8589 vizualizări 27 apr 2016

„Este o decizie profund nedreaptă. Mi-am amintit de inchiziţie. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu mi-au luat şi inima de social-democrat. Mi-am exprimat o opinie că liderii partidului nu trebuie să tranfere povara asupra candidaţilor”, a comentat Zgonea, adăugând că nu credea că va fi sancţionat delictul de opinie.

Zgonea a vorbit despre un documetar despre antilopele Gnu pe care l-a văzut aseară, susţinând că aşa e şi la PSD.

„Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu şi în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor trec peste un râu şi masculul alfa sare în râu şi fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după masculul alfa. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aici se află şi PSD astăzi, scapă cine poate. Eu am atras atenţia că este o mare eroare dacă liderul nu-şi asumă responsabilitatea funcţiei pe care o are fiind principalul partid din România”, a spus Zgonea.

Dragnea: „Am vrut să transmit acest mesaj că PSD nu stătea doar în Mihai Viteazul”

„Pentru mine, personal, este o zi destul de tristă, pentru că e vorba despre excluderea unui fost coleg, am sperat să nu se ajungă aici. Vreau să spun că şi ieri şi astăzi am avut discuţii cu o mare parte dintre membrii comitetului, eu îndemnându-i la o soluţie moderată. Decizia a fost destul de tranşantă şi n-a fost generată de păreri perosnale", a spus Liviu Dragnea, care a şi părăsit sala în momentul votului.

Acesta a precizat că i-au ajuns la urechi informaţii potrivit cărora „cineva" transmitea în diverse locuri că PSD este un monstru politic care are ca scop să distrugă statul. „Din păcate, am auzit în ultimele luni câteva zvonuri, nu ştiu dacă au fost adevărate. Este prima dată când mă refer la ele. Cineva transmitea în multe locuri că PSD este un monstru politic, care are ca obiectiv să distrugă instituţiile, să distrugă statul, să bulverseze toată legislaţia din România şi că doar Mihai Viteazul era singurul care se opunea acestui demers împotriva stabilităţii statului român. Am vrut să transmit acest mesaj că PSD nu stătea doar în Mihai Viteazul'', a spus Liviu Dragnea.

„Eu mă uit la documentare istorice”

Întrebat ce părere are despre comparaţia pe care Valeriu Zgonea a făcut-o între PSD şi o turmă de antilope gnu care se aruncă după masculul alfa într-un râu plin de crocodili, Dragnea a spus: „Înţeleg că astăzi antilopele l-au mâncat pe crocodil. Eu aşa citesc dacă mergem pe astea. Eu n-am ştiut de declaraţia asta, dar dacă mă gândesc aşa repede, în 2012 eram nişte antilope în faţa unui râu şi toţi de pe mal spuneau <<hai să intrăm în râu>> şi eu am intrat în râu, m-au mâncat crocodilii, unii au rămas pe la Camera Deputaţilor".

Preşedintele PSD a afirmat că nu ştia de „preocupările" lui Valeriu Zgonea referitoare la documentarele cu animale şi că el le preferă pe cele istorice. „N-am ştiut că are preocupările astea. (...) Eu mă uit foarte mult la documentarele istorice, mă interesează foarte mult. (...) Nu prea mă uit la documentarele cu animale pentru că n-am nevoie să mă uit la documentare, realitatea este atât de plină", a mai comentat preşedintele PSD.

Cine se pregăteşte să fie şef la Camera Deputaţilor

După excluderea din partid, Zgonea rămâne şi fără locul de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„În ceea ce priveşte preşedinţia Camerei Deputaţilor, în primul Birou Permanent, după Paşte, vom lua o decizie politică. Teoretic şi în mod firesc acea poziţie se va elibera. Punctul meu de vedere va fi expus în interiorul partidului", a mai precizat Dragnea. 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache este creditat cu cele mai mari şanse să îi succeadă în funcţie lui Valeriu Zgonea pe linie parlamentară, au precizat surse social-democrate pentru MEDIAFAX, pe lista vehiculată în PSD afându-se şi Gabriel Vlase şi Marian Neacşu

"Nu au fost discuţii în şedinţa Comitetului Executiv, dar, informal, se discută despre Gabriel Vlase, Marian Neacşu şi Florin Iordache, ultimul cu cele mai mari şanse", au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul PSD.

Florin Iordache şi Gabriel Vlase sunt vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor, în timp ce Marian Neacşu este secretarul general al PSD şi fost lider al grupului parlamentar al PSD.

Şeful PSD spune că ar renunţa la deputăţie

Întrebat dacă îşi dă demisia din calitatea de deputat, Dragnea a spus: „E foarte probabil, asta ca să vă dau o veste bună de sărbători''. De asemenea, el a precizat că nu va lua o decizie înainte de Paşte. „Acum nu pot să mă gândesc, e foarte probabil, o să mă gândesc. Dacă e probabil, nu o să vă spun în data de, la ora de. Oricum, până în Paşte sigur nu", a fost reacţia lui Dragnea.

Întrebat de ce ia în calcul o demisie din Camera Deputaţilor, dar nu şi una din fruntea partidului, liderul PSD a reiterat că ar putea renunţa la preşedinţia partidului, dacă acest lucru influenţează în bine PSD.

„Am luat în calcul foarte multe variante şi posibilităţi vineri şi în zilele astea, dar decizia mea în amândouă cazurile are la bază modul cum influenţează partidul. Dacă un gest al meu influenţează partidul în bine acum, când într-adevăr PSD are o opţiune serioasă pentru alegeri, e în regulă. Nu m-am preocupat nici foarte mult de ceea ce a spus domnul Zgonea pentru că eu de luni am luat decizia să nu mă mai gândesc nici la ce spune pentru că mai bine mă uit cu atenţie la adversarii noştri politici, PNL – Iohannis, mai bine ascult sursa directă decât portavocea", a conchis el.

Propunerea de excludere din partid a lui Valeriu Zgonea a fost făcută de Lia Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu şi Cătălin Rădulescu, potrivit unor surse.

În urma acestei decizii, ar urma ca PSD să îi retragă formal şi sprijinul politic pentru funcţia de al treilea om în stat, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarase, miercuri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că nu mai poate face echipă cu preşedintele executiv Valeriu Zgonea, dar a susţinut că nu va încerca să influenţeze decizia colegilor din partid.

Întrebat dacă mai poate face echipă cu Zgonea, după ce acesta i-a cerut demisia, Dragnea a răspuns: „Categoric, nu!"

Liviud Dragnea a mai spus că nu va încerca să influenţeze în niciun fel decizia CExN în privinţa unei sancţiuni a lui Valeriu Zgonea. „Colegii mei vor decide ce se va întampla (...) Nu o să am niciun punct de vedere", a comentat liderul PSD.

La şedinţă şi-a făcut apariţia şi Valeriu Zgonea care a spus că îşi menţine poziţia exprimată anterior şi va face declaraţii de presă după CExN.

Luni, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD, Dragnea a spus că „Zgonea nu mai e o prioritate" şi că partidul trebuie să se reconecteze la campania electorală.

„Eu nu i-am cerut lui Valeriu Zgonea să demisioneze din nicio funcţie. Pentru mine din acest moment şi pentru cea mai mare parte a partidului, Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate acum. Acum avem prioritate zero pregătirea candidaţilor, pregătirea campaniei electorale şi câştigarea alegerilor locale. (…) Ceea ce m-a interesat pe mine a fost să depăşim ziua de vineri, şi am depăşit-o bine şi acum membrii noştri de partid, simpatizanţi, sunt reconectaţi la pregătirea campaniei electorale. (...) Până miercuri sunt patru, cinci zile în care adrenalina scade şi vom avea o discuţie aşezată şi despre acest subiect" a declarat Dragnea.

Întrebat dacă au fost colegi care au cerut excluderea lui Valeriu Zgonea din partid, liderul PSD a spus că i-a rugat pe social-democraţii să se abţină de la comentarii publice pe această temă.

„Eu i-am rugat pe colegii mei să încerce foarte mult să se abţină să mai iasă în spaţiul public cu astfel de discuţii pentru că, din nefericire pentru toţi românii, am avea despre ce să discutăm: despre neperformanţa din ce în ce mai evidentă a actualului guvern, despre faptul că de abia acum premierul Cioloş a cerut demisia ministrului Fondurilor Europene, în condiţiile în care suntem deja în aprilie şi România riscă să piardă foarte mulţi bani. (...) I-am rugat să se abţină, ce avem de discutat, discutăm în partid. Am văzut vineri domnul Zgonea se gândeşte până luni, astăzi face invitaţii pentru a i se retrage sprijinul politic. Eu nu intenţionez să fac lucrul acesta pentru că vreau ca în aceste două zile toţi să se reconecteze la campanie. Vom vedea miercuri. Avem alte priorităţi. Să discutăm despre ofertele candidaţilor noştri. Atunci o să am o reacţie în funcţie de ce zic colegii", a mai spus preşedintele PSD.

Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a precizat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că se va supune deciziei Comitetului Executiv care va avea loc miercuri, reafirmând că nu a venit cu funcţiile de acasă, ci a fost ales de colegii săi.

Potrivit unor surse, la Comitetul Executiv se va cere excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea. Preşedintele executiv al PSD este cel care i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, ca urmare a deciziei definitive privind condamnarea sa, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului.

 

 

 

Citește și: