Cristian ANDREI
12743 vizualizări 30 iun 2014

Premierul Victor Ponta a decis să-şi anunţe candidatura pentru prezidenţiale de la Orăştie, după ce a participat la o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional. Lângă un tanc, în care este înfipt un avion, recuzita aparţinând unui complex turistic din zonă, Ponta a explicat că după ce colegii de partid i-au cerut să candideze la prezidenţiale a acceptat această propunere. Înainte de a face anunţul oficial privind candidatura sa la prezidenţiale, premierul Ponta a fost informat de jurnalişti că SPP-istul vicepremierului Daniel Constantin a murit înecat. Premierul a părut că nu ştie despre această informaţie, discutând scurt pe marginea subiectului cu vicepremierul Liviu Dragnea.

"Eu le-am spus colegilor mei că dacă există sprijinul lor sunt pregătit pe 1 august să le cer sprijinul pentru a candida la funcţia de preşedinte. Domnul Geoană a spus foarte clar un lucru pe care l-a zis tot timpul că dacă voi candida eu mă va sprijini şi apreciez acest sprijin", a fost anunţul prin care Ponta şi-a făcut intrarea în competiţia pentru Palatul Cotroceni. Înainte de această declaraţie importantă pentru cariera sa politică, premierul Ponta, vicepremierul Dragnea, preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, secretarul general al PSD,Andrei Dolineaschi, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova şi preşedintele TSD, Mihai Sturzu au venit la zona în care a stat mass-media pe parcursul şedinţelor conducerii social-democrate.

Ponta a adăugat că PSD va purta discuţii în privinţa candidatului şi cu PC şi UNPR.

"Este o atmosferă de mare hotărâre şi de data aceasta cred că vom câştiga. Pregătim ceea ce trebuie să aibă candidatul şi anume proiectul de ţară şi ceea ce noi ne dorim să facem nu doar în perioada mandatului parlamentar şi guvernamental care expiră în 2016, dar şi în perioada până în 2019", a spus Ponta în mesajul său de prezidenţiabil.

Preşedintele PSD şi-a avertizat colegii că vor fi excluşi din partid dacă se va descoperi că negociază succesiunea dacă candidatul social-democrat ajunge la Cotroceni.

După câteva luni în care a oscilat în privinţa candidaturii sale la prezidenţiale, Victor Ponta a dat răspunsul afirmativ în faţa partidului reunit într-o şedinţă informală la Orăştie. Anunţul a fost făcut după ce pesediştii s-au întâlnit într-o fostă bază militară, transformată după Revoluţie în complex turistic, Arsenal Park. Şefii din teritoriu i-au cerut să candideze la alegerile prezidenţiale, iar în partid să se renunţe la ideea organizării alegerilor preliminare, în care să intre mai mulţi pretendenţi pentru Palatul Cotroceni.

Decizia este una informală şi urmează să fie oficializată la Consiliul Naţional programat pentru 1 august, când Ponta va veni în faţa partidului cu candidatura sa, dar şi cu o parte a proiectului său de prezidenţiabil.

Liviu Dragnea a avut sâmbătă şi duminică discuţii informale cu liderii din teritoriu în care s-a decis ca lui Victor Ponta să candideze la alegerile prezidenţiale. Fără excepţie, liderii din teritoriu au cerut ca preşedintele PSD să devină şi prezidenţiabilul partidului.

Mutarea făcută de Victor Ponta în faţa liderilor din teritoriu are menirea să elimine discuţiile apărute în spaţiul public privind candidatul PSD la prezidenţiale, dar şi pe cele legate de succesorul lui Ponta în fruntea partidului.

 

Citește și: