Cristian ANDREI
28943 vizualizări 27 iun 2012

UPDATE 17.50 Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că motivarea deciziei în cazul conflictului constituţional între Guvern şi Preşedinte nu va fi redactată astăzi, ceea ce împiedică publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Decizia devine obligatorie pentru preşedinte şi premier după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. "Probabil săptămâna viitoare vom redacta motivarea", a spus Zegrean.

UPDATE 16:40 "Eu cred că preşedintele va înţelege până la urmă că ascunderea în spatele celor cinci judecători e împotriva interesului public", a spus Ponta. Premierul a sugerat că USL va începe procedura de suspendare a preşedintelui după această decizie a CCR. Ponta a spus că "poporul va decide" dacă e reprezentat de "Băsescu şi cei cinci judecători" sau de Guvernul USL. "Românii trebuie să decidă dacă vor să rămână cu Băsescu şi cei cinci judecători". Ponta a precizat că nu anunţă acum "decizii politice", că se va consulta cu Crin Antonescu şi partidul şi doar apoi va face un anunţ.

UPDATE 16:38 Premierul Victor Ponta a anunţat, imediat după decizia CCR, că va merge la Bruxelles la Consiliul European. Premierul a justificat că are mandat din partea poporului care a votat USL şi din partea Parlamentului, în timp ce Traian Băsescu ar avea mandat doar din partea "celor cinci judecători" constituţionali pe care preşedintele i-ar fi impus în CCR.

UPDATE 16:20 Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care poate reprezenta România la Consiliul European. "În exerrcitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de preşedintele României, în mod expres, primului ministru", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.


Premierul Victor Ponta a venit astăzi în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale pentru a explica de ce trebuie să fie şeful delegaţiei care reprezintă România la Consiliul European după ce preşedintele Traian Băsescu a sesizat această instituţie.

Însoţit de miniştrii Mircea Duşa şi Titus Corlăţean, premierul Victor Ponta şi-a prezentat punctul de vedere în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale.

"Am arătat foarte clar că există o decizie a Parlamentului României, există o lege votată în Parlamentul României şi o practică europeană că la Consiliul European participă prim-miniştrii din 25 de ţări pentru că pe agenda CE sunt puncte foarte clare care ţin de competenţa Guvernului", a declarat la ieşire premierul Ponta.

El a adăugat că le-a spus judecătorilor că România nu se poate transforma într-o republică prezidenţială, în care preşedintele are toate drepturile, fără modificarea Constituţiei.

"Trebuie să fim lăsaţi să ne îndeplinim atribuţiile să nu fim mereu şicanaţi, contestataţi de preşedintele României care are propriile sale atribuţii pe care trebuie să şi le exercite cu bună credinţă", a spus Victor Ponta.

Şeful statului a fost reprezentat în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale de consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

"Până acum nu s-a schimbat nimic privind legislaţia, aceeaşi Constituţie nu vedem de ce dintr-o dată şeful delegaţie la CE să fie primul-ministru şi nu preşedintele. UE este o reuniune de state, iar la Consiliul European participă şefii de state", a fost pledoaria oficialului prezidenţial în favoarea participării lui Traian Băsescu la Consiliul European de mâine.

După audierea celor două părţi judecătorii Curţii Constituţionale s-au reunit pentru a decide cine va reprezenta România la Consiliul European.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constuţională privind soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi guvern, cu privire la reprezentarea României la Curtea Constituţională.

Sesizarea a fost depusă săptămâna trecută, vineri.

 

Citește și: