Adrian Ilie
952 vizualizări 29 nov 2017

„Uniunea Salvaţi România a trimis o scrisoare către liderii instituţiilor europene şi grupurilor politice de la Bruxelles pentru a atrage atenţia cu privire la asaltul coaliţiei PSD-ADLE asupra independenţei sistemului de justiţie din România. USR îndeamnă liderii de la Bruxelles să utilizeze toate mijloacele legitime pentru a descuraja coaliţia de guvernământ PSD – ALDE să producă o contrareformă în sistemul de justiţie din România”, se arată într-un comunicat al USR.

În scrisoarea trimisă la Bruxelles, USR aminteşte că actuala coaliţie a mai încercat să slăbească lupta anticorupţie în februarie, prin adoptarea OUG 13.

„În prezent, coaliţia de guvernământ pregăteşte din nou modificări majore la legislaţia care reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, menită să subordoneze judecătorii şi procurorii regimului politic. Modificările legislative propuse de coaliţia PSD-ALDE, printr-o procedură legislativă de urgenţă în Parlamentul României, vor afecta grav independenţa justiţiei printr-o gamă largă de măsuri care aminteşte de cadrul juridic care precede aderarea României la Uniunea Europeană”, se precizează în scrisoarea USR, semnată de către preşedintele Dan Barna.

Acesta informează destinatarii scrisorii că PSD şi ALDE ignoră avizele negative ale CSM dat pe legile justiţiei, protestele publice şi poziţia exprmată printr-o scrisoare de către 4.000 de magistraţi.

„Chiar şi după ce Comisia Europeană a publicat ultimul raport în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare al României, există indicii ferme că PSD şi ALDE se pregătesc să adopte modificările propuse fără a solicita avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum a recomandat în mod explicit Comisia Europeană”, susţine Barna.

Scrisoarea a fost trimisă către Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European, Gianni Pittella, preşedintele grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, preşedintele grupului ALDE din Parlamentul European.

Citește și: