Cristian ANDREI
42090 vizualizări 4 feb 2013

USL vrea ca reprezentanţii Comisiei Europene să răspundă în Parlamentul European pentru "erorile" din raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Eurodeputaţii USL vor depune o cererere pentru organizarea unei dezbateri în PE pe această temă, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan. Potrivit acestuia, Comisia ar trebui să vină să răspundă pentru erorile din raport.

"Poziţia oficială este că vom solicita o dezbatere în Parlamentul European pe actualul raport MCV. Nu vom solicita un nou raport, nici nu cred că este posibil. Vrem să dezbatem actualul raport şi să chemăm Comisia Europeană să răspundă la numeroasele întrebări ridicate de acest raport care este foarte-foarte slab, superficial şi politizat. Vom chema Comisia Europeană în Parlamentul European să răspundă întrebărilor noastre. Este poziţia oficială a PSD", a declarat Ivan, pentru gândul.

Ivan a precizat că demersul europarlamentarilor nu are legătură cu discuţiile pe care premierul Victor Ponta le are astăzi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Nu are legătură ce facem noi în PE cu ce face premierul. E dreptul nostru de a pune întrebări", a mai spus el.

Crin Antonescu: Europarlamentarii au dreptul de a-i cere explicaţii lui Barroso

"Sunt sceptic în privinţa schimbării sau modificării Raportului MCV. Cred că europarlamentarii au dreptul de a discuta despre toate aceste lucruri, de a cere explicaţii chiar preşedintelui Comisiei Europene, comisarului pentru Justiţie acolo unde au nişte nelămuriri, privitor la anumite interpretări, la anumite omisiuni. Fără îndoială parlamentarii europeni sunt primii care pot face acest lucru pentru că, deşi nu există un raport de subordonare, să nu uităm că parlamentarii europeni sunt cei aleşi la Bruxelles şi nu cei din Comisie", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

El a adăugat că nu este "uzual" să existe o dezbatere în Parlamentul European despre raportul MCV. Liderul PNL l-a criticat pe preşedintele Traian Băsescu, susţinând că acesta a reluat teoria "loviturii de stat".

"Văd din nou că Traian Băsescu şi acoliţii săi reiau teza loviturii de stat, suspendării statului de drept în vară, nu s-a schimbat nimic în poziţiile politice pe care le-am avut în vară şi le am acum. În vară, în România, s-a întâmplat un lucru prevăzut din Constituţie după toate canoanele prevăzute în Constituţie şi legi, un demers susţinut masiv de cetăţeni. Restul e propagandă, probabil singurul lucru care i-a rămas lui Traian Băsescu", a spus Antonescu.

Norica Nicolai, europarlamentar PNL: Vom organiza o conferinţă cu presa europeană pentru a clarifica relaţia justiţie - presă

Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, a declarat pentru gândul că europarlamentarii PNL vor adresa o serie de interpelări membrilor Comisiei Europene.

"Noi am hotărât să solicităm Comisiei Europene să facă publice sursele care au inspirat acest raport MCV, am hotărât o a doua întrebare să precizeze Comisia Europeană care mai este temeiul juridic al existenţei acestui Raport pentru că el a pornit în 2006 pe patru benchmark-uri acceptate şi acestea sunt epuizate, deci ca atare nu mai există niciun suport pentru ca să continue monitorizarea, raportul devenind din ce în ce mai politic. A treia întrebare este ce înţelege Comisia prin Cooperare cu guvernul României şi cum a înţeles să coopereze cu autorităţile române pentru redactarea acestui raport. Vom organiza o conferinţă cu presa europeană pentru a clarifica foarte clar relaţia dintre justiţie şi presă. La aceste interpelări pot răspunde şi în scris cei din Comisia Europeană", a spus Nicolai.

Blaga: Să se facă dezbatere în Parlamentul de la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu a ironizat ieri demersul USL, îndemnându-i pe europarlamentari să citească raportul MCV care, în opinia sa, a fost unul corect.

Şi PDL califică demersul USL drept unul neserios. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că cel mai potrivit ar fi ca în Parlamentul României să fie o dezbatere pe tema raportului MCV în care partidele de la Bucureşti să convină asupra măsurilor ce trebuie luate pentru remedierea deficienţelor semnalate de Comisia Europeană. "Să se anhgajeze că respectă deciziile instanţelor, că nu se votează împotriva lor ca în cazul Diaconu, şi că nu se vor face presiuni şi intimidări la adresa instituţiilor statului de drept", a spus Blaga.

 

 

Citește și: