste partide în afară de PSD, poate fi orice partener de dialog (...) miza alegerilor parlamenatre este foarte mare", a declarat Gorghiu.

Întrebată dacă PNL va condiţiona o alianţă sau o fuziune cu UNPR de excluderea lui Gabriel Oprea, Gorghiu a răspuns: „Noi nu avem dialog cu Gabriel Oprea, ci cu domnul Valeriu Steriu. (...) Nu vreau să discut despre Gabriel Oprea, dar vă spun că în general noi avem un statut şi nişte criterii de integritate şi orice fel de eventuală alianţă cu altcineva, orice partener trebuie să respecte aceste criterii. Altfel nu avem nicio discuţie, aceasta este o premisă, nu este o condiţie. Acest lucru, la PNL, va fi literă de lege, indiferent de partenerul de moment pe care îl avem".

Ulterior, însă, copreşedintele PNL a ţinut să clarifice că termenul de „fuziune” este folosit în mod eronat şi că nu oferă nimeni UNPR-ului nicio contopire prin absorbţie, pentru că posibilitatea acestei decizii nu există în prezent.

„Nu le oferă nimeni nicio fuziune cu PNL-ul, asta vreau să fie clar. Faptul că sunt discuţii, e o chestiune normală. În vederea eficientizăii scorului în toamnă”, a ţinut să puncteze Gorghiu miercuri, în Parlament.

Liviu Dragnea: „Vor exista nişte efecte”

Perspectiva fuziunii dintre UNPR şi PNL a fost comentată de Liviu Dragnea care  a arătat că „aceste lucruri nu fac bine relaţiilor dintre PSD şi UNPR şi cred că vor exista nişte efecte”. Politica progresiştilor în teritoriu pare să-i fi deranjat mai tare pe social-democraţi, întrucât liderul PSD a accentuat faptul că în Timiş şi Maramureş UNPR s-a întâlnit în repetate rânduri cu liberalii pentru discuţii referitoare la constituirea de majorităţi, o consecinţă fiind şi aceea că PSD nu mai face majoritate cu UNPR în Consiliul Judeţean Timiş.

„Colegii de la UNPR s-au tot întalnit cu cei de la PNL din Maramureş, am înţeles au fost în vizită şi la domnul Cherecheş.  Eu vă spun, ca preşedinte al PSD, că din partea noastră lucrurile sunt neschimbate, daca UNPR-ul la final va declara că vrea să păstreze alianţa, vom continua discuţiile fără să fie afectate de tot felul de informaţii pe surse”, a declara miercuri Liviu Dragnea.

Oricum ar fi, liderul PSD a declarat că, din informaţiile pe care le are de la şeful UNPR, Valeriu Steriu, cei de la PNL au decis să facă fuziune cu UNPR, iar cei de la UNPR le-au răspuns. Discuţiile între social-democraţi şi progresişti vor continua, spune Dragnea, după ce vor primi un răspuns clar de la UNPR, dar şi după ce partidul din care face parte şi Oprea se va „vindeca” de instabilitate. Până atunci, PSD nu acceptă în niciun caz o „politică de şantaj”, a precizat Dragnea, pentru că mâna partidului este foarte puternică, şi aşteaptă, chiar până la alegerile parlamentare, un răspuns din partea UNPR.

 

Citește și: