Sorina Ionaşc
Eliana Radulescu - Mediafax
3696 vizualizări 10 feb 2015

Senatorul Varujan Vosganian poate fi urmărit penal, în cazul Romgaz-Interagro, după ce comisia juridică a avizat favorabil solicitarea procurorilor.

Liberalul a declarat, marţi, înainte de audiere, că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă.

"Scopul prezenţei mele aici este să prezint colegilor mei câteva elemente. Cel dintâi, să reinterez faptul că decizia pe care am luat-o, în 2008, de a sprijini industria chimică şi agricultura românească a fost o decizie corectă, lucru care la vremea respectivă a fost susţinut de Guvern şi a fost, în acelaşi timp, confirmat de realităţile economice. Asupra acestui lucru, Senatul s-a pronunţat în octombrie 2013, socotind că ceea ce am făcut a fost rezultatul atribuţiilor mele de ministru şi răspunderea era pur politică şi nicidecum penală", a susţinut senatorul.

El a arătat că le va spune colegilor din Comisia juridică că această nouă sesizare nu se bazează pe legalitate. "Conform Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, această solicitare nu are temei legal şi ea ar trebui respinsă", a spus el.

Întrebat dacă votul poate fi "schimbat", acesta şi-a declarat speranţa că prezenţa sa la comisie va convinge în legătură cu temeinicia argumentelor mele.

"Eu nu pot să anticipez rezultatul votului lor, doar să reamintesc că, în 2013, Comisia juridică a respins solicitarea Parchetului, iar Senatul, cu o majoritate copleşitoare, a luat act şi a acceptat pledoaria în sensul nevinovăţiei mele. Aşadar, e vorba de o hotărâre definitivă a Senatului şi, fără indicii noi, ea nu poate repusă în discuţie fără a fi o agresiune la adresa statului de drept, a echilibrului puterilor în stat şi la adresa drepturilor mele de cetăţean al acestei ţări", a completat senatorul liberal.

Amintim că pe 7 octombrie 2013, procurorii DIICOT au cerut începerea urmăririi penale în lui Vosganian, tot în dosarul Romgaz-Interagro, tot alături de Adriean Videanu, atunci fiind acuzat de subminarea economiei naţionale. Avizul comisiei juridice de atunci nu a fost nici în favoarea, nici împotriva solicitării procurorilor, după cum susţine senatorul PNL, ci a fost votat la un scor strâns: 5-5. Concret, comisia juridică nu a făcut nicio recomandare plenului în privinţa votului, lăsându-i pe senatori să voteze după propria conştiinţă. În plus, la momentul respectiv, Vosganian a avut la dispoziţie trei săptămâni pentru a se apăra.

"Este pentru prima dată când unui senator i se acordă trei săptămâni pentru a-şi organiza apărarea. Senatul nu este un detaliu procedural, ci face parte din procedură. În mod greşit se crede că Senatul dă doar un aviz şi dacă e negativ împiedică actul justiţiei. Am pledat pentru faptul că tot ce am întreprins în 2008-2009 era responsabilitatea mea de ministru, care este obligat să rezolve problemele sociale şi să slujească interesul de ansamblu al economiei. Am socotit că acest referat, care e un fel de rechizitoriu, este un gest de dispreţ la adresa Senatului, care nu e un ghişeu care dă avize, este un for de decizie", a declarat Vosganian, la finalul şedinţei comisiei juridice din 2013.

Acum, întrebat dacă există probe noi în cazul său, în care procurorii au schimbat fapta de subminare a economiei naţionale în abuz în serviciu, Vosganian a explicat că "în acest referat nu există nicio faptă nouă".

"Există încadrări noi, pentru că încadrările vechi nu mai erau conforme cu noul Cod penal, dar nu se poate da o începere de urmărire penală pe noi încadrări, ci pe noi fapte. Este un lucru prevăzut în legislaţia română. Deci o nouă cercetare se poate face pe fapte noi şi nu pe încadrări noi", a declarat liberalul.

Întrebat de ce nu merge să dea lămuriri dacă sunt probleme din partea procurorilor, el a răspuns: "Decizia Senatului este o parte a procedurii. În orice etapă a procedurii, dacă eşti nevinovat, îţi poţi dovedi nevinovăţia. Intrarea în procedura ulterioară, ignorând decizia Senatului, înseamnă, de fapt, ieşirea din viaţa publică, înseamnă o perioadă de mai mulţi ani în care va trebui să dovedeşti o nevinovăţie care este, altminteri, evident", a mai declarat senatorul.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Săptămână trecută, pe 3 februarie, comisia juridică a avizat favorabil solicitarea procurorilor în acest caz, însă preşedintele Senatului a spus că nu s-a respectat procedura pentru că Varujan Vosganian nu a fost audiat în cadrul comisiei.

Citește și: