12 vizualizări 14 dec 2008

Un vicepremier cu puteri sporite şi preşedintele Senatului – numărul al doilea în CSAT sunt prezentate, de PSD, ca victorii în negocierile cu PD-L, deşi victoria este mai degrabă simbolică decât practică. Pentru ambele condiţii puse de către pesedişti şi în special de Mircea Geoană este nevoie de modificarea legilor de organizare şi funcţionare a celor două instituţii – Guvernul şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării -, la care democrat-liberalii au achiesat. Luate la bani mărunţi, condiţiile puse de PSD sunt practic imposibil de aplicat, chiar şi cu modificarea legilor respective. În ceea ce priveşte vicepremierul, pesediştii ar vrea ca el să contrasemneze toate actele Cabinetului şi să aibă în subordine Secretariatul General al Guvernului şi eventual coordonarea unor ministere.

Or, contrasemnarea actelor ar face ca, de fapt, Cabinetul să fie condus de doi prim-miniştri. Deciziile în Guvern se iau prin consens, iar premierul are drept de veto, chiar dacă acest lucru este nelegiferat. Ca vicepremierul pesedist să aibă putere, ar trebui să aibă şi el o astfel de atribuţie, or acest lucru ar submina practic autoritatea prim-ministrului. Acesta are dreptul constituţional să demită orice ministru, deci inclusiv pe vicepremier, ceea ce face ca, indiferent de modificările legislative, viceprim-ministrul să rămână, până la urmă, tot un simplu membru al Cabinetului.

Adjunctul lui Băsescu în Consiliul de Apărare – doar o funcţie simbolică

În ceea ce priveşte vicepreşedinţia CSAT pentru Mircea Geoană, în calitatea sa de şef al Senatului, şi ea este practic inutilă, fiind mai mult o funcţie simbolică a liderului pesedist. CSAT are şi acum un vicepreşedinte – pe primul ministru -, dar acest lucru nu i-a folosit la nimic lui Călin Popescu Tăriceanu. În plus, deciziile în CSAT se iau, conform legii, prin consens. Or, PSD şi-ar fi putut manifesta opoziţia faţă de vreo decizie a şefului statului prin miniştrii pe care i-ar fi avut, tot conform Legii CSAT, în Consiliu.

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

PSD şi PD-L au tranşat guvernul

Verestoy Attila, vocea opoziţiei: „Mi-e teamă că acum banul public se va redirecţiona către alte zone“

Băsescu a ameninţat PD-L că nu mai candidează la prezidenţiale dacă Guvernul nu performează

Ion Iliescu: „Se va face un fel de fifty-fifty răspunderea celor două partide”

Geoană şi Boc au semnat Pactul - pentru România şi anexele secrete - pentru ei

 

Citește și: