Anca SIMINA
42862 vizualizări 12 mai 2014

Numărul doi în administraţia americană, vicepreşedintele Joe Biden, revine săptămâna viitoare în România în contextul crizei din Ucraina, dar şi al retragerii trupelor din Afganistan plănuită în cursul acestui an, prin baza de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit unor surse oficiale, Biden se va întâlni atât cu preşedintele Traian Băsescu cât şi cu premierul Victor Ponta.

"Au fost discuţii pentru organizarea unei întâlniri la nivel înalt între România şi Statele Unite ale Americii dinaintea crizei din Ucraina, dar evenimentele recente au accelerat această întrevedere", au arătat, pentru Mediafax, sursele citate, în cursul dimineţii.

Ulterior, venirea lui Biden aa fost confirmaată de Băsescu şi de Ponta, Preşedinţia avansând în final şi data oficială: 20-21 mai.

În aceeaşi perioadă ar urma să ajungă la Bucureşti şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmunssen, dar şi şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Concurs Băsescu - Ponta pentru relaţia cu Biden

Până la sosirea lui Joe Biden, preşedintele şi premierul şi-au disputat statutul de prim-interlocutor al acestuia.

"Da. Eu am făcut o invitaţie vicepreşedinteleui Joe Biden să viziteze România", a confirmat rapid, într-un interviu la Adevărul LIVE, şeful statului. Băsescu a evitat însă, iniţial, să avanseze public data convenită, invocând motive de securitate. În cursul serii, Administraţia Prezidenţială a anunţat oficial că „Traian Băsescu, l-a invitat pe vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, să efectueze o vizită în România, aceasta urmând să aibă loc în perioada 20 - 21 mai”.

Potrivit lui Băsescu, în aceeaaşi perioadă ar urma să vină în România şi şeful Pentagonului, Chuck Hagel. "Vine şi şeful Pentagonului. Doresc să îşi facă obligaţiile de partener strategic faţă de România", a adăugat şeful statului.

Dacă preşedintele a ieşit cu invitaţia, premierul a vorbit despre o conversaţie telefonică recentă în care Joe Biden i-ar fi cerut părerea înainte de a perfecta vizita.

De la Buzău, Victor Ponta s-a declarat convins că "e foarte bine că vine" vicepreşedintele Biden, fiind el însuţi cel care l-ar fi consiliat în acest sens. „Asta m-a şi întrebat la telefon: «Crezi că ar fi bine?» «Da», am zis, cred că ar fi f bine. Văd această vizită ca pe un semnal extrem de pozitiv şi de liniştitor pentru România în sensul că nu rămânem singuri dacă se întâmplă ceva", a spus premierul.

Ponta a anticipat inclusiv mesajul principal pe care oficialul american îl va da în cursul vizitei sale. „Pot să anticipez că mesajul cel mai important pe care îl va da la Bucureşti va fi cel legat de garantarea securităţii”, a adăugat premierul.

Pe 22 aprilie, Biden a fost în Ucraina pentru a arăta susţinerea Statelor Unite şi a discuta măsuri de îmbunătăţire a securităţii energetice.

Adjuncta CIA, la Cotroceni şi la Guvern

Vizita lui Biden este precedată de cea a lui Avril D. Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) cu care şi Băsescu şi Ponta s-au întâlnit astăzi.

Potrivit Preşedinţiei, Haines şi Băsescu au discutat la Cotroceni "despre situaţia din regiune, dar şi despre buna colaborare dintre serviciile de securitate din cele două ţări".

"Aspectele evoluţiei din regiune" au fost subiectul principal şi la întâlnirea pe care Avril D. Haines şi Victor Ponta au avut-o în biroul premierului, la Palatul Victoria, Guvernul menţionând în comunicatul de presă transmis ulterior "excelenta colaborare între serviciile de informaţii din România şi cele din SUA".

 

Citește și: