Sorin Bogdan
Departamentul Politic
15296 vizualizări 18 iul 2018

După întâlnirea din sediul din Modrogan al PNL (fost sediu central al PDL), Vasile Blaga a confirmat că liberalii îl vor susţine pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte al ţării, dar că în partid sunt multe lucruri de corectat, în special privind comunicarea dintre aripa vechiului PDL şi cea a vechiului PNL.

"Am dorit să avem o şedinţă fără ordine de zi, pentru că am dus împreună foarte multe bătălii şi majoritatea care nu erau în concediu au venit la întâlnire. Ne interesează partidul, parcursul lui, câştigarea alegerilor prezidenţiale, pentru că vedeţi cum se comportă PSD, ca un partid stat. Deci ce ar face dacă ar obţine preşedinţia? Deci dorim cu toţii un partid puternic, îl vom susţine pe preşedinte pentru un al doilea mandat. Sunt multe lucruri de corectat", a afirmat fostul lider liberal, Vasile Blaga.

El a precizat că nu are nevoie de vreo funcţie de conducere pentru a avea un cuvânt de spus în PNL

"Vă spuneam de multe ori şi vă spun şi acum: în curtea asta sunt de 28 de ani. Eu nu am obţinut puncte dând pe surse. Tot ce am spus, am spus colegilor,” a afirmat Blaga. ”Eu nu mai doresc să fiu preşedinte al PNL niciodată. Cu tot ceea ce am făcut, am ajutat. Nu m-aţi văzut că am aruncat cu săgeţi în stânga în dreapta. Nu-mi trebuie nicio funcţie ca să am un rol în partid. Din moment ce au venit atâţia colegi, înseamnă că nu am nevoie de funcţii în partid pentru a avea un rol." 

Vasile Blaga

Vasile Blaga a preferat să discute cu foştii PDL-işti fără Ludovic Orban.

”Dacă ar fi intrat înăuntru nu aş fi avut nicio problemă, nici eu, nici colegii mei,” explică Blaga. ”A fost o discuţie pur şi simplu între noi, membrii PNL, unii dintre ei fără nicio funcţie în partid, care de un an şi jumătate nu s-au întâlnit. (...) Nu m-am certat niciodată cu Ludovic Orban."

Totuşi, Blaga admite că sunt încă probleme de comunicare între liberalii proveniţi din PDL şi cei din vechiul PNL şi admite că revenirea lui Crin Antonescu alături de PNL ar fi benefică. "Este punctul lui de vedere. Cred că ar fi un câştig, dar nu ştiu ce va face," spune Blaga.

Înaintea întâlnirii, surse politice declarau pentru Mediafax că Vasile Blaga şi-a chemat foştii PDL-işi pentru a-i convinge să-l susţină în continuare pe Ludovic Orban la conducerea partidului. De partea acestuia sunt filialele din Ardeal şi o parte din organizaţiile din Moldova, ai căror lideri au venit la întrunire. Ei doresc ca locurile pe lista candidaţilor la europerlamentare să fie împărţite egal între oameni proveniţi din vechiul PDL şi vechiul PNL. 

Preşedintele PNL Ludovic Orban ştia de întâlnirea din această după-amiază, însă i-a lăsat pe foştii PDL-işti să-şi rememoreze liniştiţi momente din istoria partidului. 

"A fost o discuţie pe care a vrut să o aibă domnul Blaga, care să ne aducem aminte că domnul Blaga a avut de suferit doi ani de zile, este un om care în momentul în care a început urmărirea penală împotriva sa – ca şi în cazul meu – s-a retras din funcţia de co-preşedinte, nu a mai candidat la Parlament, a făcut un pas în lateral, iar astăzi este achitat şi probabil a vrut să aibă o discuţie cu colegii săi mai apropiaţi,” a explicat Orban. ”O chestiune, pe care încă o dată o repet, am fost informat, am fost de acord şi orice fel de discuţie are loc în sediul partidului între colegi, membri ai PNL, este binevenită." 

El nu crede că astfel de întâlniri se vor repeta şi nu a cerut să participe nici la cea de astăzi. 

"Am discutat cu fiecare individual. Nici nu a fost vorba să particip eu în vreun fel la această discuţie în care probabil au avut şi chestiuni care ţin de istoria lor, de ceea ce au făcut de-a lungul timpului împreună,” susţine Orban. ”Nu mi s-a solicitat prezenţa şi nu am solicitat eu să fiu prezent la această întâlnire. Pe de altă parte, vă repet, am discutat cu toţi." 

Ludovic Orban nu a vrut să comenteze nici discuţia cu Crin Antonescu de săptămâna trecută, însă a precizat că fostul preşedinte PNL nu are nevoie de o invitaţie specială pentru a se implica mai mult în viaţa politică.

"Nu o să vă dezvălui ceea ce discut cu un vechi prieten în discuţii între patru ochi. Dacă are ceva de spus domnul Antonescu, spune domnul Antonescu. În ceea ce mă priveşte îl cunosc pe domnul Antonescu de o bună bucată de vreme, am fost alături în majoritatea bătăliilor şi ca atare, este un om cu care îmi face plăcere să vorbesc,” precizează Orban. ”Nu i-am cerut (să se implice în viaţa PNL n.r) pentru că ştiu că domnul Antonescu de fiecare dată se implică atât cât doreşte domnia sa şi cum simte că poate să fie util PNL. Nu are nevoie domnul Antonescu de invitaţii speciale, dacă domnul Antonescu simte nevoia de a face ceva, face." 

Pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare, personaje care părăsiseră, din diverse motive, scena politică dau semne că ar dori să revină în ”politica mare”. În urmă cu trei săptămâni, fostul lider UNPR Gabriel Oprea a anunţat că îşi reactivează formaţiunea pentru a participa la europarlamentare şi a avea un cuvânt de spus la prezidenţiale. Retras din politică în urmă cu doi ani, după ce Parchetul a început urmărirea penală împotriva sa pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, Oprea a dat de înţeles că, dacă Dragnea, deja condamnat - e drept, încă nedefinitiv - într-un dosar penal, îşi vede mai departe de coordonarea PSD şi a Camerei Deputaţilor, el de ce ar mai ţine cont de onoare în politică.

Săptămâna trecută, jurnaliştii au aflat că preşedintele PNL Ludovic Orban s-ar fi întâlnit cu foştii lideri liberali Vasile Blaga şi Crin Antonescu. Surse politice au relatat pentru Mediafax că Orban le-ar fi propus celor doi să candideze la alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai a anului viitor. Practic, o primă variantă a listei PNL pentru europarlamentare i-ar avea în frunte pe Orban, Blaga şi Antonescu, alături de Sigfried Mureşan, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda, Adina Vălean (soţia lui Crin Antonescu - n.r.), Mircea Hava şi Ilie Bolojan.

Ludovic Orban şi Crin Antonescu

Ludovic Orban a confirmat pentru Mediafax întâlnirea, dar a refuzat să dea detalii despre subiectul discuţiilor. "Nu am ce să comentez dintr-o întâlnire pe care am avut-o cu doi colegi importanţi în partid. Nu am obiceiul să dezvălui conţinutul discuţiilor private". Orban nu a dorit să confirme nici dacă va candida la europarlamentare: "Nu am luat nicio decizie pe tema asta. Dacă voi lua o decizie, o s-o fac publică".

Vasile Blaga a fost la fel de laconic: "Alegerile europarlamentare vor fi anul viitor. Mai e până atunci. Mai e mult până departe."

Şi Crin Antonescu a confirmat întâlnirea, dar susţine că nu ar fi discutat despre europarlamentare. "Nu am avut un asemenea subiect. Da, ne-am întâlnit,” recunoaşte Antonescu. ”A trecut şi domnul Blaga. Ne-am salutat. Dar, repet nu am avut un asemenea subiect. Oricum e foarte devreme pentru un asemenea subiect. Mai e aproape un an.” El nu a dorit să comenteze nici măcar candidatura soţiei sale, Adina Vălean, pentru un al doilea mandat de europarlamentar. ”Probabil că da (va candida, n.r.). Adică eu aşa găsesc că ar fi normal. Dar vă spun că nu am discutat nici noi. Deocamdată mai e timp. E în 2019."

Vasile Blaga a demisionat din conducerea PNL în 2016, după ce a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. DNA l-a acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la un om de afaceri căruia i-ar fi facilitat contracte prin licitaţii trucate. Banii erau destinaţi finanţării PDL, al cărui secretar general era Blaga în acel moment. În octombrie 2017, Blaga a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în acest dosar, dar sentinţa nu e definitivă. 

Crin Antonescu

Crin Antonescu s-a retras din politică în 2014, după eşecul USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu şi a deschis culoarul pentru ca Iohannis să intre în cursa pentru alegerile prezidenţiale pe care le-a câştigat. In ultimii 4 ani a mai apărut de foarte puţine ori înatenţia opiniei publice. Nu a participat la ultimul Congres PNL din 2017, dar considera atunci că Ludovic Orban nu e omul potrivit pentru a conduce partidul.

În prezent, situaţia pare să se fi schimbat. Surse din interiorul PNL dezvăluie pentru Mediafax că Ludovic Orban i-a invitat pe Blaga şi Antonescu pe listele la europarlamentare pentru a încerca să calmeze spiritele în partid şi a-şi asigura susţinerea ”vechii gărzi” din PNL şi fostul PDL. 

Liberalii au convocat un Consiliu Naţional pe 4 august, în care Ludovic Orban vrea schimbarea statutului partidului, pentru a putea schimba mai uşor preşedinţii de filiale şi cere excluderea din PNL a lui Viorel Cataramă. La rândul său, alături de mai mulţi lideri liberali, Cataramă ar dori convocarea unui Congres al partidului, în care să-i ia locul lui Orban. 

Printre liberalii nemulţumiţi de actualul preşedinte se numără Anca Boagiu, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Falcă, Marcel Vela, Hubert Thuma, Tinel Gheorghe şi Cristian Buşoi. La ultima şedinţă a Biroului Politic Naţional, Orban i-a acuzat că, în loc să lupte cu PSD, subminează partidul din interior. 

 

Citește și: