Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
Clarice DINU
58448 vizualizări 3 iul 2012

Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost revocaţi astăzi din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor. De asemenea, Gheorghe Iancu a fost înlocuit din funcţia de avocat al Poporului. Funcţiile eliberate de PDL au fost preluate de Crin Antonescu(PNL), la Senat, şi Valeriu Zgonea(PSD), la Camera Deputaţilor. Interimar la instituţia Avocatului Poporului a fost desemnat fostul deputat PSD, Valeriu Zgonea.

Poziţiile cheie în stat, cucerite astăzi de noua putere, fac parte dintr-un plan al cărui scop final este suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. 

Pasul 1 USL a schimbat Avocatului Poporului. Motivul susţinut de pesedistul Ilie Sârbu: "El mereu contesta ceea ce făceam noi, dar nu contesta şi ceea ce făcea preşedintele Băsescu"

Pasul 2 îl reprezintă revocarea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase.

Pasul 3 l-ar reprezenta schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale, USL fiind nemulţumită de faptul că săptămâna trecută Curtea a decis ca preşedintele Băsescu să meargă la Consiliul European şi că legea uninominalului a fost declarată neconstituţională.

Pasul 4 l-ar reprezenta prezentarea documentelor de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu.

PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională deciziile luate astăzi în Parlament. "Este o lovitură de stat", a spus Vasile Blaga. "Am fost înlocuită pentru o şedinţă pe care nu am condus-o", a explicat Roberta Anastase.

Nici Preşedintele Traian Băsescu nu a rămas indiferent la mutările USL. El a apreciat că deciziile impuse de majoritatea parlamentară sunt similare mineriadei din iunie 1990 şi a cerut ca instituţiile statului să nu mai fie atacate.

gândul a transmis LIVE desfăşurarea ostilităţilor


UPDATE 22:52 Valeriu Zgonea a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor cu 161 de voturi "pentru".

UPDATE 22:46 Votul pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor s-a încheiat.

UPDATE 22:45 Roberta Anastase a reclamat că a fost înlocuită din funcţie pentru o şedinţă pe care nu a condus-o şi a anunţat că va ataca decizia la Curtea Constituţională.

UPDATE 22:30 A început votul pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor.

UPDATE 22:27 Deputatul PSD Valeriu Zgonea este singurul candidat la şefia Camerei Deputaţilor.

UPDATE 22:21 Roberta Anastase a fost revocată din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 160 de voturi "pentru".

UPDATE 22:15 S-a încheiat votul pentru revocarea Robertei Anastase.

UPDATE 21:59 A început votul pentru revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

UPDATE 21:54 Cum vede presa internaţională ce se întâmplă la Bucureşti:

UPDATE 21:51 Deputatul PSD Valeriu Zgonea, pe care USL îl susţine pentru preluarea şefiei Camerei a declarat: "Am respectat toate procedurile parlamentare pentru convocarea sesiunii extraordinare, Roberta Anastase a refuzat să trimită la Monitorul Oficial, spunându-ne că ea nu poate face aşa ceva"

UPDATE 21:45 Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a declarat că se propune revocarea Robertei Anastase pentru "o faptă inexistentă". "S-a propus o sancţiune pentru o faptă inexistentă. Şedinta din 27 septembrie a fost la un capăt la altul de subsemnatul, şi nu de către preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Nu o puteţi sancţiona pentru o faptă care nu există"

UPDATE 21:27 Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că Uniunea respinge acuzaţiile preşedintelui că ar ataca instituţiile statului. "În cazul preşedintelui Blaga, colegii noştri au fost în plenul Senatului şi nu au votat. La Avocatul Poporului ne-am abţinut de la vot. În cazul Anastase, colegul nostru nu a fost la şedinţa Comisiei juridice. Noi nu facem parte din majoritate aşa cum a spus domnul preşedinte", a spus Kelemen.

UPDATE 21:25 Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, l-a avertizat pe preşedintele Traian Băsescu să înceteze imediat cu ameninţările la adresa Guvernului şi cu intervenţiile "abuzive şi neconstituţionale" în activitatea Parlamentului, adăugând că declaraţia acestuia este una iresponsabilă.

UPDATE 21:20 Şedinţa Camerei Deputaţilor în care se discută revocarea Robertei Anastase a început.

UPDATE 20:56 Vasile Blaga a declarat că  jocul USL e ca "mâine să ia atribuţiile Curţii Constituţionale" de aceea hotările de astăzi nu au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial.. "Domnul Chelaru ţine hotărârile de revocare a mea şi de numire a lui Antonescu. Şi-a arogat pe nemerit funcţia de preşedinte al Senatului"

UPDATE 20:52 Crin Antonescu  a susţinut, în replică la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, că parlamentul a înlăturat astăzi obstacole în calea  funcţionării instituţiilor statului. "Îi spun preşedintelui că nu ne intimidează, că nu ne temem", a spus el,

UPDATE 20:47 Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat în unanimitate revocarea Robertei Anastase din funcţie.

UPDATE 20:25 Parlamentarii PDL s-au retras din Comisia juridică.

UPDATE 20:23 Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat, în timpul şedinţei Conmisiei juridice, că "suntem în faţa unei execuţii politice. Nu vom fi părtaşi la aşa ceva. Până  şi în statele totalitare era un simulacru de proces".

UPDATE 20:15 Roberta Anastase a cerut Comisiei juridice să amâne şedinţa în care se discută despre revocarea sa din funcţie. Solicitarea a fost respinsă.

UPDATE 20:11 Vasile Blaga a anunţat că a transmis o contestaţie la Curtea Constituţională după revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului.

UPDATE 20.00 EDIŢIE SPECIALĂ GÂNDUL LIVE. Cristian Tudor Popescu şi Claudiu Pândaru comentează evenimentele zilei de astăzi şi discursul preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 19:51 Comisia juridică a Camerei Deputaţilor discută, de mai bine de o oră, cererea USL de revocare din funcţie a Robertei Anastase.

UPDATE 19:32 Încă o reacţie de la Bruxelles.

UPDATE 19:29 Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, la ora 20.30.

UPDATE 19:04 USL vrea să discute în şedinţa Camerei Deputaţilor revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al acestui for. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut o pauză de 10 minute.

UPDATE 18:53 Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţia de Avocatul Poporului, cu 236 de voturi "pentru". În locul său a fost instalat Valer Dorneanu, cu 236 de voturi "pentru".

UPDATE 18:45 Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost reluată. Parlamentul urmează să se pronunţe asupra solicitării USL de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

UPDATE 18:19 Deputaţii se strâng pentru a vota revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei.

UPDATE 18:15 Crin Antonescu a declarat că nu el va fi cel care va conduce şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului, întrucât oficial nu este încă preşedinte al Senatului, decizia nefiind publicată încă în Monitorul Oficial. "Biroul Permanent al Senatului l-a delegat pe domnul vicepreşedinte Chelaru", a spus Antonescu. El susţine că expresiile folosite de liderii Opoziţiei, precum lovitură de stat, "nu fac deloc bine României".

UPDATE 18:05 Crin Antonescu a fost ales preşedinte al Senatului, cu 73 de voturi "pentru".

UPDATE 17:55

UPDATE 17:45 Grupul PNL l-a propus la şefia Senatului pe Crin Antonescu. De altfel, Crin Antonescu este singurul candidat.

UPDATE 17:42 Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere.

UPDATE 17:36 Lui Alexandru Pereş i s-a permis să continue. El a amintit de cererea PDL de revocare a lui Mircea Geoană, în urmă cu 2 ani. "Toate motivele erau bine argumentate. Această solicitare era semnată de 50 de senatori, dintre care 16 senatori care nu mai sunt la noi şi acum cer revocarea lui Vasile Blaga. PDL a acceptat să suspende demersurile ţinând cont de deciziile Curţii Constituţionale. Cererea USL este lipsită de temei", a spus Pereş.

UPDATE 17:35 Gyorgy Frunda(UDMR) : "Este un moment foarte trist al Senatului. Nu-mi amintesc ca în Senat să se fi tăiat microfonul cuiva. Avem voie să stabilim o limită de timp. Nu este acceptabil ca cineva să tragă de timp"

UPDATE17:32  "În urmă cu 66 de ani, o lună şi 3 zile, Ion Antonescu era executat de regimul sovietic, acum cetăţeanul Crin Antonescu sub regimul Ponta cere executarea instituţiilor democratice ale României", a spus Alexandru Pereş, moment în care Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul. Pereş  a continuat însă să vorbească de la tribună.

UPDATE 17:30 Senatorul PDL Alexandru Pereş i-a spus lui Ioan Chelaru că este "un preşedinte de şedinţă ilegal".

UPDATE 17:25 Senatorul PSD Toni Greblă prezintă cererea de revocare a lui Vasile Blaga.

UPDATE 17:22 Ioan Chelaru a anunţat că pe ordinea de zi sunt două puncte: revocarea preşedintelui Senatului şi numirea unui nou şef al Camerei superioare.

UPDATE 17:21 Din cei 124 de senatori, 71 şi-au înregistrat prezenţa. Cvorumul este de 63.

UPDATE 17:20 Şedinţa Senatului a început. Este condusă de vicepreşedintele Ioan Chelaru(PSD)

UPDATE 17:08 Senatorii USL s-au stâns în sala de plen.

UPDATE 17:00 Liderii USL din Biroul Permanent al Senatului au decis să pună pe ordinea de zi a Senatului revocarea lui Blaga, deşi preşedintele Senatului nu a recunoscut legalitatea întrunirii a acestei şedinţe şi nici convocarea sesiunii extraordinare pe tema revocării sale.

UPDATE 16:55 Şedinţa Senatului s-a suspendat, după ce USL a incercat să introducă pe ordinea de zi revocarea lui Blaga, însă nu a reuşit.

UPDATE 16:44 Şedinţa Senatului a început.

UPDATE 16:24 Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein îşi exprimă îngrijorarea personală, dar şi a guvernului SUA, în ce priveşte „ameninţările asupra instituţiilor şi mai ales asupra instanţelor”.

UPDATE 16:11 "Dacă vor merge mai departe pentru revocarea noastră, vom ataca la CCR. Nu cred ca o să ajungem într-o astfel de situaţie, să nu se respecte decizia CCR. Statul asta trebuie să funcţioneze până la urmă, că altfel ne decredibilizam total. Oricum, suntem pe calea asta", a spus Vasile Blaga.

UPDATE 16:10 Lucrările plenului comun au fost suspendate pentru două ore.

UPDATE 16:09 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că nu au fost îndeplinite condiţiile formale pentru convocarea şedinţei BP, care a stabilit şedinţă de plen pentru revocarea sa din funcţie, el arătând totodată că va face plângere penală pe numele vicepreşedintelui Ioan Chelaru.

UPDATE 16:05 În Monitorul Oficial a fost publicată decizia de convocare a Senatului în sesiune extraordinară pentru revocarea lui Vasile Blaga, Documentul poartă semnătura pesedistului Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului. Potrivit Constituţiei şi regulamentului Senatului, convocarea în sesiune extaordinară o face preşedintele Senatului.

UPDATE 15:44 Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că Victor Ponta şi USL "se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice", "dau o lovitură de stat", înlocuind legea cu "propriile pofte tiranice".

UPDATE 15:38 Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a declarat, în plenul reunit, că PDL va ataca la Curtea Constituţională numirea interimară la Avocatul Poporului a lui Valer Dorneanu, precizând că numirea nu este constituţională.

UPDATE 15:21

Citeşte şi Febra varanului nebun


UPDATE 14:56 Parlamentarii au luat o pauză de consultări de o oră, la propunerea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader.

UPDATE 14:30 Parlamentarii discută acum despre revocarea Avocatului Poporului. Deputatul PSD Florin Iordache prezintă motivele cererii de revocare.

UPDATE 14:16 Judecătorii constituţionali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei, încălcându-se dispoziţiile contituţionale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili.

UPDATE 14:06 Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a declarat că Biroul Permanent al Senatului a fost convocat de majoritatea USL care a depus o cerere de revocare a lui Blaga. Acest document a fost trimis spre publicare Monitorului Oficial, iar după ce va apărea, va fi convocat un nou Birou Permanent, iar apoi o şedinţă de plen în care să se voteze cererea de revocare.

UPDATE 14:03 Vasile Blaga a declarat că este singurul care, în calitate de şef al Senatului, poate convoca şedinţa Biroului Permanent, iar el nu a făcut-o. "Este lovitură de stat", a comentat Blaga, adăugând că orice hotărâre va fi luată va fi atacată la CCR.

UPDATE 13:55 Senatorii USL din Biroul Permanent au decis convocarea unei şedinţe, la ora 17.00, cu un singur punct pe ordinea de zi: revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.

UPDATE 13:42 USL a pregătit cererea de revocare a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, invocând gravele încălcări ale regulamentului de către aceasta.

UPDATE 13:28 Revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a lui Gheorghe Iancu va fi supusă dezbaterii şi votului plenului la ora 14.00.

UPDATE 13:13 Liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că Ponta a făcut foarte bine că a mers la Bruxelles, "reprezentând România cu competenţă şi responsabilitate"

UPDATE 13:10 Vasile Blaga i-a cerut demisia premierului Ponta.

UPDATE 13:05 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a încălcat grav Constituţia când a decis să plece la Bruxelles, criticând şi demersul USL de a opera schimbări la nivelul instituţiilor statutului. "Aţi deschis calea spre anarhie. V-am auzit minţindu-i pe români că Parlamentul este mai important decât CCR. Parlamentul nu v-a dat niciun mandat. Este o sete de putere nemăsurată. E momentul să vă opriţi acum când se mai poate", a spus Blaga.

UPDATE 13:04 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că ceea ce a făcut USL de când a venit la guvernare arată "intenţia de suspendare a democraţiei şi a statului de drept"

UPDATE 13:02 Victor Ponta şi-a încheiat discursul din parlament. Urmează dezbaterile pe tema documentului.

UPDATE 12:44 Premierul Victor Ponta şi-a început discursul în parlament. Senatorii şi deputaţii PDL nu participă, reclamând că mai mulţi cetăţeni care doreau să participe la şedinţă au fost împiedicaţi de USL să o facă. La discursul premierului participă aproximativ 160 de parlamentari.

UPDATE 12:38 Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, pedelistul Daniel Buda, a declarat după votul privind revocarea Avocatului Poporului că "asistăm astăzi la o lovitură de stat".

UPDATE 12:36 Comisiile juridice ale Senatului şi Camei Deputaţilor au dat avizul pentru revocarea Avocatului Poporului, cu 14 voturi "pentru", 2 "împotrivă", şi 3 abţineri

UPDATE 12:05 PDL a cerut o pauză de consultări de 30 de minute.

UPDATE 12:00 Claudiu Săftoiu a fost validat ca preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, de către Parlament, cu 265 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă". De asemenea, Ovidiu Miculescu a fost validat ca preşedinte - director general al Radioului Public cu 235 de voturi "pentru".

UPDATE 11:51 Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a comentat intenţia USL de a-l revoca din funcţie afirmând despre aceasta că este "un atac pe la spate", surprinzător şi de neînţeles în condiţiile în care el consideră că nu a încălcat "Constituţia şi legile".

UPDATE 11:35 Premierul Victor Ponta a refuzat să facă vreun comentariu referitor la schimbările pe care USL le pregăteşte. "Sunt prim-ministru, vorbesc despre ce face guvernul". Întrebat dacă guvernul va modifica prin ordonanţă legea CCR, Ponta a negat acest lucru.

UPDATE 11:32 USL are în plan adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea legii Curţii Constituţionale în sensul modificării modalităţii de revocare a judecătorilor. Un astfel de demers nu ar putea fi contestat la CCr decât de Avocatul Poporului, aceasta fiind şi miza cererii de înlocuire a acestuia.

UPDATE 11.03 Liberalul Relu Fenechiu a declarat că demersul USL are în vedere spargerea "zidului instituţional" din jurul şefului statului. "Marea problemă în România este că Traian Băsescu s-a înconjurat de un zid instituţional care îi permite să facă orice. Singura soluţie este ca aceste instituţii să fie schimbate. Obiectivul nostru este să ajungem cât mai repede la alegeri", a spus el.

UPDATE 10.56 USL ia în calcul ca, după o eventuală schimbare a lui Vasile Blaga, şefia Senatului să fie preluată de Crin Antonescu. Acesta ar deveni preşedinte interimar în cazul unei suspendări a preşedintelui.

UPDATE 10.45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a spus despre iniţiativa USL că "este o procedură ciudată, în afara Constituţiei, drept care nu poate fi supusă la vot".

UPDATE 10.40 Victor Ponta şi Crin Antonescu au ajuns la Palatul Parlamentului. Întrebat dacă a depus cererea de revocare a Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga, Ponta a răspuns: "Eu sunt premier, am solicitat doar să mă adresez Parlamentului".

UPDATE 10.35 Liderul grupului parlamentar PDL, Mircea Toader, a explicat că democrat-liberalii au părăsit lucrările plenului "pentru că nu s-a respectat algoritmul politic", privind Consiliul de Administraţie al TVR. Toader a declarat că PDL se va întoarce în sala de plen pentru discursul lui Victor Ponta.

UPDATE 10.30 PDL a părăsit lucrările plenului. Vasile Blaga, înainte să plece din sală: "Să vedem dacă întrunesc cvorumul".

Citește și: