Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
9887 vizualizări 25 feb 2014

PNL a decis în această seară ruperea USL. Liberalii au votat o rezoluţie în acest sens, cu doar şase voturi împotrivă. Unul dintre acestea a fost a fostului şef PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care le-a reproşat colegilor săi că s-au pripit. Împotriva ruperii USL s-au pronunţat şi Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Radu Stroe, toţi miniştri demisionari din guvernul Ponta.

Planul PNL de urmat prevede ca miniştrii şi secretarii de stat să-şi dea demisia, să se ceară demisia lui Victor Ponta, iar în teritoriu s-a dat liber la alianţe.

”Este o decizie care nu s-a luat uşor, pe care nu mi-am dorit-o şi pe care am încercat să o evităm. Toată alianţa pe care noi am dus-o 3 ani şi 20 de zile a avut un sens atâtat timp cât am putut spera că obiectivele sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe, Mi s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, ci să avem curajul să constatăm că USL nu există”, a spus Crin Antonescu, acuzându-l pe Victor Ponta că a creat artificial criza din USL.

Şeful PNL a spus că miniştrii se vor retrage din Cabinet, iar secretarii de stat şi şefii de agenţii îşi vor da demisia. Totodată, Crin Antonescu a spus că PNL cere demisia lui Victor Ponta care în acest moment nu mai are legitimitate. ”Probabil Victor Ponta nu o va face. PNL va rămâne în opoziţie. Noi nu am dezertat”, a adăugat el.

Şeful liberalilor a anunţat totodată că organizaţiile PNL au libertatea de a încheia orice alianţă. ”Constatăm încetarea de fapt a USl. Această rezoluţie a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 abţineri”, a mai spus el.

”Alegătorilor le cer iertare că nu s-a putut, nu am putut să ducem la capăt un proect politic în care am crezut foarte mult. Nu regret că un guvern se rupe, că PNL se vede acum din nou în opoziţie. Nu pentru acest lucru e păcat, ci pentru că, dacă această construcţie si-ar fi păstrat cursul, Victor Ponta şi-ar fi ţinut cuvântul, România ar fi avu şansa unei construcţii stabile. PSD şi Victor Ponta nu mai au nicio ezitare de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000-2004”, a arătat Antonescu.

Şeful PNL a insistat că responsabilitatea ruperii USL aparţine PSD şi lui Victor Ponta, care în ultimele zile a avut o ”tentativă de mituire politică” a liberalilor. ”Această atitudine a domnului Ponta, pe care eu am numit-o un soi de tentativă de mituire politică, haideţi, veniţi că ştiu că mă iubiţi, doar Antonescu nu vrea”, a spus el.

Înaintea şedinţei, apelul de ultimă oră a lui Victor Ponta a fost primit de liberali ca o ”intervenţie de efect teatral”, Crin Antonescu precizând înaintea întâlnirii liberalilor că a vorbit la telefon cu premierul care i-a confirmat că nu este dispus să accepte formula propusă cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne.

”Am apreciat foarte mult prestaţia mediatică. E un pas înainte din colecţia în care oamenii politici încaţă să plângă. L-am sunat pe domnul prim-ministru, l-am întrebat dacă avem mişte date noi, dacă sunt dispuşi să mergem pe formula pe care am propus-o. Mi-a zis că nu. Intervenţia a fost de efect teatral. Această situaţie nu mai poate fi prelungită şi îi vom pune punct în această seară”, a spus Antonescu.

Mai temperat, Călin Popescu Tăriceanu a făcut apel la colegi săi să nu se grăbească cu o decizie radicală de rupere a USL. ”Cred că la momentul acesta cel mai important lucru este să ne concentrăm pe soarta USL şi sigur că avem o mare responsabilitate toţi cei care suntem astă seară cu drept de vot în Delegaţia Permanentă să luăm o decizie care să fie şi spre interesul partidului, dar sper să nu uităm de interesul naţional”, a spus Tăriceanu.

Conducerea liberală are pe masă o rezoluţie în patru puncte asupra căreia să se pronunţe. Cei patru paşi de urmat sunt ruperea USL, demisia miniştrilor şi secretarilor de stat ai  PNL, cererea demisiei lui Victor Ponta şi libertatea dată organizaţiilor de a face alianţe în teritoriu.

Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eşuat, aşa cum a anunţat şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, după aproape trei săptămâni de discuţii. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcţia de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate.

Deşi nominal, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu fiecare dintre aceste propuneri, a refuzat ca Iohannis să preia funcţia de vicepremier din poziţia de ministru de Interne, propunând în schimb ca acesta să preia Finanţele. O altă contra-ofertă a lui Victor Ponta a fost ca propunerile PNL să fie acceptate cu condiţia ca şi preşedintele PC, Daniel Constantin, să primească un post de vicepremier, ofertă refuzată vehement de liberali. Cu o oră şi jumătate înainte de şedinţa PNL, premierul a anunţat că liderul PC renunţă la funcţia oferită în guvern. Cererea liberalior Iohannis-vicepremier şi ministru de Interne nu a primit însă răspuns, premierul vorbind despre o structură a guvernului aşa cum ea a fost votată în Parlament, cu funcţia de vicepremier cuplată cu cea de ministru de Finanţe.

O altă nemulţumire a peneliştilor, la care au renunţat ulterior, a fost înfiinţarea USD, alianţa electorală dintre PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, alianţă despre care liberalii au susţinut că încalcă protocolul USL.

Săptămâna trecută, liberalii au adoptat, în cadrul Biroului Politic Naţional, o rezoluţie potrivit căreia PNL solicită partenerilor de guvernare acceptarea numelor propuse pentru Guvern. Cum premierul Ponta a refuzat să dea un răspuns pozitiv, menţinându-şi poziţiile anterioare, Delegaţia Permanentă va constata că negocierile au eşuat, ceea ce poate duce la ruperea USL şi denunţarea Protocolului la tribunal.

Apelul lui Ponta la împăcare cu PNL vine însă în contextul în care şeful guvernului nu mai dă nicio şansă USL, el angajând deja negocieri cu minorităţile şi UDMR pentru susţinerea unei noi formule guvernamentale. Şeful executivului a avut o discuţie cu Kelemen Hunor în care i-a făcut o ofertă concretă pentru a intra în echipa de la Palatul Victoria. Pornind de la înţelegerea cu UDMR făcută în 2012 şi denunţată de Crin Antonescu, imediat după alegerile parlamentare, Ponta a propus UDMR trei posturi într-un guvern alături de USD: O funcţie de vicepremier cumulată cu cea de ministru al Culturii pentru Kelemen Hunor, plus ministerul Comunicaţiilor, refuzat însă de liderii Uniunii. În discuţie au rămas fie Sănătatea, fie Mediul, posturi care ar putea reveni lui Cseke Attila, respectiv Attila Korodi.

Varianta revenirii în guvern a lui Laszlo Borbely a fost refuzată de premierul Ponta.

 

 

Citește și: