Liviu Dadacus - Mediafax
Cristian ANDREI
23124 vizualizări 13 ian 2014

USL a decis organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile 24 - 25 mai, cu prag de validare de 50%, a anunţat, în urmă cu puţin timp, liderul PNL Crin Antonescu. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a confirmat că referendumul pentru Constituţie se va desfăşura pe durata a două zile. De asemenea, USL a decis reducerea numărului de deputaţi la 300 şi revenirea la votul pe liste pentru Camera Deputaţilor. „La Senat, vom vedea ce se întâmplă, discuţia e legată şi de procesul de regionalizare. Vom discuta după revizuirea Constituţiei”, a precizat Crin Antonescu. Senatorii vor fi probabil aleşi uninominal, ca până acum, dar numărul lor urmează să fie stabilit.

Premierul Victor Ponta a anunţat că ministrul de Interne, Radu Stroe, va informa până în luna aprilie numărul exact al cetăţenilor cu drept de vot, pe baza căruia se va stabili cvorumul de prezenţă de 50%.

Preşedintele PNL a mai precizat că USL a decis organizarea prezidenţialelor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte, datele avansate fiind 2 sau 9 noiembrie. În protocolul USL se va face precizarea că prezidenţiabilul oficial al Uniunii este Crin Antonescu, iar USL îl susţine în funcţia de prim-ministru pe Victor Ponta.

Liderii USL nu au luat o decizie clară dacă PSD şi PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune sau separat. Crin Antonescu a precizat doar că cele două partide au agreat „o platformă comună”, fără a explica clar ce înseamnă asta.

"USL are între componentele sale un partid de stânga şi un partid de dreapta. O campanie susţinută intensă, neobosită a încercat şi încearcă să confunde toate aceste lucruri că PNL nu mai e un partid de dreapta şi în sensul acesta, pentru clarificarea imaginii , pentru demontarea acestei propagande este foarte bine cu acest prilej să ne definim identitate, nu înseamnă că nu vom avea obiective comune, sau că USL îşi încetează proiectul", a declarat Crin Antonescu.

Deciziile, agreate la întâlnirea de duminică seara

Liderii USL au decis, duminică seară, într-o şedinţă restrânsă, informală, să convoace referendumul pentru revizuirea Constituţiei în luna mai, odată cu alegerile europarlamentare.

În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.

Citește și: