Adriana Stanca
12529 vizualizări 15 nov 2014

89.955 de vizualizări pe Youtube şi peste 4.500 de redistribuiri pe Facebook a adunat clipul intitulat „SĂ VĂ FIE RUŞINE!!!”, publicat cu doar două zile înainte de „runda” finală a alegerilor prezidenţiale. Un context tocmai bun pentru ca Ciprian Cătunescu, băimăreanul cunoscut celor mai mulţi graţie proiectului „Unguru’ Bulan”, să adreseze un mesaj politicienilor.

„Voiam de multă vreme să fac un astfel de clip, însă evenimentele din această săptămână mi-au umplut paharul. Concentraţia de minciuni pe secundă a fost atât de mare în evenimentele electorale, încât mă mir că  unora - nu dăm nume, pentru că este evident - nu le-a ieşit nasul prin televizor. S-au adunat multe frustrări în mine şi trebuia să le eliberez”, a povestit el pentru gândul.

 „În vreme ce toată lumea îndeamnă ieşirea la vot, eu am încercat să pun altfel problema, subliniind că şi statul acasa e tot dreptul nostru; dar asta nu înseamnă că exercitarea lui va aduce ceva bun. Important este să deschidem ochii şi să facem alegerea care credem noi că va schimba ţara. Nu vreau să se creeze confuzia ca am îndemnat oamenii să nu meargă la vot, dimpotrivă. Am mizat pe inteligenţa celor care au înţeles subtilul mesajului, iar cei care au înţeles ce am vrut să spun sunt sigur că vor vota”, a adăugat Ciprian.

 „Sunteţi angajaţii noştri, noi vă plătim! Uitaţi chestia asta?"

Deşi conştient că „nu mulţi politicieni se vor ghemui sub birou de ruşine” la auzul vorbelor sale, bărbatul în vârstă de 34 de ani spune că era nevoie totuşi de o voce care să expună problemele şi nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică din România, „într-un limbaj mai familiar poporului”.

„Problema este că ne-am învrăjbit între noi, în loc să fim uniţi şi să dăm jos un sistem plin de mizerie. Să vă dăm jos pe voi, măi, politicienilor! Pe voi, măi, derbedeilor, care credeţi că sunteţi stăpânii noştri, deşi uitaţi că noi suntem stăpânii voştri! Noi vă plătim vouă salariile, noi suntem şefii voştri! Ştiţi ce se întâmplă dacă eu nu merg la muncă o zi, două sau trei, cum aţi făcut voi săptămâna asta? Mă dă afară! Pe mine mă ia la rost! Pe voi cine dracu’ vă ia la rost, măi nemernicilor?”, întreabă Ciprian în clipul pe care îl puteţi urmări mai jos.

„E OK să îţi faci campanie din banii publici? Cine ne dă nouă banii înapoi? Cine ne dă înapoi pădurile? Voi ar trebui să fiţi elita, să fiţi spuma, crema cremelor! Ar trebui să fiţi cei mai frumoşi, cei mai buni, cei mai educaţi, cei mai deştepţi! Şi noi, în schimb, avem o ţară condusă de Mazăre, Vanghelie, Becali şi alţi derbedei de genul ăsta... (...) Sunteţi angajaţii noştri, noi vă plătim! Uitaţi chestia asta? Vrem să votăm şi noi valori, să avem de unde alege nişte valori! Între valori şi derbedei! Dar nu avem de ales decât dintre derbedei şi derbedei”, mai comentează el.

Aşadar, cuvintele lui Ciprian Cătunescu ar trebui să meargă ţintă către politicieni şi să-i determine, pe cât posibil, să-şi facă un proces de conştiinţă: „Se adresează politicienilor de orice culoare. Se adresează celor care intră în politică pentru a primi foloase, şi nu pentru a schimba ceva în bine pentru alegători. Se adresează celor pentru care războiul e mai important decât scopul izbucnirii acestuia. Se adresează celor care, a doua zi după ce au intrat într-un partid, îşi schimbă radical principiile în detrimentul banilor. Se adresează celor care numesc în funcţii incompetenţi, doar pentru că sunt «de-ai lor», mai degrabă decât oameni capabili. (...) Aş vrea ca unii oameni care au intrat în politică să se uite înapoi în trecutul lor şi să-şi aducă aminte ce fel de oameni erau înainte să intre în aceast « cocină »”, a explicat el.

„Eu sunt băimarean şi cunosc câteva astfel de personaje, din urbea mea, pe care politica i-a schimbat; iar asta mi-a dovedit ca e o horă în care doar cei fără scrupule pot juca. Realizez că politica nu este un joc murdar doar în România, ci pe tot mapamondul. Însă mai cred că există o limită la toate. Iar această limită a fost depăşită cu mult în ţara noastră. Aş vrea ca politicienii să înteleagă că ei sunt angajaţii noştri, şi nu invers. Şi aş vrea să se poarte cu noi aşa cum ne purtăm noi cu şefii noştri, cu respect şi o oarecare smerenie. Pentru că un om obişnuit îi dă prioritate oricând şefului pe coridor, în timp ce noi, cetăţenii, trebuie să fim opriţi în trafic pentru a face loc coloanei oficiale a unui candidat la preşedinţie. Aş vrea, deci, ca politicienii să înţeleagă că nu suntem egali. Dimpotrivă, ei sunt cei care trebuie să plece capul în faţa noastră. Şi aş vrea să mai înţeleagă că funcţiile lor nu sunt un privilegiu, ci o responsabilitate. Într-o lume normală, un angajat care nu îşi face treaba, care nu vine la serviciu, care doarme în scaun, este dat afară. Aşa ar trebui să fie şi în politica noastră”, a adăugat acesta.

„Lăsaţi-ne să votăm, pentru că altfel veţi trezi un urs care este în hibernare”

Cât priveşte participarea  vot, duminică, la al doilea tur de scrutin, Ciprian Cătunescu va fi prezent. A mers şi data trecută şi va merge şi de data asta, oarecum dintr-un soi de „răzbunare”, spune el.

„Recunosc că merg la vot din răzbunare. Şi cred că nu sunt singurul care vrea să se răzbune pe regimul care ne-a adus mineriadele, regimul care a pus bazele acestei mafii din politica românească. Mă duc la vot pentru că am trăit primii 9 ani din viaţa sub regim comunist, iar în ultimii doi ani am avut multe deja-vu-uri ancorate în acei ani, chiar dacă eram copil. Merg la vot pentru că, în naivitatea mea, chiar mai cred in democraţie!”

Cu toate acestea, când vine vorba despre diaspora şi organizarea defectuoasă a alegerilor prezindenţiale peste graniţe, Ciprian Cătunescu nu este tocmai încrezător:

„Cu părere de rău o spun, cred că pe 16 noiembrie va fi chiar mai grav decât a fost pe 2 noiembrie. Cred că unii vor face tot ce le va sta în putinţă să împiedice acest demers fundamental. Iar efectele se vor răsfrânge peste viitorul ţării noastre. Asta e ţara care riscăm să devenim: o ţară a corupţiei, a minciunii, a şantajului şi a jocurilor de interese”.

Are însă un ultim mesaj pentru aleşii ţării: „Lăsaţi-ne să votăm, pentru că altfel veţi trezi un urs care este în hibernare de multă vreme!”.

***Ciprian Cătunescu este cel care, în anul 2005, a înfiinţat proiectul satiric „Unuguru’ Bulan”. Deşi sceneta audio iniţială a fost creată de tânărul băimărean pentru a-i amuza pe colegii de la Club FM, radio-ul unde era DJ, aceasta a devenit virală în scurt timp.  Astfel, Ciprian a continuat să facă mai multe episoade, iar în anul următor a primit propunerea de a colabora cu Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă.

"Unguru' Bulan" a fost difuzat la Kiss FM, în emisiunea matinală Cronica Cârcotaşilor, din 2006 până în ianuarie 2014.

Citește și: