Elena Crangasu
89 vizualizări 17 sep 2019

„Acum încercăm să lămurim, să instituţionalizăm o renumărare a voturilor. Ştefania Petre este o victimă coleterală a acestei erori. La prima numărătoare era în Biroul Naţional, iar la următoarea, intra colegul Andrei Corbu”, a explicat Ionuţ Moşteanu, marţi, pentru Mediafax.

Acesta a explicat că a existat o eroare la nivelul softului, deoarece nu au fost toate buletinele electronice scanate corect, inversându-se nişte numere, iar la numărătoarea buletinelor în format fizic, membri ai USR au sesizat greşeala.

„A fost vot pe liste deschise, preferenţial, câteva buletine cu multe liste, multe nume şi s-a făcut un soft de scanat buletinele, iar la numărătoare, câteva au fost numărate greşit, nu au scanat complet, iar numărând corect, pentru că există buletinele în format fizic, se face o reordonare, iar una din celelalte liste a prins un număr în locul numărului 9 de pe lista lui Cosette Chichirău. A fost o eroare a softului de numărare. Mâine (miercuri - n.r.) avem Biroul Naţional, vom lua act de renumărare şi vom vedea rezultatele finale”, a completat Moşteanu.

Ionuţ Moşteanu a mai spus că nu a fost vina Ştefaniei Petre pentru eroarea numărării voturilor, ci este posibil să fi fost greşeli la testarea sistemului în cadrul echipei de IT.

„Dacă vreţi să dăm vina pe cineva, este vorba de IT-şti care au testat sistemul, poate nu şi-au dat seama. La numărătoarea paralelă, ne-am dat seama că există nişte greşeli”, a conchis Moşteanu.

Surse din partid au declarat, pentru Mediafax, că, la şedinţa Biroului Naţional de miercuri, este posibil să fie validat Andrei Corbu ca membru al BN, în locul Ştefaniei Petre. Totodată, există posibilitatea ca USR să valideze un proces verbal prin care să fie luată în considerare numărătoarea oficială, au adăugat sursele citate.

La Congresul Naţional din week-end, USR a ales cei 24 de membri ai Biroului Naţional şi au validat alegerea lui Dan Barna ca preşedinte al formaţiunii.

De asemenea, potrivit unui anunţ oficial al USR, au fost aleşi şi cei nouă vicepreşedinţi care fac şi ei parte din Biroul Naţional: 1. Iulian Bulai, 2. Claudiu Năsui, 3. Cristina Prună, 4. Stelian Ion, 5. Nicolae Ştefănuţă, 6. Liviu Mălureanu, 7. Cătălin Drulă, 8. Cristian Seidler, 9. Allen Coliban.

Biroul Naţional are în componenţă 24 de membri plus preşedintele USR, Dan Barna.

Citește și: