Alina Matis
9225 vizualizări 28 iun 2012

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, şeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va "retrage".

SURSA: El Pais

"Îmi voi asuma responsabilitatea, chiar dacă am fost acuzat pe criterii politice şi, de asemenea, punctul meu de vedere nu a fost ascultat", a declarat primul-ministru, care a subliniat că scandalul de plagiat a apărut ca urmare a disputei privind reprezentarea la Consiliul European din 28-29 iunie.

"Acest scandal a apărut în contextul conflictului cu preşedintele referitor la cine merge la Consiliul European", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a declarat pentru cotidianul spaniol că, în 1999, când şi-a început teza de doctorat, a respectat "toate normele existente la acel moment în România".

"Am cerut Comisiei de Etică aparţinând de Ministerul Educaţiei să verifice lucrarea şi sunt convins că se va demonstra că nu am plagiat. Din păcate, este vorba despre un atac politic din partea preşedintelui după ce mi-am cerut dreptul de a participa la reuniunea de la Bruxelles".

Gândul a comparat teza de doctorat a premierului cu cartea lui Dumitru Diaconu

La scurt timp după ce jurnalul ştiinţific Nature a publicat acuzaţiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, fără a oferi niciun document doveditor, gândul a comparat teza de doctorat a primului-ministru cu cartea profesorului Dumitru Diaconu, "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate".

În urma analizei în oglindă a celor două lucrări, gândul a observat că în teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părţi consistente din cartea profesorului Diaconu, care este citată doar la final, la secţiunea Bibliografie Selectivă. Majoritatea fragmentelor sunt luate ad litteram, dar, în alte situaţii, Victor Ponta a operat corecturi minore (de litere, conectori sau punctuaţie).

Socialistul Hannes Swoboda şi popularul Joseph Daul au comentat pentru gândul teza de doctorat a lui Ponta

Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din Parlamentul European, a declarat pentru gândul că Victor Ponta nu are nicio problemă de imagine din cauza scandalului de plagiat. Pe de altă parte, Joseph Daul, liderul democraţilor din PE, consideră că premierul român ar trebui să demisioneze dacă acuzaţiile se dovedesc a fi adevărate.

"Domnul Victor Ponta nu are o problemă de credibilitate în urma acuzaţiilor de plagiat. Eu nu ştiu dacă a plagiat sau nu, dacă avem de-a face cu ceva real sau doar cu jumătăţi de adevăr. Nimeni din Europa nu a pus la îndoiala credibilitatea domnului Ponta", a declarat Hannes Swoboda, într-un interviu pentru gândul.

"Lucrurile sunt simple. Primul-ministru român Victor Ponta, acuzat de plagiat în ceea ce priveşte teza sa de doctorat în drept, trebuie să demisioneze din funcţie dacă aceste acuzaţii se dovedesc a fi fondate", a fost comentariul lui Joseph Daul.

Drept răspuns la declaraţiile lui Daul, Swoboda a afirmat că liderul PPE este un instrument al luptei politice interne din România.

 

Citește și: