8 vizualizări 14 dec 2008

UDMR va acţiona în următorii patru ani de pe băncile opoziţiei. Formaţiunea condusă de Marko Bela a decis să nu participe la guvernare, de pe poziţia secundă, a secretarilor de stat, care i-a fost propusă de PD-L, astfel că, pentru prima dată din 1996, maghiarii nu se vor mai afla într-o coaliţie la putere. În aceste condiţii, UDMR se teme acum că oamenii pe care îi are în diferite funcţii de conducere la nivel central şi local să nu fie înlocuiţi pe criterii politice sau etnice. Mai mult, senatorul UDMR Verestoy Attila se teme că, după intrarea Uniunii în opoziţie, fondurile publice destinate judeţelor locuite preponderent de maghiari vor fi redirecţionate către alte zone, iar problemele acestei comunităţi vor fi neglijate. “Cât timp am fost la guvernare am reuşit să soluţionăm probleme lăsate de izbelişte zeci de ani - infrastructura din judeţele locuite de maghiari, alimentarea cu apă, construcţia de şcoli sau spitale. Mi-e teamă că acum banul public se va redirecţiona către alte zone”, a arătat Verestoy.

Marko, dezamăgit

După ce s-a declarat jignit, în calitate de reprezentant al comunităţii maghiare, de declaraţiile liderului PSD Mircea Geoană şi de poziţia social-democraţilor de a nu accepta UDMR la guvernare, Marko Bela s-a arătat dezamăgit, ieri, şi de democrat-liberali, care „nu au reuşit să se impună”. „Constat cu regret că PD-L nu a reuşit să-şi impună poziţia, să facă respectată înţelegerea pe care a avut-o cu noi. Îmi pare rău că PSD a reuşit să-şi impună poziţia de a exclude UDMR, nu ştim nici până în acest moment de ce”, a spus Marko, într-o conferinţă de presă extraordinară.

În opinia lui, Uniunea ar fi trebuit să fie văzută, de actualii parteneri – PSD şi PD-L - drept o formaţiune a minorităţii maghiare din România, cu peste 1.500.000 de persoane, şi, în nici un caz, ca un simplu partid de 7%. „Parcă ai zice – ce mai contează acel un milion şi jumătate?”, a protestat liderul Uniunii. În ciuda faptului că PD-L nu a reuşit să-şi respecte înţelegerea cu maghiarii şi a bătut palma cu PSD, udemeriştii susţin că se simt totuşi apropiaţi şi în continuare de democrat-liberali, plecând de la faptul că fac parte din aceeaşi „familie politică” – Partidul Popular European.

Marko, mândru

El a explicat că, în ciuda celor aproximativ şase procente obţinute la alegeri, UDMR nu ar fi acceptat decât funcţii de ministru în viitorul Guvern, pentru că nu doreşte să acţioneze de la „nivelul doi”, de pe poziţia secretarilor de stat. „Cu regret trebuie să spun că ideea că reprezentanţii UDMR ar putea fi numai executanţi, numai la nivelul doi în cadrul instituţiei guvernamentale, după ce am dovedit că putem fi parteneri egali şi că putem avea o contribuţie importantă la rezolvarea unor probleme de interes general, nu poate fi acceptată de noi. UDMR va fi în opoziţie în Parlamentul României”, a spus Marko Bela, adăugând că Uniunea nu-şi poate asuma un rol de executant al unor decizii care nu îi aparţin.

Marko, ameninţător

Preşedintele UDMR nu a ezitat să atingă, ieri, şi subiectul problemelor interetnice. Imediat ce a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va trece în opoziţie, el a vorbit despre anumite „tensiuni interetnice” şi despre „îngrădirea drepturilor minorităţilor”, teme inexistente în discursul lui Marko Bela atunci când se purtau negocierile pentru intrarea la guvernare de pe poziţii egale.

În acelaşi timp, el a anunţat că UDMR nu va vota Guvernul PSD-PD-L pentru că nu poate susţine partidul condus de Mircea Geoană. „Eu nu cred că putem vota PSD. Dacă ne daţi o soluţie prin care să nu votăm partea PSD, atunci putem discuta acest lucru, dar în acest moment eu nu cred că am putea vota. Dacă PSD îşi revizuieşte poziţia şi va veni cu altă opinie, atunci e o altă situaţie. Deocamdată eu nu văd cum am putea vota o entitate din care face parte şi o formaţiune, care în mod destul de nechibzuit şi destul de bizar ne respinge”, a spus Marko, în conferinţa de presă. În ceea ce priveşte susţinerea în Parlament a proiectelor propuse de un Guvern PSD-PD-L, el a precizat, la fel de tranşant: „Nu putem susţine necondiţionat această coaliţie guvernamentală”.

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

PSD şi PD-L au tranşat guvernul

Vicepreşedinţia CSAT şi vicepremierul puternic – poveşti de adormit PSD

Băsescu a ameninţat PD-L că nu mai candidează la prezidenţiale dacă Guvernul nu performează

Ion Iliescu: „Se va face un fel de fifty-fifty răspunderea celor două partide”

Geoană şi Boc au semnat Pactul - pentru România şi anexele secrete - pentru ei

Citește și: