Gandul.info
Departamentul Politic - Mediafax
1889 vizualizări 23 iul 2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat aseară, într-un interviu pentru România TV, că în această vară, liderii Coaliţiei PSD-ALDE vor evalua guvernarea Dăncilă, dar - deocamdată - nu s-a pomenit de vreo remaniere.

"Nu am avut nicio discuţie cu premierul sau cu domnul Tăriceanu pe acest subiect. Nu ştiu. Va fi o discuţie despre o evaluare a actului de guvernare în sine, dar n-am stabilit ca în această vară să vorbim despre o posibilă remaniere,” a declarat Liviu Dragnea. ”Sigur că sunt mai mulţumit de unii şi mai puţin mulţumit de alţii, dar nu vreau să dau nume." 

Guvernul Viorica Dăncilă

Preşedintele PSD s-a arătat nemulţumit de maniera în care unii miniştri ai Cabinetului Dăncilă comunică măsurile adoptate.

"Mâine (luni -n.r.), doamna premier va prezenta un fel de bilanţ al celor şase luni de guvernare, în care va prezenta cele mai importante măsuri adoptate, efectele pozitive ale acestor măsuri, urmând ca în perioada următoare, sper în această vară, fiecare dintre miniştri să prezinte aceste lucruri. Dacă e vreo mâhnire din partea mea şi a premierului, este că, miniştrii - dacă nu ar avea ce să prezinte, aş mai zice, dar au destule măsuri luate - să prezinte ce măsuri bune au luat într-un domeniu,” a mai spus Dragnea. ”Aud zgomotul de fond negativ că nu s-a făcut nimic şi de aceea trebuie să comunice ce au făcut pe baza programului de guvernare. Nu există ministru din acest Guvern care să nu aibă ce comunica. Nu există niciun domeniu din viaţa economică, socială a României unde să nu se fi implementat măsuri."

Unul dintre miniştrii de care Liviu Dragnea s-a declarat nemulţumit este Eugen Teodorovici, de la care aşteaptă proceduri clare privind recuperarea de la familia Iohannis a banilor datoraţi statului român, iar acesta se ceartă cu şeful ANAF şi umblă cu glumiţe prin emisiuni de televiziune. 

"Eu am cerut public şi cer în continuare să nu stea inactivi în a recupera la bugetul statului această sumă, care normal că a fost stabilită printr-o hotărâre de instanţă că a fost încasată necuvenit. Adică un folos necuvenit pentru familia respectivă, Iohannis. Nu asta aşteaptă românii, ca ministrul de Finanţe să îl certe pe şeful ANAF,” a declarat Dragnea. ”Eu nu ştiu cine trebuie să ceară înscrierea în Cartea Funciară, dar nu cred că poate fi ANAF. Adică reprezentantul statului nu poate să fie ANAF. Poate este Ministerul de Finanţe. Dar, repet, nu asta aşteaptă oamenii. Oamenii aşteaptă să vadă care este SOLUŢIA sau să se spună domnule, uite domnul Iohannis se ascunde în spatele unor găselniţe avocăţeşti, în spatele unor chichiţe juridice, în spatele nu ştiu cui şi se foloseşte de asta ca să nu dea banii statului român. Astea trebuie spuse foarte clar, în cleştar. Trebuie explicate. Nici eu nu mă aşteptam la asta şi nu sunt foarte bucuros că a apărut această dispută. Eu aştept, ca preşedinte al partidului, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ca cetăţean român, un răspuns foarte clar. Acolo discutăm de câteva sute de mii de euro care trebuiau să ajungă la statul român de câţiva ani de zile şi nu ajung."

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice

Liderul PSD promite că va discuta săptămâna aceasta cu ministrul de Finanţe şi îi va pune în vedere să rezolve rapid situaţia.

"Sunt 100 de variante (unde ar putea fi folosiţi banii - n.r.), dar trebuiau să ajungă la statul român. De la cine? De la cineva care dă lecţii de morală? Şi care sigur mai are şi o plângere penală despre care nu se vorbeşte nimic. Pe această speţă. Unde este? La DNA,” a spus Dragnea. ”Eu mă abţin. Nu vreau să dau replici sau răspunsuri domnului ministru de Finanţe, dar nu este comentator de televiziune. Este liber să facă orice glumă sau să dea orice sugestie. Un membru al Guvernului trebuie să vină cu proceduri foarte clare, care sunt initiate sau trebuie să fie initiate sau să spună care este situaţia şi care sunt aşteptările. Asta se aşteaptă. Nu glumiţe."

Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF s-au contrat în ultimele zile referitor la casa din Sibiu pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis, care nu a ajuns încă în administrarea statului, iar reprezentanţii celor două instituţii dau vina unul pe celălalt pentru asta. Vineri, Teodorovici anunţa că va tranşa problema săpămâna aceasta, printr-o discuţie cu Ionuţ Mişa şi Viorica Dăncilă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai anunţat duminică seară, că se poartă discuţii pentru o posibilă Ordonanţă de Guvern pentru Legea Off-shore, deoarece prevederile proaspăt aprobate nu sunt bine definite în anexe şi nu sunt clare.

"Parlamentarii au plecat în vacanţă. E normal. Astea sunt prevederile legale. Noi avem însă conducerea Camerei şi colegii din Guvern, lucrăm la câteva proiecte importante, proiectul legii pensiilor şi aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale pentru Fondul Suveran de Investiţii,” a anunţat Liviu Dragnea în interviul de la România TV. ”Noi nu o să citim într-o lună de zile, ci o să acţionăm imediat. De asemenea, se fac discuţii acum pentru posibile ordonanţe de guvern pentru Legea Off-shore. Eu am spus, chiar în seara zilei respective, după adoptarea legii, în Comisia de specialitate din Camera Deputaţiilor s-au făcut modificări până în ultimele minute. Ceea ce este în lege nu este bine definit în anexe, nu sunt foarte clare."

Gaze Marea Neagra

Colegii de coaliţie ai PSD au fost nemulţumiţi de felul în care s-a adoptat Legea Off-shore şi au acuzat că nu au fost consultaţi, ba chiar puşi într-o situaţie delicată prin aprobarea ei. Vice preşedintele ALDE Varujan Vosganian a cerut ca legea să fie modificată printr-o ordonanţă de urgenţă a executivului.

"Având în vedere faptul că, faţă de ceea ce noi am dorit să apară în lege, în text nu reflectă în totalitate voinţa legiuitorului, se impune o intervenţie de urgenţă pe actul normativ. Pot să vă spun, ca legiuitor, că sentimentul meu este că voinţa noastră de a îmbina un anumit tip de impozitare mai redus decât on-shore, dar în orice caz suficient de ridicat, trebuie să se combine şi cu recuperarea costurilor de operare, care sunt foarte mari în zona off-shore şi în acest sens, se impune o modificare de urgenţă a actului normativ. Toate deciziile se iau prin consens în coaliţie, dialog există în coaliţie, însă nu a existat pe acest act normativ." 

Pe 9 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. Iniţiativa legislativă adoptată de deputaţi reglementează modul de implementare a operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere off-shore.

 

Citește și: