Raluca Pancu
1106 vizualizări 14 aug 2017

"Urmează implicarea membrilor USR în luarea deciziilor importante de către partid. În urma acestui exerciţiu democratic, USR iese mai întărită, mai puternică. Trebuie să fim conştienţi că nu există în urma acestui exerciţiu învinşi şi învingători. Trebuie să ne aşezăm toţi la aceeaşi masă şi să continuăm ce am început anul trecut", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar al USR,
Elek Levente.

Drept răspuns la apelul său de a se întoarce în partid, Nicuşor Dan a răspuns că este "un om de cuvânt" şi că, în actualele condiţii, nu va face acest pas, rămânând parlamentar independent afiliat grupului USR.

"Cred că preşedintele interimar sau oricine a făcut acest apel ar trebui să ştie că sunt un om de cuvânt (...) Nu mă întorc într-un partid care în mod oficial pe această chestiune se poziţionează într-o direcţie sau alta decât am spus în campanie", a spus Nicuşor.

Întrebat dacă ia în calcul revenirea în partid în condiţiile în care Comitetul Executiv al USR s-ar pronunţa împotriva deciziei consemnate în urma referendumului intern, Nicuşor Dan a răspuns: "Eventual această decizie poate să fie luată la Congres, dar asta e altă chestiune".

"Rămân în Parlamentul României şi voi colabora cu oricine are nevoie. Ca parlamentar, probabil că voi rămâne independent, afiliat grupului USR", a mai spus Nicuşor Dan.

Rezultatele referendumului intern urmează să fie validate de Biroul National al USR, reunit astăzi în şedinţă.

"Referendumul s-a desfasurat timp de sapte zile consecutive, intre 7 si 13 august, iar membrii au avut de raspuns la doua intrebari: La intrebarea "Sustineti ca USR sa aiba o pozitie ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie?" 766 au votat DA, iar 682 au votat NU. La intrebarea "Cum trebuie sa se pozitioneze USR ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie?" 184 au votat PRO, iar 864 au votat CONTRA", precizează USR în cadrul unui comunicat de presă

La scurt timp, vicepreşedintele USR, Cătălin Drulă, a scris, pe contul său de Facebook, că platforma liberală din cadrul formaţiunii dezaprobă faptul că Nicuşor Dan "s-a pus pe sine deasupra partidului" şi că USR "va continua să rămână un partid al membrilor săi şi al cetăţenilor şi nu al unui singur om".

"Dezavuăm telenovela demisiei cu revenire, campania din afara partidului pentru partid şi continuarea campaniei în timpul referendumului, toate elemente care denotă lipsă de respect faţă de membrii USR, care aşteptau respectarea regulilor principial agreate. USR Liberal este încrezător că viitorul Congres va alege un nou preşedinte capabil să pună interesele alegătorilor şi ale societăţii deasupra dorinţelor proprii, să creeze şi să menţină punţi pentru dialog, să conducă împreună cu şi respectând membrii USR şi să garanteze, prin acţiunile lui, că USR este acel partid altfel care modernizează România", a scris deputatul Cătălin Drulă, vicepreşedinte al formaţiunii, pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că Nicuşor Dan declara, recent, pentru Gândul că nu se va întoarce în partid dacă USR se va poziţiona public şi unitar împotriva revizuirii Constituţiei.

"Eu consider că o poziţionare contra referendumului, unu - încalcă ce-am spus noi în campania electorală, doi - duce USR-ul într-o zonă de nişă, şi în situaţia asta eu nu mă întorc. Dacă, în schimb, referendumul spune că USR-ul rămâne cum a pornit şi nu se divizează pe poziţia asta a referendumului pentru familie, atunci mă întorc şi, da, o să candidez", declara Nicuşor Dan.

Citește și: