6597 vizualizări 29 mai 2014

Vasile Blaga îl reevaluează pe Crin Antonescu şi susţine că are „încredere totală în PNL”, alături de care PDL pregăteşte o nouă structură de dreapta al cărui prim test vor fi alegerile prezidenţiale. Deocamdată, numele celui care va intra în cursa pentru Cotroceni nu este stabilit, urmând ca acesta să fie desemnat după o evaluare sociologică a profilului candidatului, însă un lucru este clar: dacă un partid are prezidenţiabilul, celălalt va avea premierul. 

„Ar fi foarte bine dacă în a doua parte a lui iulie să ştim care e candidatul la preşedinţie”, a declarat Blaga, la GÂNDUL LIVE, comentând că PDL nu are în acest moment motive să renunţ la candidatura lui Cătălin Predoiu. „Dacă ar candida la prezidenţiale Predoiu sau Iohannis, l-aş vota pe oricare dintre ei”, a nuanţat însă el. Cât îl priveşte pe Crin Antonescu, „nu ştiu dacă va dori să candideze”, a spus Blaga, care acum nu mai este atât de critic la adresa liderului PNL pe care l-a acuzat, în trecut, că a fost artizanul suspendării lui Traian Băsescu pe care a calificat-o, la vremea respectivă drept o lovitură de stat”.

„Această alianţă nu este despre mine şi Crin Antonescu, nu este nici măcar împotriva PSD, este o alianţă pentru România. Nu am renunţat la niciuna dintre aprecierile pe care le-am făcut la adresa lui Antonescu, dar ne uităm înainte. Oricare om se poate schimba. Fiecare ne schimbăm în viaţă”, a susţinut democrat-liberalul.

Oricum, dacă liberalii vor avea prezidenţiabilul, premierul va fi de la PDL. Întrebat dacă se simte pregătit pentru această funcţie Blaga a răspuns: „Pregătit sunt. Cred că am experienţa politică, administrativă, am fost membru în atâtea guverne, şi pe zone diferite, sigur, legate de administraţie. Dar nu voi da niciun nume”. De altfel, şeful democrat-liberalilor a insistat că în acest moment în negocierile cu PNL nu se discută pe nume, find vorba despre principii şi o strategie pe termen mediu şi lung.

„Nu aş vota niciodată pentru Udrea la prezidenţiale”

În această strategie, Vasile Blaga exclude însă vreo colaborare cu Elena Udrea. „Nu văd posibilă o astfel de colaborare, nu cred că şi-o va dori nici domnia sa", a spus el precizând că, dacă foşti colegi care au plecat la PMP vor să se întoarcă, o pot face.

„Eu trec peste orice orgolii, în ceea ce mă priveşte, dar nu pot trece peste cei care atacă nemeritat acest partid, cei care s-au bucurat la un moment dat de susţinerea acestui partid", a spus Blaga referindu-se la Elena Udrea.

Întrebat dacă ar vota pentru aceasta în cazul în care s-ar ajunge în cursa prezidenţială, liderul PDL a răspuns:  "Niciodată (...) Pentru că o cunosc prea bine, am fost colegi de Guvern, am fost colegi de partid, şi mai ales i-am văzut modul de comportare şi în această campanie electorală. Nu are profilul de preşedinte".

”Păi, ce era PMP fără Traian Băsescu? Nimic”

Pe de altă parte, şeful PDL a susţinut că implicarea lui Traian Băsescu în campania pentru prezidenţiale, prin perpetuarea conflictului cu Victor Ponta, nu ar face decât să-i ”facă jocul” premierului şi nu ar ajuta cu nimic proiectul noului partid de dreapta cu candidat unic. Blaga a fost întrebat dacă Traian Băsescu mai degrabă a ajutat PMP la europarlamentare sau l-a ţinut pe loc.

”Păi ce era PMP fără Traian Băsescu? Nimic”, a replicat liderul PDL. Preşedintele PDL a fost întrebat dacă implicarea lui Traian Băsescu pentru noul partid sau alianţă dintre PNL şi PDL ar ajuta sau ar ţine pe loc acest proiect.

”Orice vot venit din partea oricui, cu atât mai mult din partea preşedintelui, evident că ar ajuta acest partid. Dar, perpetuarea unei dezbateri publice care să confişte viaţa publică, piaţa publică, cum a fost cea din campania electorală pentru europarlamentare, dintre preşedinte şi premier, pe care premierul şi-a dorit-o cu sufletul la gură, nu ar ajuta cu nimic”, a răspuns Blaga.

El a menţionat că Băsescu ”i-ar face jocul lui Victor Ponta” dacă s-ar implica în campania prezidenţială într-un conflict cu premierul.

Citește și: