Alina Novaceanu - Mediafax
4992 vizualizări 6 dec 2012

Coordonatorul campaniei ARD, Adriean Videanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Victor Ponta este "o ruşine pentru toţi procurorii din ţară", "un om necinstit" care şi-a şantajat în 2002 un coleg, pe procurorul Cristian Panait, determinându-l prin ameninţări să se sinucidă.

"Domnul Ponta este o ruşine pentru toţi procurorii din această ţară, pentru că este un om necinstit, un om care şi-a şantajat un coleg al lui, şi vă aduc aminte de procurorul Panait. În anul 2002, când Ponta avea calitatea de şef al Corpului de Control al Guvernului, s-a implicat în acţiunea pe care o desfăşura procurorul Panait şi, prin ameninţări, l-a determinat pe acesta să se sinucidă. Poate istoria viitoare va readuce în atenţie acest caz destul de suspect", a afirmat Videanu.

Întrebat în legătură cu dovezile pe care le are, Videanu a spus: "Dovezile sunt în presa vremii. Citeam în ultimul timp pe internet. Aceste lucruri sunt absolut suspecte şi eu cred că ar trebui analizat mai atent ceea ce s-a întâmplat cu acest tânăr procuror în anul 2002. Am convingerea că Ponta are conştiinţa încărcată".

El a adăugat că Victor Ponta este "un om fără onoare, care minte tot timpul şi un om care are conştiinţa încărcată prin demersurile făcute asupra unui coleg al său".

Videanu a spus că Ponta nu are calitatea morală să vorbească în numele procurorilor, deoarece procurorii sunt avocaţi ai statului, oameni care apără adevărul în această ţară, iar "Ponta, în calitate de supermincinos naţional, nu ar putea să întrunească aceste calităţi".

În 10 aprilie 2002, procurorul Cristian Panait, care avea vîrsta de 29 de ani, s-a aruncat de la etajul doi al imobilului în care locuia. În 11 aprilie 2002, procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost internat după ce s-a aruncat de la etaj. A doua zi, Parchetul instanţei supreme avansa ipoteza sinuciderii procurorului Panait, precizând că "decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cădere de la înălţime, pe fondul unui episod suicidar".

El lucrase în magistratură patru ani şi zece luni.

Procurorul Cristian Panait a fost anchetatorul care a organizat percheziţionarea domiciliului procurorului orădean Alexandru Lele - deferit justiţiei pentru corupţie - în după-amiaza zilei de 27 martie 2002. Acţiunea nu a mai avut loc deoarece Lele convocase la el acasă un grup de prieteni de la o televiziune locală, care au filmat descinderea anchetatorilor conduşi de Panait.

Procurorul le-a cerut ziariştilor să părăsească locuinţa, spunând că prezenţa lor nu se justifică, potrivit prevederilor legale, dar orădeanul Alexandru Lele a insistat ca ei să rămână. Înregistrarea discuţiilor, difuzată în aceeaşi seară de postul local de televiziune, a arătat cum Cristian Panait a devenit irascibil şi l-a acuzat pe Lele că obstrucţionează o anchetă oficială şi chiar de ultraj la adresa poliţiştilor prezenţi, deoarece procurorul orădean încuiase uşa şi îi invita repetat să continue percheziţia.

În final, Panait a decis că percheziţia nu se poate desfăşura şi a părăsit locuinţa, împreună cu ofiţerii IGP. A doua zi, echipa de la Bucureşti - condusă de procurorul Ovidius Păun - a părăsit Oradea, audierile lui Lele continuând la Bucureşti. După mai mulţi ani, DNA şi Parchetul instanţei supreme l-au scos de sub urmărire penală pe procurorul bihorean Alexandru Lele.

 

Citește și: