3383 vizualizări 20 dec 2017

UPDATE: Deputatul USR, Cătălin Drulă, a sesizat Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), miercuri, după ce deputaţilor Uniunii care au vrut să-şi susţină amendamentele la Legile justiţie în plen le-a fost blocat accesul la intrarea în plenul Senatului.

„Eu am văzut că colegii mei erau acolo, îmbrânciţi de domnul acela, şi m-am dus să sesizez SPP-ul şi ei mi-au spus că au sesizat Poliţia, la rândul lor, şi că şeful de Dispoziţie pe Parlament va veni acolo, dar nu ştiu ce s-a mai întâmplat, pentru că a trebuit să revin la plen la Camera Deputaţilor” a declarat Drulă, pentru Mediafax.

Deputaţii USR au fost ţinuţi la uşă de oamenii de ordine de la Senat, chiar dacă parlamentarii susţin că au tot dreptul să intre în sală fiind iniţiatori de amendamente. 

În cele din urmă, aleşii USR au fost redirecţionaţi către balcoane, locul destinat invitaţilor. 

USR, PMP şi PNL au cerut miercuri, în deschiderea şedinţei de plen a Senatului unde se dezbat şi votează propunereile legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

„USR propune amânarea celor două legi cu un termen de două săptămâni, chiar şi în ianuarie sau sesiunea următoare, pentru a le oferi românilor sărbători liniştite”, a precizat senatorul USR, George Marussi.

Plenul Senatului a respins propunerea USR.

La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, a făcut aceeaşi solicitare, adăugând că, dacă aceasta nu va fi votată, partidul se va retrage de la lucrările Senatului.

„Ca şi ieri, vă facem aceeaşi solicitare: retragerea de pe ordinea de zi, în această sesiune, a legilor 304 şi 317. În aceste zile, am avut întâlniri numeroase cu ambasadori ai statelor UE la Bucureşti. Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. (...) În condiţiile în care eu am găsit destule lucruri pozitive în aceste modificări (…), vă propun să amânăm votul pe aceste legi până la 1 februarie, la redeschiderea noii sesiuni parlamentare, pentru a exista timpul necesar pentru care politicieni, oameni de drept, ziarişti, să analizeze modificările. În cazul în care nu se acceptă retragerea de pe ordinea de zi, PMP nu va participa nici măcar prin prezenţă la lucrările Senatului”.

Şi senatorul PNL, Mario Oprea, a cerut amânarea celor două proiecte de legi, invocând încălcarea Regulamentului prin faptul că raportul din Comisie pentru cele două legi au sosit miercuri, deşi acestea trebuiau transmise cu trei zile lucrătoare înainte.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi seara, Raportul la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară dar şi raportul, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM.

Citește și: