Ana Petrescu
204 vizualizări 16 apr 2019

Parlamentarii Uniunii Salvaţi România s-au opus proiectului iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae încă de la depunerea acestuia, aşa cum au făcut-o şi în şedinţa de marţi a plenului Camerei Deputaţilor.

„Este proiectul prin care domnul senator Şerban Nicolae a propus să se creeze un regim derogatoriu de la regimul fiscal, adică nişte paradisuri fiscale pentru prietenii care au afaceri în zonele acestea. Preocuparea principală a Parlamentului pare să fie rezolvarea unor interese de grup, a unor interese de găşti. Acest proiect este o ruşine la adresa cetăţenilor oneşti care plătesc taxe şi impozite”, a declarat Stelian Ion, vicelider al grupului USR, conform sursei citate.

„Proiectul adoptat marţi de Parlament tot pe repede-înainte – dimineaţa în comisiile de specialitate, la prânz în plenul Camerei Deputaţilor – este un proiect cu dedicaţie pentru băieţii deştepţi din PSD şi din proximitatea partidului. Băieţi deştepţi precum cei care au pus mâna pe Insula Belina. Sau precum cei care fac bani frumoşi din jocurile de noroc. Dacă proiectul adoptat de PSD-ALDE, cu susţinerea UDMR şi a minorităţilor, va ajunge să intre în vigoare, fericiţii beneficiari ai regimului derogatoriu vor avea scutire de la taxa pe teren şi o cotă redusă de TVA, la care s-ar putea adăuga alte scutiri şi facilităţi, temporare sau permanente, decise de autorităţile publice locale”, mai arată sursa menţionată.

USR precizează că acest proiect vine în timp ce milioane de români se trezesc că au conturile blocate de ANAF pentru neplata la timp a datoriilor către stat, chiar dacă este vorba de sume modice, iar companii din domenii strategice, precum energie şi telecomunicaţii, au taxele mărite prin „nociva” OUG 114 fiscală.

USR a solicitat coaliţiei PSD-ALDE să înceteze să adopte legi în beneficiul propriu. „Hoţia a mers prea departe, nici un partid aflat vremelnic la putere nu trebuie să dea tunuri direct prin lege!”, spun reprezentanţii partidului condus de Dan Barna.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a aprobat iniţiativa lui Şerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri, precum insule, grinduri, sau alte suprafeţe de uscat.

Regimul fiscal derogatoriu şi de regim juridic special va fi aplicabil anumitor terenuri cum ar fi insulele, grindurilor şi altor suprafeţe de uscat, precum şi clădirilor construite pe acestea în care se desfăşoară activităţi economice, potrivit actului normativ.

Amendamentul adoptat de comisiile Camerei Deputaţilor prevede că regimul special fiscal este aplicat şi terenurilor din domeniul privat, nu doar cel public.

 

Citește și: