Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
11762 vizualizări 21 oct 2014

Nu mă răzgândesc, ca să ştiţi. Sunt la dispoziţia procurorilor. Nu am vorbit cu absolut nimeni, este propria mea decizie. Fiecare îşi face viaţa cum crede. Dacă vă uitaţi atent pe discuţii, sunt discuţii pe care le faci la cafea”, a declarat Hrebenciuc.

Mai mult, acesta a precizat că nu va demisiona din PSD, dar că în 2016 va reveni în Parlament.

Anunţul a fost făcut marţi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. "Am avut o discuţie cu Viorel Hrebenciuc. Mi-a spus că toata viaţa a fost un om corect, că nu vrea să meargă pe stradă şi să facă un rău partidului. Crede că această funcţie nu trebuie să fie un obstacol pentru domnia sa şi justiţia, îşi depune demisia din funcţia de deputat şi se pune la dispoziţia organelor de anchetă", a declarat Zgonea. El a precizat că Hrebenciuc nu şi-a dat demisia şi din PSD.

"Este un gest normal, într-o Românie europeană. Ar trebui să apreciem acest gest. Dacă planează suspiciuni asupra unui coleg nu înseamnă că toţi trebuie să-şi dea demisia de la serviciu. E important că a înţeles că PSD poate câştiga cu candidatul său alegerile prezidenţiale. Aşa decis domnia sa, de a-şi depune demisia şi de a se duce în faţa justiţiei", a adăugat Zgonea.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal de DNA în trei dosare, unul privind retrocedări ilegale de păduri, iar într-un altul pentru trafic de influenţă.

De altfel, colegul său, deputatul PSD Sebastian Ghiţă a cerut suspendarea din partid a celor anchetaţi.

''Cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea şi corectitudinea. Aceşti oameni au greşit în partid. Nu ştiu dacă au greşit şi în faţa legii. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiţia trebuie să arate adevărul despre retrocedări. Şi despre Macovei, şi despre Băsescu'', a scris Ghiţă într-o declaraţie de presă, transmisă de postul său de televiziune. Sebastian Ghiţă este unul dintre apropiaţii premierului Ponta.

Viorel Hrebenciuc era vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi era la al cincilea mandat consecutiv, fiind deputat din 1996. În ultima săptămână, numele lui Viorel Hrebenciuc a fost implicat în două dosare diferite. Primul, cel referitor la retrocedările ilegale ale unor terenuri din judeţul Bacău, dosar în care apare altături de deputatul PSD Ioan Adam şi senatorul PSD Ilie Sârbu.

În acest caz, procurorii DNA au cerut arestarea celor doi deputaţi PSD. În cazul lui Viorel Hrebenciuc, arestarea este solicitată pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-a implicat activ în influenţarea autorităţilor publice pentru retrocedarea iliegală a unei suprafeţe de peste 43.000 hectare de teren din Bacău. Valoarea prejudiciului estimat în acest caz este de 303 milioane euro. Concret, Hrebenciuc este acuzat că a pus presiune pe funcţionari publici şi directorii unor instituţii pentru ca această suprafaţă să fie retrocedată unui presupus moştenitor al moşiilor lui Dimitrie Ghica. În schimbul acestor operaţiuni, lui Hrebenciuc i s-ar fi promis 12.000 hectare de teren.

Procurorii arată că ultima fază a operaţiunii de retrocedare era punerea în posesie. Aici apare, potrivit descrierilor procurorilor, Viorel Hrebenciuc. Totodată, procurorii spun că Hrebenciuc avea rolul de a influenţa autorităţile locale pentru a efecuta punerea în posesie. “Pentru atingerea acestei ţinte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai mute persoane, fiecare dintre aceştia având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuţi din judeţul Bacău, a reuşit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-şi folosi influenţa politică  la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice din judeţul Bacău şi de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract”, se arată în referatul DNA.

Al doilea dosar în care Viorel Hrebenciuc este implicat se referă la un trafic de influenţă pe care acesta l-ar fi făcut. În dosarul DNA, liderul PSD a fost interceptat într-o discuţie cu purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Şova, căruia îi promitea sprijin pentru şefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei şi graţierii.

În acest dosar, şi senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să iniţieze o propunere legislativă pentru amnistie şi graţiere.

Referatul noului dosar penal care îl vizează pe Viorel Hrebenciuc a fost trimis la Parlament. În referatul intrat în posesia gândul, după ce a fost consultat in Parlament, apar stenogramele discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova.

Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Şova, dacă acesta îl ajută cu abrogarea unui articol care îl incriminează, sprijin la şefia PSD în defavoarea lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, deputatul spunându-i senatorului, într-o discuţie interceptată: "Să nu fie Liviu! (...) Mă focusez pe tine".

Ce spune DNA

„În data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Şova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o. Din cuprinsul discuţiei, rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut în vedere argumente de politică penală, ci exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit”, se arată în document.

Fragmente din stenograma discuţiei dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, în transcrierea DNA:

HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...

ŞOVA DAN: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

ŞOVA DAN: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...

 

Citește și: