Ana Petrescu
289 vizualizări 2 iul 2019

Potrivit unui comunicat de presă al partidului remis, marţi, MEDIAFAX, proiectul PSD este „doar o păcăleală pentru români şi face parte din planul social-democraţilor de a se reabilita în faţa cetăţenilor folosind vorbe goale şi copiere de texte juridice după modelul copy-paste”.

În plus, USR îşi exprimă îngrijorarea că PSD se foloseşte de popularitatea iniţiativei Fără Penali în funcţii publice pentru a strecura modificări constituţionale nocive.

„Dacă va intra în dezbatere împreună cu alte prevederi, aceasta iniţiativă cetăţenească, fără precedent atât pentru scena politică, cât şi pentru societatea civilă din România, poate fi instrumentalizată în mod perfid de PSD. Fie pentru a bloca orice revizuire constituţională şi pentru a pierde această iniţiativă în dezbateri parlamentare, fie ca pârghie pentru a strecura modificări constituţionale nocive, folosind popularitatea acestei iniţiative”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

USR mai transmite că proiectul PSD de revizuire a Constituţiei este unul periculos pentru că include doar modificări superficiale în privinţa temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justiţie. De exemplu, în privinţa interzicerii amnistiei şi graţierii, PSD a adăugat un singur text la unul dintre articolele din Constituţie care se referă la graţierea individuală, dar a evitat în mod deliberat să interzică amnistia şi graţierea colectivă pentru corupţi.

De asemenea, în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă, PSD nu a inclus şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printre instituţiile care pot contesta la Curtea Constituţională OUG-urile emise de Guvern, după ce în ultimii doi ani magistraţii de la ÎCCJ au criticat serios multe din modificările introduse de PSD-ALDE prin ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei.

„PSD face astăzi un lucru pe care nu şi-l doreşte, o face doar de ochii lumii, după ce fostul preşedinte Liviu Dragnea a ajuns la închisoare. Este evident că PSD interpretează după cum îi convine rezultatul referendumului din 26 mai şi nu a renunţat la idea unei amnistii şi graţieri colective. Ceea ce ne dorim să se întâmple este ca pentru toate aceste propuneri de modificare a Constituţiei, discuţia să se poarte separat şi să dea un vot separat pentru fiecare proiect depus în Parlament“, a precizat deputatul USR Stelian Ion, conform sursei citate.

USR mai susţine că „este absolut necesar ca votul pentru Fără Penali în funcţii publice să fie separat de proiectele de revizuire a Constituţiei pentru a nu parazita iniţiativa”.

PSD-ALDE au depus, la Camera Deputaţilor, proiectul pentru revizuirea Constituţiei, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.

Anterior şi opoziţia a depus la Parlament un proiect, iniţiat de PNL şi semnat de USR, pentru un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.

 

Citește și: